Malaysia – Ekoturism i nationalparker

Johor är Malaysias tredje största stat och bland annat berömt för sina vackra nationalparker. I Johors fem nationalparker kan du kika på djurlivet vid Endau Rompin, ta dig till mangrove-ön Kukup, uppleva våtmarkerna vid Tanjung Piai, se det mytomspunna berget Gunung Ledang samt njuta av Mersing-öarnas dramatiska skönhet.

I samtliga nationalparker i Johor har ett ekoturismkoncept implementerats, vilket syftar till att skapa aktiviteter som gynnar miljön, exempelvis trädplantering. I linje med ekokonceptet är alla anläggningar inom parkerna enkla men funktionella.

Några andra ekoturismdestinationer i Johor:
   Mount Panti Recreation Forest: Ett skogsreservat beläget i södra Johor vid källfloderna Sungai Johor, Linggiu och Ulu Sedili. Reservatet ligger ca 8 km från staden Kota Kingi.
   Pulau Tinggi: En ö som har fått sitt namn från en hög kulle som reser sig 666 meter över havet (tinggi betyder ”hög” på malaysiska). Öns frodiga regnskog är bland annat rik på rotting och andra värdefulla växter. Ön sägs vara belägen på en inaktiv vulkan.
   Kukup: En välkänd fiskeby med hus byggda på pålar. I mitten av 1800-talet började fiskare och bönder, framförallt av Bugiskt ursprung (det vill säga från södra Sulawesi i Indonesien) bosätta sig i Kukup. Byn är känd för sina fiskfarmar och har många restauranger som serverar rykande färska och utsökt vällagade fisk- och skaldjursrätter.
   Parit Jawa: En liten stad belägen på Johors västkust. Den största sevärdheten här är det rika fågellivet, framförallt under hösten då fåglarna migrerar. Faunan tycks inte nämnvärt påverkad av den livliga trafiken vid flodmynningen i närheten.

Mer fakta om nationalparkerna: http://johorparks.johordt.gov.my

Johors turistsajt: www.johortourism.com.my

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *