Läsartips om att åka taxi i Peru

I förra veckans nyhetsbrev hade jag med en varning när det gäller att åka taxi i Lima (Peru) och sedan kom ett mejl från Per-Gunnar med ytterligare info, tips och råd.
 
Varningen om Taxi i Lima från förra nyhetsbrevet är lite komplicerad…
 
Vem som helst kan åka till en affär och köpa en taxiskylt. Ser man en taxi men en taxiskylt sittandes inne i bilen på vindrutan är det en sådan. är inte auktoriserade och ibland inte ens försäkrade. Att det sitter en mer permanent skylt eller påmålat är heller ingen garanti för någonting.
 
Förr kunde man vara säker på de gula taxibilarna, men inte det stämmer längre.
 
Så vad är då rådet? åker man med en kille som inger förtroende och som har försäkring (och förhoppnings körkort och sina papper i ordning) så tar man hans mobilnummer och så ringer man honom när man vill åka från dubiösa områden.

Skaffa gärna flera sådana kontakter, då man inte vet om de jobbar eller är långt borta. Annars kan man gå till ett hotell och ta deras taxi. Betydligt dyrare (fast fortfarande överkomligt), men billigare än att bli rånad. är man nu tvungen att stoppa en bil på gatan så välj helst en gul (större sannolikhet att den är ok) eller en snyggare bil som inte ser ut som en taxi (de är ofta ägda av föraren som kör extra och därför brukar de vara ok).
 
Oavsett – gå på dina instinkter. Kolla in killen och bilen. Skriv gärna upp numret på till exempel armen så han ser det. Sitt sedan inte fram och se till att låsa alla dörrar. Sedan är det bara att hoppas på det bästa.
 
Avslutningsvis:

I Lima gör man alltid upp om priset innan man stiger in i bilen. I Cusco, Arequipa, Puno med flera är det fast taxa. Tänk dock på att taxan går upp någon sol (valutan i Peru) efter klockan tio på kvällen, så börja inte bråka.
 
Info från en som bott i Lima i ett år.
 
Med vänlig hälsning / Kind regards / Saludos
 
Per Gunnar Ling (www.jambotours.se)

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email