Egypten – Fem museer i Kairo

Jag fick ett mejl från Egyptens turistbyrå där de tipsar om fem populära museer i Kairo:
 
Museum of Islamic Art i Kairo
Det här är ett fantastiskt museum med över 10 000 antika föremål, främst från Egypten men det finns även föremål från andra delar av den muslimska världen. Här kan man lära sig allt om islamisk konst. I samlingarna finns konstverk i trä, keramik, glas, metall, textiler och mattor.
 
The Egyptian Museum
På Egyptiska museet hittar du nästan allt som har med Egyptens historia att göra, så om du bara hinner besöka ett museum är det detta du ska gå till. Museet började byggas i slutet av 1800-talet då landet regerades av Khedive Abbas Helmi II. Här finns världens största samling med antikviteter med över 120 000 föremål, främst från faraonernas tid. De mest berömda sevärdheterna är kanske konstföremål från Tutankhamuns grav. Andra spännande sevärdheter är mumier av faraoner från 18:e till 20:e dynastierna, stora stenkistor och sarkofager.
 
The Military Museum
På Krigsmuseet, som ligger i stadsdelen Citadel, kan man titta på krigsföremål ur ett muslimskt perspektiv. Här finns en stor samling av vapen och uniformer från antiken. Ett av de äldsta vapnen man kan beskåda är en katapult. Det finns även kanoner, flera andra vapen och tavlor på egyptiska soldater.
 
Museum of Islamic Ceramics
Keramikmuseet är byggt i en imponerande islamisk arkitektur och här finns en ovanlig samling av keramik som kommer från olika muslimska länder; från Marocko i väst till Iran i öst. Här kan man titta på fartyg, kakel, kannor, muggar, krukor, tallrikar, koppar – allt tillverkat i keramik på ett vackert sätt.
 
The Railway Museum
Järnvägsmuseet grundades 1933 och ligger vid bortre änden av Ramses tågstation. Här finns över 700 tågföremål att beskåda, bland annat tåg i naturligt storlek, tåg i skalenliga modeller och Muhammed Alis privata tåg. Muhammed Ali var vicekonung av Egypten under tidigt 1800-tal och anses ofta som grundaren av det moderna Egypten.

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *