Klappar på nyår i Thailand

Thailands Turistbyrå mejlade in ett tips om när man ger klappar i Thailand…

Thailändarna firar jul – på nyårsafton!

Många skandinaver firar jul i Thailand ungefär som hemma med familjen, tomte, julklappar och extra god mat bland julgranar och juleljus. För thailändarna själva ser jultraditionerna annorlunda ut. I det buddhistiska Thailand är julen bara en av många festivaler då man dekorerar och går ut på restaurang -– presenter till släkten ges i stället på nyårsaftonen. Juldagarna är vanliga arbetsdagar då allt är öppet och folk jobbar.
   Nyårsafton och nyårsdagen är dock helgdagar i Thailand. Då stänger de flesta arbetsplatser men butiker och shoppingcenter håller öppet och lediga thailändare passar på att köpa presenter. Det är nämligen på nyår som man ger ”julklappar” i Thailand.
   – Nyårsfirandet är den thailändska tradition som påminner mest om hur man firar jul här i Norden. Vi köper presenter till släktingar, vänner och grannar och sedan går man runt till alla och delar ut. Nyår är ett viktigt tillfälle att visa respekt för de äldre så det är inte bara barnen som får presenter utan alla. Eftersom det är så många som ska uppvaktas, köper man små, inte så dyrbara gåvor, säger Mrs Nalinee Pananon.

Andra högtidsdagar som firas i Thailand är: Kinesiskt Nyår (10 februari 2013), Thailändska Nyår (Songkran den 13-15 april 2013), Drottningens födelsedag/Mors dag (12 augusti), Loi Krathong (17 november), Kungens födelsedag/Fars dag (5 december).

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *