Världens fredligaste länder

På global Peace index har Economist Intelligence Unit rankat 158 av världens länder om hur fredliga de är. Island är världens fredligaste land och Danmark kommer tvåa. Sverige återfinns på 14:e plats, Finland är sjua och Norge ligger på plats 18

Världens minst fredliga land enligt dem är Somalia, med Afghanistan strax före dem (i botten av fredlighet återfinns även Sudan, Demokratiska republiken Kongo och Irak).

Dock skall man nog ta listan med en liten nypa salt, när det gäller om man vågar åka till ett land eller inte. Till exempel hamnar Ryssland på plats 153. Okej, vissa delar av Ryssland är oroliga, samtidigt som man kan besöka stora delar av landet utan problem (exempelvis Moskva, St Petersburg och resa längs Transsibiriska järnvägen).

Nedan topp tio fredligaste länder:
1. Island
2. Danmark
2. Nya Zeeland
4. Kanada
5. Japan
6. Österrike
6. Irland
8. Slovenien
9. Finland
10. Schweiz

De tio minst fredliga länderna i världen:

149. Pakistan
150. Israel
151. Centralafrikanska Republiken
152. Nordkorea
153. Ryssland
154. Demokratiska Republiken Kongo
155. Irak
156. Sudan
157. Afghanistan
158. Somalia

På följande sida finns en interaktiv världskarta där du dels ser hur fredliga olika delar av världen är via färgkoder. Ljusgult betyder mycket fredligt och mörkt rött betyder att det inte är fredligt. Du kan även föra muspekaren över karta och se hur länderna är rankade:
www.visionofhumanity.org/gpi-data

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email