Se upp med ädelstensbedrägerier i Thailand

Jag fick ett mejl från Thailands turistbyrå där de bland annat varnade för bedrägerier med ädelstenar i Thailand. Och många besökande turister går varje år i fällan (upp till ett tusental om året) och blir lurade att köpa ädelstenar.
   Thailands Turistbyrås råd om du skall köpa ädelstenar (för eget bruk) är att kontakta antingen Thai Gem and Jewelry Traders Association eller Thai Jewel Fest Club för tips om om seriösa juvelerarbutiker.

Thai Jewel Fest Club:
En organisation (utan vinstsyfte) som startades av TAT (Tourism Authority of Thailand), Thai Gem and Jewelry Traders Association, den thailändska polisen och regeringen. Medlemmar (juvel- och ädelstensbutiker) i Thai Jewel Fest Club måste följa vissa regler om bland annat återbetalning om man ångrar sitt köp inom 45 dagar. Därför är oddsen bra mycket större att handlaren är seriös om de är medlemmar, än om du bara går in i första bästa butik ute på stan.

Några grundregler vid köp av ädelstenar i Thailand:
* Tro aldrig att du kan köpa ädelstenar billigt i Thailand och sedan sälja dem med gigantisk förtjänst hemma i Sverige (det krävs kunskap om ädelstenar för att veta hur man köper rätt stenar).
* Följ aldrig med en okänd thailändare på gatan som vill visa dig till en butik med ”specialpriser bara i dag”. Seriösa juvelerarbutiker har inga specialprisdagar och inte folk som springer runt på staden och letar kunder.
* Se upp de första dagarna på resan, då bedragarna många gånger riktar in sig på nyanlända turister (man tänker helt enkelt inte helt logiskt och klart om man är trött, jetlaggad och dessutom kippar efter andan av värmen).
* Om du skall köpa, köp bara för eget bruk och gör inga impulsköp.

Läs mer och hitta lista med medlem i Thai Jewel Fest Club:
www.tatnews.org/special_interest/shopping/5465.asp

Mer fakta om bedrägerier i Thailand och andra länder på Jorden Runt sajten: www.jordenrunt.nu/resa/index.php/scam

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *