Ökentåget i Mauretanien – världens längsta

I Mauretanien i nordvästra Afrika finns nästan bara öken och så det berömda ökentåget. Det åker en sträcka av ungefär 70 mil rakt in i landet till ett par gruvområde (Zouerate) och fraktar sedan ut järnmalm från gruvorna till kusten (till hamnstaden Nouadhibou). Resan tar cirka 14-18 timmar och hela tågsättet är en bra bit över två kilometer långt och har över 200 vagnar (lär vara världens längsta tågsätt).
   Huvudsakligen består tåget av 3-4 lok och sedan fraktvagnar för järnmalmen, plus ett par passagerarvagnar. För den med tunn budget, så är det gratis att följa med om man sitter i de öppna fraktvagnarna. Oavsett om du sitter där eller i passagerarvagnen, räkna med att bli insvept av sand. Resan går snabbare från kusten och in till gruvområdet (då fraktvagnarna är tomma).
   Det är alltså helt gratis att sitta i fraktvagnarna (men kan vara både smutsigt och farlig). Det är inte dyrt (40-50 kr) att sitta i passagerarvagnen (enkla träsäten, men det kan vara mycket folk där) och det finns även några få första klass säten för ungefär 100 kr.
   Tåget körs av Société Nationale Industrielle et Minière (gruvbolaget) och på deras hemsida finns lite kort info om tåget: www.snim.com/carnet/trainEn.html
 
Följande privata sajter har berättelser från tågresan, varav den första sajten har mycket fakta, bland annat priser på sida två:
www.goworldtravel.com/ex/aspx/articleGuid.%7B43CF98B2-CF7D-49BE-89F5-0D33608F0B24%7D&pageNum=1/xe/article.htm
http://mauritaniatraveldiaries.wordpress.com/2006/09/05/iron-ore-train-from-nouadhibou-choum-to-fderik-and-zouerat-biggest-train-in-the-world-mauritania
 
Kolla in lite webbvideos:
www.youtube.com/watch?v=EpLQBgT-fHU
www.youtube.com/watch?v=yXXFZCsuQPk&feature=related

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email