Kika på stjärnor i Chile

Chile har väldigt bra förhållanden för observatorier där forskare kikar på stjärnhimlen genom stora teleskop och ett antal av dessa observatorier är även möjligt att besöka. nedan är tips på två stycken där de tar emot besökare och där de har engelskspråkiga guider som lär ut allt de kan om atsronomi.

Cerro Tololo är beläget 87 kilometer öster om La Serena (Chile) och detta observatorium ligger 2 200 meter upp i bergen. Det är öppet för besökare varje lördag året om och det är gratis (guide finns på engelska). Dock släpps bara sammanlagt 80 personer in (två grupper om 40 personer) och det gäller att boka plats ungefär en månad i förväg. Det är dock lite krångligt att ta sig dit (finns ingen lokaltransport).
www.ctio.noao.edu/noao/content/public-access

Cerro Mamalluca är ytterligare ett observatorium i Chile som välkomnar besökare och det ligger nio kilometer utanför Vicuna (i hjärtat av Elquidalen). De erbjuder två timmars besök där det ingår introduktion till stjänskådning och hjälp med stjärntydning på himlen och slutligen får man se himlen via deras stora teleskop. Kostnaden är 4 500 peso (ca 62 kr):
www.mamalluca.org/ingles/index.php?option=com_content&view=article&id=105&Itemid=69

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *