Det går åt helvete – min film om flygrädsla!Lågpris >>> flyg och hotell - e-guidebok

flygradd-robert-plan6

 
 
Film om flygrädsla   Flygrädslekurser   Tips för flygrädda   Fakta om flygplan
 
Under 2013 gick jag en dokumentär filmutbildning och hösten 2013 gjorde jag en film om flygrädsla. Filmen heter ”Det går åt helvete” och handlar om min flygrädsla…

Jag är alltså sjukt flygrädd och filmade helt enkelt mig själv före, under och efter en flygresa till Prag.
Sedan klippte jag ihop det hela till en cirka 14 minuter lång film.

Filmen går att kika på härunder och andra flygrädda kan kanske känna igen sig lite (och icke flygrädda kan garanterat fnissa åt mina märkliga tvångsbeteenden).

Några kommentarer från medie- & resebranschen om filmen:
Utruleg bra film”, Gunnar Garfors, rådgivare åt NRK och reseproffs som besökt alla världens länder  –  ”Sjukt bra!”, Jonny Bothin, Sjöstadsbladet  –  ”Intressant och aktuell film!”, Paulina Orell, Reseguiden  –  ”Tack för din underbara film som säkert är till tröst för många”, Marika Simo´, Reseskafferiet.se  –  ”Fin film!”, Barbro Janson Lundkvist, Vagabond  –  ”Snygg och bra”, Per Thorstenson, VD, Arlanda Express  –  ”Kul film! Gillade en del av klippen väldigt mycket. Snyggt.”, Susanne Wixe, Aftonbladet.

Lämna gärna en kommentar du också om du känner för det (längre ned på sidan), exempelvis om du har några tips för hur flygrädda resenärer kan mildra sin oro inför flygning…

Klicka härunder för att se filmen…


 
Tack till Norwegian, Swedavia och Arlanda Express för att jag fick filma hos er. Tack till Prag för att ”du” är Prag. Tack till Sundbybergs Folkhögskola och Niklas Djanaieff, Fouad Parosh, Ramzi Ali och Francisca von Born. Tack till Tomas Lagerberg och Juste Ula.
 

 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)
 
 

13 thoughts on “Det går åt helvete – min film om flygrädsla!

 1. Yvonne Österlund skriver:

  Mkt bra film! Stor igenkänning. Ska åka till Lissabon om ngr veckor, tycker ju det är kul att se andra platser, men har mått dåligt i typ 3-4 v nu, en malande oro som lägger sortin på allt. Ibland nästan hoppas jag att jag el ngn nära ska bli sjuk (inte allvarligt) så jag inte kan åka. Eller att kongressen blir inställd, inte alls troligt. Så håller jag på, och går igenom hela flygproceduren om och om igen gör jag också. Jag vill inte sitta vid ett fönster, vill inte se nåt och helst både öronproppar o hörlurar för att slippa höra alla ljud som är så stressande. Har funderat på ngn kurs, men det har inte blivit av. Tänk att flyga och vara nästintill oberörd, vilken känsla! Har även tänkt tanken att aldrig flyga mer, iofs ett skönt beslut, men vill inte känna mig så begränsad och att rädslan får ta över o styra. Det är ett högt pris att betala när man känner såhär. Känns skönt att få skriva av sig här, svårt att ”belasta” andra med sin oro. Har aldrig försökt ta kontakt med kabinpersonalen och berättat om min rädsla, dom är ju så upptagna och tror inte dom är intresserade av min oro. Tack än en gång för din film!

  1. Robert Karlsson skriver:

   Hej Yvonne!
   Ett sätt som jag märkte hjälpte mig (när jag gjorde filmen) var att jag hade ”arbetsuppgifter” under flygresorna (jag gjorde lista till mig själv, typ filma ut mot vingen, ta upp ljud från kabinen, filma i kabinen och dylikt). Jag märkte att när jag hade saker att göra samtidigt som jag flög, då oroade jag mig mindre för själva flygningen. Vet inte om det kan funka på dig, men ett förslag är att du ger dig själv en arbetsuppgift som du skall genomföra under flygresan (till exempel planera en fest, skriva en rapport från jobbet eller dylikt) och förhoppningsvis blir du så upptagen av detta att du glömmer att tänka på själva flygningen. Det har alltså fungerat väldigt bra på min flygrädsla (bara att göra filmen var förövrigt väldigt terapeutiskt för mig).

   Ett annat tips är att du i god tid innan avresa åker ut till flygplatsen och bekantar dig med omgivningarna där. Kanske tittar på en del starter och landningar av plan (på arlanda till exempel finns utsiktsplatser mot landningsbanorna). Tittar hur du skall ta dig fram på flygplatsen vid avresan. Hur lång tid det tar att åka till flygplatsen och dylikt. Allt sådant tar bort eventuella stressmoment under själva flygdagen och ger dig mindre att oroa dig för.

   Lycka till.

 2. Andy skriver:

  Hej. Kul att se att fler mår som jag. Men för min del sätter jag mig aldrig mer i ett plan..

 3. Anonym skriver:

  Hej!

  Jag sökte på flygrädsla och fick upp denna film. Jag är själv extremt flygrädd. Jag blir hysterisk, skrämmer andra resenärer och blir alldeles panikslagen. Så fort jag köpt en flygbiljett börjar paniken. Jag tycker tyvärr att det blivit värre med åren. Efter många bråk med min man har jag sagt ja till att åka till Dubai den 17:e februari med Norwegian. Jag har världens ångest, tappat aptiten hel och kan inte sova om nätterna. Jag skulle vara oerhört tacksam om du kunde komma med tips. Jag funderar på att kontakta flygbolaget och fråga om jag får gå ombord tidigare än de andra, ta en sömntablett och somna innan vi lyfter. Tanken på att vara vaken under 7 timmar på ett flygplan får mig att vilja kräkas. Jag är desperat och undrar vad du tycker om detta? Min fråga är alltså: tycker du att jag ska ta en stark sömntablett och hoppas på att somna, för att underlätta för all? Främst mig själv men också personalen och andra resenärer. Jag skrämmer tyvärr andra när jag får panik och skäms väldigt mycket över det, kroppen lyssnar inte på mig och det slutar alltid med att jag får extrem dödsångest.

  Tacksam för svar.

  1. Robert Karlsson skriver:

   Hej… lider med dig (jag vet ju hur det känns).

   Har själv aldrig provat det där med sömntablett, så vet tyvärr inte om/hur det fungerar för en flygrädd.

   Jag tycker absolut att du kan kontakta Norwegian i förväg och prata med dem och höra vad de möjligen kan göra för att underlätta för dig.

   Ett annat råd är att minst en gång i förväg (gärna så fort som möjligt) åka ut till Arlanda och bekanta dig med omgivningen där. Åk ut en dag då Norwegian har sin Dubai-flygning, alltså att du åker ut exakt så som du skall göra sedan när ni åker i februari. Gör det som om det vore på riktigt och du kan kolla upp exakt hur lång tid det tar ut till flygplatsen, vart man checkar in och dylikt.

   Personligen tycker jag det är skönt att veta exakt hur allt fungerar när jag skall flyga, och att göra ett eller flera besök på flygplatsen i förväg tycker jag gör mig mindre orolig. Desto mer hemtam jag känner mig exempelvis på Arlanda innan en flygning, gör att det känns lite bättre den dag jag skall flyga.

   Se till att boka sittplats på planet i god tid, så att även det är klart (jag brukar boka sittplats flera dagar i förväg, så att jag vet var jag skall sitta i planet). Att välja en plats långt fram i planet är att föredra och sedan finns ju en del platser med mer benutrymme än andra som också kan vara skönt.

 4. maria skriver:

  Hej och tack för en bra film känner igen mig. Man är ju som ett vrak innan man kommer fram och man tror hjärtat ska hoppa ut så fort det skakar. Har varit o testat hypnos. Ska flyga snart. Får hoppas det hjälper. Annars får det bli tåget nästa resa.

  1. Robert Karlsson skriver:

   Prova att ge dig själv en uppgift under flygresorna, något från jobbet du kan pyssla med till exempel. Har hjälpt mig att ha en uppgift som jag koncentrerar mig på under de senaste flygresorna och jag har tvingat mig själv att uppgiften skall vara klar efter flygresan. Då har min koncentration hamnat något mer på uppgiften, än att vara flygrädd och flygresorna har varit enklare…

 5. Ulla Lundberg skriver:

  Hej och tack för en bra film om flygrädsla! Känner igen mig även om jag nu blivit lugnare, bl a genom att kbt-behandla mig själv. Låter inte klokt men det funkade någotsånär! En positiv sida av att vara flygrädd är att man alltid har en massa mer el mindre roliga historier att berätta för folk om vilka fasor man varit med om!-
  Hoppas du blir bättre, annars kan du ju åka tåg till många trevliga platser och det går väl båt till Sydamerika?!

  1. Helena skriver:

   Hej!

   Åh, vad jag känner igen mig. Usch för denna känsla :/. I mitt fall har det gått så långt att jag inte vågar flyga längre… men målet är att jag en dag ska! Tänk att få känna som de andra på flyget – ingenting. Ett drömscenario!

   1. Robert Karlsson skriver:

    Finns ju en del kurser att gå för att få hjälp. Och kanske kan det hjälpa att du bara sitter och pratar (rakt ut i luften hemma) om hur du känner. Hoppas du kan resa igen snart (och annars finns ju alltid tåg). För mig var det som terapi att göra filmen och avdramatisera det hela (mina pratpartier i filmen gjorde att jag avdramatisera flygrädslan lite) och efter filmen har flygandet känts lättare.

 6. Ivan Wagner skriver:

  Hej Robert!
  En mycket tydlig och informerande film om hur flygrädsla kan yttra sig.
  Själv har jag svårt att sätta mig in i hur det kan upplevas.
  Din film hjälpte till med att se hur det kan påverka andra.
  Hade själv flygcert för många år sedan. Jag blev närmast euforisk i luften. Var inte heller bra. Kunde ta fokus från säkerheten.
  Har skickat länken till några vänner med dokumenterad flygrädsla.
  Väntar på att få höra hur den inverkat på dem.
  Hälsningar
  Ivan

 7. Åse skriver:

  Usch! Du måste ju vara helt slut efter varje flygresa! Det var ingen bra kombo att älska resor men inte själva resan (om det är flyg) utan målet med resan.
  Jag brukar tänka att flygpersonalen har också familjer hemma och även dom vill ju att allt går, ja inte som på räls då, utan galant. Dom kan sitt jobb och om dom känner sig trygga så bör jag också känna mig trygg.

  1. Robert Karlsson skriver:

   Hej Åse – Ja, väldigt trött efter en flygresa, men framförallt lycklig att vara nere på marken igen (speciellt när jag flyger till ett resmål och kan ge mig ut på upptäcktsfärd)…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *