Robin frågar om Transsibiriska

Jag och en polare har funderingar att i juli åka transmongoliska järnvägen. Jag har tittat lite på din sida som jag tycker är intressant, jag har fått uppfattningen att du själv har åkt.
   Vad brukar man hamna i pris på en sådan resa egentligen, biljettpriset och vad kostar det att äta på tåget under en veckas tid? Läste att det finns ryska och kinavagnar som går på spåret, får man då välja vilken vagn man vill åka i? Kommer man med ryska rubel så gäller det ju att hitta en rysk vagn med. Sen när man kommer till Mongoliet, byter man vagn då? Om man byter vagn vid varje land eller man åker i samma, läste att det inte är samma spårbredd nämligen.

 
Lite korta och snabba svar från Robert ”Jorden Runt” Karlsson:
 
Det finns några olika resebyråer i Sverige som säljer biljetter. Priset beror lite på vilken sträckning ni skall åka, om ni skall åka direkt eller ta stopp på vägen (det blir dyrare att stoppa utefter vägen) och vilken klass ni väljer. Ungefärligt pris från Moskva till Peking (utan stopp) i fyrbädds kupe är ungefär 3 000-3 500 kr.
 
Det är olika tåg – antingen ett ryskt eller ett kinesiskt och det beror på vilken dag ni skall åka (det är alltså inte båda ländernas vagnar samtidigt).
 
När spårbreddens byts mellan länder – så byter man ”hjulen” under vagnarna (det är ganska spektakulärt, då jättelika domkrafter sätts in under hela tåget och man lyfter upp alltihopa och lossar och rullar ut ”hjulen” åt ena hållet och rullar in nya från andra hållet).
 
När tåget går genom Ryssland är det rysk restaurangvagn – i Mongoliet en mongolsk restaurangvagn och i Kina en kinesisk restaurangvagn. Man betalar med landets valuta (alltså den valuta som gäller i det land man just färdas genom). Brukar även gå bra att betala med dollar (eller Euro), fast räkna med sämre växlingskurs.
Hoppas detta gav dig svar på era funderingar.
 
Mat på tåget är jag inte helt uppdaterad på – jag åt mest egen mat när jag åkte senast (hade med mig och köpte på stationerna exempelvis bröd, nudlar, grönsaker, frukt och liknande – det är billigt att shoppa loss på stationerna när tåget stannar).
 
Mer info och tips på Jorden Runts stora avdelning om Transsibiriska Järnvägen – där finns även lite prisjämförelser mellan olika resebyråer som säljer biljetter och några läsartips med prisuppgifter för mat (klicka på rubriken Tåg i toppmenyn och sedan Transsibiriska).

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email