Egypten – Nytt museum tillägnas Rosettastenen

Den legendariska Rosettastenen har fått ett eget museum i Egypten. Det är det 400-åriga residenset Arab Killy i staden Rashid, som har renoverats och bytt namn till Rashid National Museum. Besökare till museet kan ta del av flera unika utställningar om Rosettastenen och även om Egyptens historia från faraonerna och framåt.
   Rashid National Museum är beläget i Nil-staden Rashid (även känt som Rosetta) i närheten av Alexandria, där Rosettastenen en gång upptäcktes. Den över 400-åriga byggnaden var när renoveringen inleddes för två år sedan i dåligt skick, men är nu fullt återställt till sin ursprungliga prakt.
   Museets höjdpunkt är Rosetta-utställningen. En kopia av Rosettastenen möter besökaren i museets foajé. Originalstenen hittades av Napoleons trupper 1799 och hamnade slutligen på British Museum, där den bevaras än idag. Rosettastenen tros ha huggits ut år 196 f. Kr. och räknas som ett av världens mest betydande arkeologiska fynd.
   Stenen har samma text inhuggen tre gånger; i egyptiska hieroglyfer, på demotisk egyptiska och på grekiska. Genom att jämföra texterna kunde forskare lösa mysteriet med hieroglyferna, vilket öppnade för helt nya möjligheter att utforska och förstå Egyptens flertusenåriga historia.
   Idag kan besökare till Rashid-museet ta del av hela Egyptens långa historia i form av mer än 600 unika föremål och av arkeologiska fynd från området runt Rashid. Föremålen härrör bland annat från ummayad- och ottomanperioderna och från Egyptens tid som fransk och brittisk koloni.
 
Följande sida har mer fakta, plus många länkar för ytterligare läsning:
www.touregypt.net/teblog/alexandrianews/?p=18
 
Kolla även in denna sida: www.ask-aladdin.com/rosetta.html
 
Planera en resa till Egypten på: www.egypt.travel

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email