Värdesaker – Se upp för ficktjuven

Det viktigaste, var du än åker, skylta INTE för mycket med pengar och värdesaker. Ser man ut som en vandrade bank, desto större risk att man lockar till sig exempelvis ficktjuvar. Inte heller bra att ha på sig kopior av dyra klockor och smycken (en ficktjuv ser inte skillnad på avstånd) och lockas till dig av glittret (och det är onödigt att få påhälsning av ficktjuvar)

Innan Avresa:
Var du än skall åka, fundera således noga innan vad du verkligen behöver ta med dig. Kanske är det bättre att lämna till exempel guldkedjan eller en värdefull klocka hemma. Värdesaker kan bli stulna, plus att saker kan gå sönder när man reser.
   Ta ett par kopior på passets sida med dina uppgifter, bankkortet och eventuella andra värdehandlingar. Förvara kopiorna på olika platser (en i din stora bag, en i dagväskan…). Bra att kunna plocka fram om du blir av med exempelvis passet (underlättar när du skall ordna nytt pass på svenska ambassaden).
   Det kan även under resans gång vara bra att skriva upp eventuella visum- och inresenummer från stämplar i passet (om du blir av med passet, kan det underlätta att veta vilket inresenummer du hade när du lämnar landet).

Under Resan:
Förvara pengar, pass, bankkort i ett penningbälte/penningpåse under kläderna.
   Lär dig ditt passnummer utantill, så slipper du krångla upp passet när du checkar in.
   Ha endast de pengar du behöver för dagen i en liten plånbok/börs, så du inte behöver krångla upp ditt penningbälte och visa att du bär massa värdesaker på dig.
   Om det finns någon form av värdeföring där du bor, använd det.

Om du blir bestulen:
Om du blir rånad, polisanmäl så fort som möjligt (du behöver polisanmälan för att få ut ersättning från ditt försäkringsbolag). Finns det turistpolis i landet, brukar anmälan vara enklast att göra hos dem, då de vanligen pratar engelska (kanske gör inte den vanliga polisen det).
   Blir du av med passet, kontaktar du ditt lands närmaste ambassad. Efter det måste du eventuellt kontakta landets immigrationsmyndighet (gör detta efter du fått ditt nya eller temporära pass). Spärra eventuella bankkort (Visa/Master Card).

Fler tips på hur du går tillväga om du blir bestulen (eller sjuk) under resan:
www.jordenrunt.nu/resa/nodsida

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *