Läsarberättelse – Resan till Kaukasus

Jan-Eriks berättelse om en resa till Kaukasus i början av september 2008
 
Ungefärliga valutakurser:
Azerbaijan 1 manat AZN = 7,90 kronor
Georgien 1 lari GEL = 4,50 kr
Armenien 100 dram AMD = 2,10 kr

Flyg till Baku i Azerbaijan. Inget visum i passet behövs – det ordnas på flygplatsen. Proceduren är bra att känna till om det är mycket folk. Först passkontroll och stämpling, sedan får man gå tillbaka och lämna in sin visumansökan (jag hade redan min ifylld, via en blankett hemladdad på webben), två foton och 95 dollar. Det går bra att betala i EUR också. Pappershanteringen går snabbt utan problem och sedan är det dags för en ny vända i passkön. Inga mer stämplar där, men kontroll att visumet sitter som det skall i passet.
   För att slippa taxihajarna, som begär upp till 40 euro för resan in till stan, tog jag en buss (på andra sidan av parkeringen utanför utgången) in mot stan. Bussen går till närmaste metrostation och kostar 2 manat. Metron vidare till centrum kostar 1 manat.
   Besök Maiden´s Tower – inträde 2 manat.
 
Tågbiljett i fyrbäddskupe: klassen heter just Kupe. Bäddlinne ingår. Kostar 24 manat, passet behövdes. Bagageförvaring på stationen i Baku 2 manat i (passet behövdes).
 
Tågresa Baku (Azerbaijan) till Tbilisi (Georgien).
Avgång 20.35, passet behövdes. När tåget börjat rulla delades bäddlinne ut (överlakan, underlakan och örngott). En filt hade behövts (det fanns att låna såg jag senare). Fick en kopp te av en av tågvärdinnorna på morgonen.
   Kom till gränspasseringen i Azerbaijan 07.30. Här stannade vi 50 minuter. Inga problem med passering. Vi fortsatte till Gardabani i Georgien där vi stannade 1 timme och 55 minuter. Inget visum krävs för svenska medborgare. Ankomst till Tbilisi kl 11.40, 10.40 lokal tid. Hela tågresan på 15 timmar.
   Boende på Gutsa Hotel för 45 dollar per natt. Detta var snarare ett B&B än ett hotell. Frukost bestående av te, vitt bröd, ost, ägg, smetana och kakor ingick.
 
Besök i staden Gori (Stalins födelsestad). Minivan dit för 4 GEL och buss tillbaka för 3.50 GEL. Resan med minivan tar ca 1 timme. Jodå, det syntes flera spår av ryssarnas framfart i kriget.
 
Marshrutka (minivan), till världsarvet Mtskheta dit vi kom snabbt för 1 GEL. Samma summa för returen.
   Sulphur Baths med bastu och två små bassänger. 3 GEL för det allmänna badet. 1 GEL kostar ett lakan. Tvättning/skrubbning/lätt massage på en marmorbänk av en målmedveten karl för 10 GEL. Betalar ca 70 kr vilket nog är ett fynd.
 
Resa med marshrutka (minivan) från Tbilisi (Georgien) till Yerevan (Armenien).
Kostnad för resan 30 GEL. 55 minuter till gränsen. Här tog det knappt 15 minuter på den georgiska sidan. På armeniska sidan behövde vi 25 minuter. Webbens visumansökan gäller inte här, utan en ny skall fyllas i. Inget foto behövs. Visumavgiften skall betalas i AMD, 15 000 AMD. Till Yerevans busstationen Kilika kom vi efter en körtid på totalt 5.15.
   Boende på Envoy hostel och säng i sovsal för 6 400 AMD per natt inklusive frukost med bröd, lite ost, marmelad och te.
   Besök Ararat Brandy Factory för 3 500 AMD. Avsmakning av tre sorters konjak, 3-årig, 10-årig och 20-årig.
 
Taxi till flygplatsen Zvartnos tog på natten bara ca 15 minuter. Kostnad 3 000 AMD. Armenien har en ”Departure tax” på 10 000 AMD som betalas på flygplatsen.
 
Jan-Erik Lindvall

 
Skicka gärna du också ett restips. Mejla till: res@jordenrunt.nu

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email