Pruta när du shoppar i ThailandLågpris >>> flyg och hotell - e-guidebok

Thailand är ett riktigt shoppingparadis, där priserna är låga, kvaliteten på produkter oftast är bra och utbudet av varor är enormt (exempelvis souvenirer, mat, frukt, smycken, kläder och musik).
   Här är det prutande som gäller helt och fullt. Det första priset som försäljaren säger, är aldrig det han egentligen vill ha, utan det gäller att pruta ned priset. Vissa tycker det är jobbigt att handla på detta sätt och andra ser charmen i det.
   Vanligen säger försäljaren ett pris som är långt över vad han egentligen vill ha betalt och du säger (förhoppningsvis) ett pris som är långt under vad varan är värd. Sedan fortsätter det med att du går upp steg för steg och försäljaren ned steg för steg, tills ni möts på en nivå som båda är nöjda med (förhoppningsvis har du fått ett bra pris nu).
   Om ditt utgångsbud blir accepterat direkt (det första pris du säger efter att försäljaren sagt sitt utgångspris), kan du vara tämligen säker på att ha du betalat mer än vad varan egentligen är värd. Här är några tips för lyckade prutningar:
 
1. Kolla runt i förväg på olika affärer, gaturstånd och marknader på vad du vill ha och tjuvlyssna på vad andra betalar för samma vara (om du lärt dig räkna på thai, är det perfekt om du kan höra vad thailändare betalar för samma vara). Förhoppningsvis har du nu en god bild över var du hittar det du vill ha till bäst pris och ungefär vad prisnivåerna är.
2. När du är klar med punkt ett, är du redo att vässa armbågarna och gå loss i prutandets ädla konst. Se till att göra detta med ett glatt humör. Att pruta är delvis att umgås och man kommer ingen vart med dåligt humör eller sura tillrop. Så när du skall shoppa, gör det den dagen du är glad och livet leker…
3. Kan du prata på det lokala språket underlättar det väldigt mycket och du får lättare ett bättre pris (försäljaren blir glad för att du lagt ned tid och möda med att lära dig deras språk). Att kunna räkna är också bra, så du kan säga hur mycket du vill betala på det lokala språket i stället för på engelska (även detta imponerar på försäljaren och gör honom/henne vänligt inställd till dig).
4. Ha hela tiden glimten i ögat.
5. Att ojja, kanske vackla eller ramla ihop på marken när försäljarens säger sina bud hör till spelet regler. Jag brukar ibland vackla till när jag hör försäljarens första pris, ta mig för hjärtat och ropa på doktor (då brukar de skratta gott och vi har fått en bra start på vårt prutande).
6. Som sagts tidigare är prutandet en viktig del av shoppandet i Asien och ofta när jag fått riktigt kanonbra priser, är både försäljarna och jag nöjda efter genomförd affär. Så gör som lokalbefolkningen och ha kul när du prutar och shoppar…
 
Tips på olika marknader och shopping i Bangkok på denna undersida.

 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)