Fyra fotografer tipsar

För ett par veckor sedan lyssnade jag på lite föredrag av fotografer på Vildmarksmässan i Stockholm och det är alltid lika spännande att höra på duktiga fotografer när de berättar om sitt skapande. Tänkte här bjuda på några tips från dem, som bland annat kan hjälpa dig att få ännu bättre bilder på resan.
 
Claes Grundsten är fotograf och har landskapsfotografering som sin specialitet. Under ett bildföredrag med honom nyligen sa han bland annat att ute i skogar, så är gråväder bäst för att få bra bilder (bättre än om det är sol). Enligt Claes skall man absolut inte ta en bild ute i skogen att inte göra det mitt på dagen om det är bra väder (då blir det för ljust). När han tar sina bilder, letar han dessutom gluggar och/eller luckor i landskapet, för att göra bilden lite mer spännande. www.fotograf-grundsten.se
 
Jan Fleischmann är djur och naturfotograf som nyligen var i Ladakh i Indien och han berättade bland annat att han i provinshuvudstaden Leh hade sett kvinnor som bar omkring på hockeyklubbor (tydligen finns där ett kvinnligt ishockeylag). Vidare tipsade Janne om Ladakh Homestay, där man bor hemma hos familjer (uppe i bergen på en höjd av strax över 4 000 meter över havet). På Jans hemsida kan du se en del bilder från Ladakh: www.janwildlifephoto.com/gallery1_71.html
 
Peder Sundström är inriktad till stor del på äventyrs- och resefotografering och bland annat var han under bildföredraget helt lyrisk över staden Esfahan i Iran (landets historiska huvudstad). Han visade ett flertal sköna bilder från Iran, men även många spännande actionbilder. Det var ofta lite av skuggbilder på exempelvis cyklister ute i skogen, där man inte såg ansiktena klart (utan det var som sagt en mörk skuggfigur mot en ljus bakgrund). Bilderna hade inte blivit lika spännande om han exempelvis använt blixt. www.sundstroem.com/se_index.html
 
Seppo Rapinoja är en klar favorit när det gäller att hålla reseföredrag. Han är rolig och informativ i sitt berättande om upplevelser världen över. Seppo är till stor del en undervattensfotograf, men tar även bilder över vattenytan och kan även i sina föredrag berätta om upplevelser på landbacken. Han tipsade bland annat denna gång jag lyssnade på honom om att bazarerna i Jeddah (Saudi Arabien), som är ganska lugna jämfört med bazarområdena i exempelvis Egypten. I Jeddah kan man lugnt flanera runt och vill man ha hjälp från en försäljare är det bar att säga till (skillnaden är total jämfört med exempelvis basarområdet i Kairo, där försäljarna aldrig lämnar en ifred…).
 
Mer tips från fotografer om hur du får bättre bilder finns här på Jorden Runt

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email