Upptäck CentralasienLågpris >>> flyg - hotell - reseförsäkring - e-guidebok

Jag fick ett mejl från Tony…

Först: en alldeles underbar sida – hoppas du får det du förtjänar.
Sen: är ute i god tid och satt o slötittade lite på visumsidan på Jorden Runt.
Det saknas visumfakta för flera länder i Asien ..alla ”stan”-länder till exempel. Vet att det är lite krångel där – får väl åka dit och infa dig.
/T

Jag tycker det är härligt att höra att Tony gillar Jorden Runt sidan (sajten).

Håller med Tony när det gäller visum för îstanî länderna i Centralasien (det är lite krångligt att ordna visum). Jag satte mig dock ned och letade information om hur man ordnar visum till dessa länder.
   Det visade sig att Tajikistan och Kazakstan verkar tämligen enkla att ordna visum till (men ambassaderna ligger i London), plus att även Kirgizistan är ganska enkelt också det (fast just nu i och med allt strul där, är det nog inget land att besöka i nulägetÖ).
   Uzbekistan och Turkmenistan är krångligare att ordna visum till, då man måste ha en inbjudan från någon i landet (men det går att få visum utan inbjudan, men då måste du gå genom en resebyrå som även ordnar allt ditt boende och alla resor i landet).

Mer fakta om visumregler för stan-länderna nedan (plus tips på turistsajter för att planera besöken).

Om någon läsare har varit i dessa länder, mejla gärna tips och jag hoppas så klart att Tony skickar fakta när han varit där i framtidenÖ

Upptäck Tajikistan

Det verkar hyfsat enkelt att ordna visum till Republic of Tajikistan via deras ambassad i London. Det går att göra det via post (men då måste du bifoga ett kuvert med porto klart för dem att skicka tillbaka). I ansökan skall du bland annat bifoga en ifylld visumansökan, en bild på dig, ditt pass (med två tomma sidor) och kopia på din flygbokning och resplan. Turistvisum kostar från 60 pund (för 14 dagars vistelse i landet). Mer fakta här:
www.tajembassy.org.uk/consular.htm

Lite fakta om vad du kan se och göra i Tajikistan
www.tajembassy.org.uk/tourism.htm

Fakta om att besöka Kazakstan

Turistvisum gäller för upp till en månads vistelse i Kazakstan. Närmaste ambassad finns i Oslo (Norge) , men svenskar måste söka visum genom Kazakstans ambassad i London. Visumavgiften på ambassaden i London är 26 pund (plus kostnad för att skicka passet dit och returporto ñ ca 5 pund – för att ambassaden skall skicka tillbaka passet). Mer info:
www.kazembassy.org.uk/visa_information.html
www.kazembassy.no/?Visa_information
www.kazakhstan-tourist.com/page.php?page_id=627&lang=2

Planera ditt besök med hjälp av Kazakstans turistsajt:
www.kazakhstan-tourist.com/page.php?lang=2

Planera ditt besök i Uzbekistan

Det verkar vara ganska krångligt att ordna visum till Uzbekistan på egen hand. De har kvar det gamla visumsystemet från den Sovjetisk kommunisttiden. Vilket betyder att om du skall ordna visum på egen hand, måste du ha en inbjudan från någon person som bor i Uzbekistan.

Kan du inte ordna detta ñ får du gå genom en resebyrå som ordnar din resa i Uzbekistan (alltså att du bokar boende och resor i Uzbekistan i förväg genom en resebyrå och så fixar de även ditt visum).

Således ñ enligt den info jag hittat ñ svårt och krångligt (för svenskar, danskar, norrmän och finnar) att ordna visum för att kunna resa runt på egen hand i landet.
www.uzbekembassy.org/e/visas_for_private_visitors
http://uzbektourism.uz/en/tourist-info/entry/passport_visa

Uzbekistans turistsajt (den är på engelska):
www.uzbektourism.uz/en

Att besöka Turkmenistan

Det verkar krångligt att på egen hand ordna visum till Turkmenistan. Enligt den info jag hittat kör även de på ett gammalt sovjetiskt visumsystem där turister antingen måste ha en inbjudan från någon i landet eller att man måste boka boende och resor genom en resebyrå i förväg (och då ordnar resebyrån visum):
http://turkmenembassy.org.uk/consular_section.html

Jag hittar ingen officiell turistsajt för Turkmenistan, men landets ambassader i England och USA har en del info för den som planerar ett besök i landet (fakta om vad man kan se och göra):
http://turkmenembassy.org.uk/tourism_&_travel.html
www.turkmenistanembassy.org/turkmen/travel/travel.html

Att besöka Kirgizistan

Just nu är det ju struligt i Kirgizistan (Kyrgyz Republic) ñ med statskupp och oroligheter, så i detta nu är det inte läge att åka dit. Men om det stabiliserar sig i framtiden, finns nedan lite fakta om att söka visum dit:

Visum till Kyrgys Republic verkar annars relativt enkelt att ordna genom deras ambassad i London. Enligt info på ambassadens hemsida går det att söka visum via post (skicka passet till dem) och fylla i visumansökan. Kostar 60 pund för ett 30 dagars turistvisum (avgiften måste du i så fall ordna via banköverföring, vilket eventuellt innebär att du måste betala en extra bankavgift). Mer info på:
www.kyrgyzvisa.com
www.kyrgyz-embassy.org.uk/kyrgyz-embassy/Consular_Section.html

Två sajter med bra info för den som planerar ett besök:
www.kyrgyzjer.com/en/kg/section25
www.kyrgyzstan.orexca.com/tourism_kyrgyzstan.shtml

Kyrgyz Community Based Tourism Association:
www.cbtkyrgyzstan.kg/index.php?lang=en

 
 
 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)
 
 

    Stolta partners till jordenrunt.nu

    Booking.com

             

             

    Fler Reseföretag som tar dig ut i världen

    Annonsera på jordenrunt.nu
jordenrunt.nu på Facebook
jordenrunt.nu på twitter
RSS prenumerera på jordenrunt.nu
Robert \\