Läsartips – se upp för ädelstensbluff i norra Thailand



Lågpris >>> flyg och hotell - e-guidebok

Jag fick ett mejl från Louise, apropå en tidigare varning om lurendrejerier i Thailand:
 
Hej! Jag var i Chiang Mai i norra Thailand för snart två månader sedan och blev erbjuden att frakta ädelstenar runt hela världen. Som tur var skulle jag ta bussen ner till Bangkok några timmar senare, så jag sa att jag skulle höra av mig. Det här är hela historien:
 
Jag började prata med en man från Indien på gatan en dag och vi konverserade i en kvart eller så om allt möjligt, han var väldigt trevlig. Sprang på honom igen efter några dagar och vi pratade en stund. Dagen efter det sprang vi på varandra igen, precis innan jag skulle ta bussen till Bangkok. Han sa att han ville erbjuda mig ett jobb och han förklarade vad det var.
   Min uppgift var helt enkelt att frakta ädelstenar till utlandet genom mitt turistvisum eftersom det skulle bli billigare för företaget. Han föreslog att jag skulle följa med till hans och hans kusins kontor. Jag tvekade väldigt länge, men tänkte sen, om man inte chansar vinner man inget så jag följde med. Hans kusin förklarade hela proceduren for mig väldigt tydligt, det de behövde från mig var mitt kreditkortsnummer och en kopia av mitt pass…
   Jag var väldigt skeptisk, men tyckte ända att det var intressant att höra så jag spenderade säkert en timme på deras kontor. Dave, som mannen hette, tog fram pärm efter pärm med kopior från olika människors pass och ett papper där det stod att de köpt dessa ädelstenar för sitt eget bruk och inte för vidareförsäljning. Jag sa att jag skulle tänka på saken, vi bytte e-mailadress och han har kontaktat mig och undrat hur det är, men jag har inte svarat.
 
Det jag vill säga med det här är att jag är en väldigt skeptisk människa i sådana här frågor, men jag var otroligt nära på at falla in i den har fällan. Det låter så otroligt bra och säkert och det är en väldigt stor summa pengar som är inblandat i det här.
   Men en varning till alla, gå inte på det! Jag har en thailändsk vän i Chiang Mai och hon gör faktiskt exakt samma sak, bara det att hon inte behöver köpa ädelstenarna innan hon levererar dem, endast skriva på ett kontrakt.
   Så det finns en liknande verksamhet som faktisk är laglig vilket kan göra det lättare att tro att det är något bra med det här, men det är en skum verksamhet. Gå inte med på någonting där ditt kreditkort är inblandat!
Mvh / Louise C

 
Kommentar från Jorden Runt
 
Det finns många olika sätt där de försöker lura turister på pengar – speciellt med ädelstenar inblandat. Generellt skall man tänka på att:
När man utomlands blir erbjuden en affär som låter för bra för att vara sann, då är den sällan sann…
 
I just detta fall låter det som bluffen alltså går ut på att man betalar för en ädelsten och sedan skall man få tillbaka pengarna, plus en stor provision vid leverans. Fast antagligen kommer man stå där med en falsk ädelsten och platsen den skall leverera till (i ett annat land) är bara en bluff (och således har man betalat dyrt för en falsk sten).

 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)