Thailand – Åtta tips vid trecking och kontakt med bergsfolk

1. Klä dig hyfsat anständigt (spring inte runt i badbyxor, bikini, bar överkropp).
 
2. Ta inte fotografier av folk utan att fråga om lov först. Exempelvis på grund av traditionella tro, kan det vara så att de inte vill bli fotograferade. Respektera om de säger nejÖ
 
3. Visa respekt för religiösa objekt och ritualer. Ta inte på religiösa saker (totempålar, ingångar till byar eller liknande) utan att först fråga om det är okej. Vid ingången till en Akha by, är det en grind som markerar var andar inte får ta sig in, rör inte den.
 
4. Om någon sorts ceremoni genomförs där du är, ”kasta” dig inte in i den, utan håll avstånd (först om de frågar om du vill delta är det okej). Ibland vid speciella ceremonier har byborna lagt ut vävda markeringar av bambu-remsor på marken utanför by-ingången och då skall du inte gå in i byn.
 
5. Lär dig att minst säga hej, tack och adjö på det lokala språket. Det är ett sätt att visa att du respekterar dem och är intresserad av deras kultur, plus att det gör vandringen lite roligare.
 
6. Använd inte droger, även om det kan gå lätt att få tag på i vissa byar. Dels för att det inte är nyttigt och kan leda till onödigt strul, men även för att du kan vara en bra förebild för bybarnen och visa att man kan klara sig finfint utan droger.
 
7. Skräpa inte ned efter din treckingrutt eller i byarna du stannar i. Ta alltid med alla sopor du själv skapar.
 
8. Ge inte bort sötsaker, pennor och liknande till barnen i byarna du passerar. Om du vill hjälpa byarna du stannar till i, rådgör hellre med din guide i förväg om det är något ni kan skänka som hela byn kan ha nytta av (till exempel saker till byskolan eller sjukvårdsprodukter).

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *