Varning för tax-free shopping på Bangkoks flygplatsLågpris >>> flyg och hotell - e-guidebok

Jag fick nyss ett mejl från Björn – som tipsade om en debatt angående en tax-free shop (King Power) på Bangkoks flygplats (Suvarnabhumi Airport). Det har nämligen figurerat flera rapporter (bland annat i en BBC artikel) om att en del resenärer som varit inne i butiken blivit tagna för snatteri och sedan hamnat i polisarrest och varit tvungna att muta sig ut därifrån med flera tusentals kronor.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8154497.stm
 
Butiken har lagt upp övervakningsvideorna på sin sajt för att visa att de som tagits för snatteri – verkligen har snattat. Dock lite svårt att se om det är som butiken säger (att de snattat) eller som kunderna säger (att de inte snattat).
www.kingpower.com/2009/popup/pop_case1.html
 
På följande sidor finns lite debatt om detta:
www.maipenrai.se/forum/topic/5191-var-forsiktiga-nar-ni-handlar-pa-suvan-annars
www.bobarno.com/thiefhunters/2009/07/thai-airport-scam
 
Dock – det mest uppseendeväckande i mina ögon – är att det verkar gå att muta sig fri från anklagelserna hos polisen och det finns även teorier i omlopp om att det hela är ett samarbete mellan butiken (King Power), korrupta poliser och en korrupt tolk (som polisen använder i förhören) där de delar på mutorna.
   Sedan om det är ett samarbete eller inte är lite svårt för mig att säga – men det kan knappast vara smickrande för Thailand som turistland att denna debatt florerar om korruption på landets största och viktigaste flygplats!
 
Om du skall handla på Bangkoks flygplats:
* kolla ordentlig igenom vad du betalar för (så att alla varor är medräknade om du betalar med kort).
* Titta på kvittot så att allt stämmer.
* Vandra inte runt med olika varor i butiken innan du går och betalar dem (titta först vad du vill ha och när du bestämt dig, gå och hämta varan eller varorna och gå direkt till kassan).
* Se även upp om du bara går in och kolla runt och sedan gå ut utan att handla (håll inte på att plocka med varor).
 
Brittiska UD (utrikesdepartementet) varnar förövrigt just nu så smått om att handla på tax free på flygplatsen (att man skall se upp med att gå med varor mellan olika avdelningar av tax-free butikerna bland annat).

 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)