Malaysia – Världens högsta via ferrata på Mount Kinabalu

Berget Kinabalu är det högsta i Sydostasien med 4 095 meter och det är beläget i provinsen Sabah på Borneo (Malaysia). För den som vill ta sig upp längs berget finns ett antal olika alternativ till fots, men man har även en speciell led som går långs bergssidan där man normalt bara kan klättra.
   Nu finns dock möjligheten att ta sig fram längs något som kallas ”via ferrata” (en italiensk term som ungefär betyder att det är en klätterled med rep och fast förankringar). Det finns huvudsakligen via ferratas i bergsområden i alperna i Europa, men alltså även här på Mount Kinabalu.
   Här är den ungefär 1,2 kilometer lång och kallas Mountain Torq. Starten sker på en höjd av ungefär 3 400 meter och slutar på 3 776 meters höjd. Vilket gör det till världens högst belägna ”via ferrata”.
   Enligt uppgift skall det vara möjligt för alla mellan 10 och ungefär 70 år att ta sig upp längs Mountain Torq och det tar mellan fyra och sex timmar. Dessutom lär det finnas en 22 meter lång ”bro” (en planka bred) på ungefär 3 600 meters höjd. Läs mer och se bilder på följande sidor:
www.tourism.gov.my/corporate/mediacentre.asp?page=feature_malaysia&subpage=latest&pagemode=&news_id=54
www.mountaintorq.com/History/viaferrata.html

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email