Tio tips vid bokning av lågprisflyg

1. En grundregel för lågprisflygbolagen är att man bokar och betalar online, plus att det gäller att boka så tidigt som möjligt för att få de billigaste biljetterna (de finns olika prisklasser på planen och de billigaste tar slut först). Hur lång tid i förväg man kan boka en biljett varierar mellan bolagen, vanligen mellan fyra och sju månader.
 
2. Många lågprisbolag har även med jämna mellanrum riktigt billiga kampanjpriser (ofta ner till bara ett par hundralappar med alla skatter och avgifter inräknade). Därför lönar det sig att kolla på lågprisbolagens sajter ofta.
 
3. Bokar du med ett av bolagen som flyger från Sverige, står priset ofta i svenska kronor. Annars används vanligen lokal valuta eller dollar. Var dock noga med att se efter vilken valuta det gäller när du får upp prisuppgifterna för ett flyg (det står vanligen under vilken valuta som används). Var vaksam på att det ofta tillkommer extra avgifter på lågprisflyg (kan komma fram senare i bokningsprocessen).
 
4. Språket på bokningssajternas är oftast engelska, förutom några som flyger från Sverige (Ryanair, Norwegian och Air Berlin) där de är på svenska.
 
5. De flesta lågprisbolagens sajter har kartor (route map) där kan du klicka på destinationer och se vart de flyger.
 
6. Lågprisbiljetter går normalt inte att boka om eller så är det en hög ombokningsavgift (plus krångligt att göra det om du inte är vid deras kontor på flygplatsen).
 
7. Om du bokar en serie flygningar, ha inte för snäv tidtabell. Om ett av flygen är försenat och du missar nästa, får du inte några (eller endast lite) pengar tillbaka (plus att du måste köpa en ny biljett, vilket kan bli dyrt med kort varsel).
   Om du exempelvis missar ditt Ryanairflyg på London Stanstead kostar en ny biljett 40 pund (på närmaste flyg samma dag med lediga platser) och med Easyjet är avgiften 35 pund. Detta lärde jag mig för ett par år sedan när jag missade ett tidigt flyg till Frankrike från London (flygbussen var försenad). Skall du göra två flygningar under samma dag, se till att det är gott om tid för byte (minst 3-4 timmar är mitt råd).
 
8. Lågprisflyg finns nu på många platser i världen. Allra störst är det i Nordamerika, Europa, Asien och Australien. Däremot är det ännu inte så många lågprisbolag som flyger interkontinentalt (mellan olika världsdelar), fast några finns, till exempel från Europa till USA, Nordafrika och ett par till Asien. Sedan börjar det bli fler och fler lågprisflyg mellan Asien och Australien.
 
9. Vid användande av lågprisflyg utanför Europa, bör du kontrollera eventuella visumregler om du flyger mellan två länder. För att bli insläppt i – eller få visum till – en del länder, måste du kunna visa upp en flygbiljett ut ur landet. Hör med landets ambassad, om det exempelvis går bra att visa upp en utskrift av en e-biljett. Länder där du måste ha biljett ut ur landet för att få komma in är bland annat Australien och Nya Zeeland.
 
10. Det skadar aldrig att kolla upp flygpriser med ”de vanliga bolagen” och resebyråer också, då de i vissa fall kan ha bra priser. Kolla gärna in Jorden Runts sida om Reseföretag och Resebyråer
 
Flyga miljövänligt – är det möjligt?
Det finns aktiva val att göra för att flyga så miljövänligt som möjligt – läs mer här!

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email