Planera resan steg för steg

Denna sida är en liten vägledning där du kan följa planerandet av en resa steg för steg.
Lycka till med planeringen och jag hoppas du får en underbar resa ut i världen.

 

Det enklaste och bästa sättet för pengarna på resan är genom att ta ut pengar via ditt bankkort (om det är anslutet till Visa eller Master Card).

Dock viktigt att ta reda på eventuella uttagsavgifter utomlands. För uttag inom EU skall det inte vara någon extra avgift, men i länder utanför EU tar ofta de svenska bankerna en avgift vid varje uttag från bankomat. Det kan ofta handla om 40-50 kronor per uttag. Så kolla upp med din bank om vad som gäller (storbankerna tar oftast ut en avgift), annars kan det bli en dyr historia om du gör många uttag i länder utanför EU.

Själv har jag bytt bank och har gratis uttag i alla världens länder. Då kan jag ta ut mindre belopp och göra det många gånger under resan och slipper ha större summor pengar på mig (bra ur stöldsynpunkt att inte ha så mycket pengar på sig).

Det finns en magisk leksak som trollbinder de flesta, oavsett ålder eller nationalitet, nämligen bollen. Ta gärna med dig en liten eller stor boll i väskan och jag kan lova dig att den kommer att glädja många och ge dig många nya vänner. En boll funkar alltid för att få kontakt med folk.
   Lek med den tillsammans med andra resenärer eller med människorna du möter på resmålet. Själv brukar jag ofta ha med mig en liten fotboll och spela matcher med de lokala ungarna, alltid lika roligt...
   Jag var en gång i bortre Mongoliet (mitt ute i ingenstans) och bodde hos en nomad-familj som inte pratade engelska (och jag pratade ingen mongolska). Jag gjorde en liten boll av papper, platspåsar och tejp. Har nog aldrig sett två gladare små barn, än när vi sparkade boll med dem. Alla skrattade och var glada...

Du kan ha is i din dryck under resan utan att vara orolig. Lars Rombo (specialist på tropikmedecin och professor på infektionskliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna) säger att det är en näst intill obefintlig risk att bli sjuk av detta (även i länder där du inte skall dricka kranvattnet).

Om du reser långflygningar över flera tidszoner kan du drabbas av jetlag. Vilket innebär att du kommer i otakt i kroppsklockan, om det helt plötsligt är morgon när du brukar gå och lägga dig. För att så snabbt som möjligt komma rätt i tiden försök att anpassa dig direkt efter dygnsrytmen dit du rest.
   Om du till exempel anländer på morgonen efter en långflygning har du förhoppningsvis sovit några timmar under flygningen. Försök att hålla dig vaken hela dagen och inte lägga dig förrän på kvällen. På så vis kommer kroppen fortare att anpassa sig till dygnsrytmen på ditt resmål. Det kan ta allt från några dagar upp till en vecka att komma in i rätt rytm.
   När du reser hem får du ställa tillbaka kroppsklockan igen till svensk dygnsrytm.

I många tropiska länderna (till exempel i Sydostasien) är det inte säkert att dricka vatten direkt från kran. Då kan du få sjukdomar (kontrollera innan om du kan dricka kranvatten dit du skall). I dessa länder bör du dricka buteljerat eller kokt vatten i stället (kaffe och te är ju kokt, så det är okej). Däremot är det säkert att borsta tänderna i kranvatten (så länge du inte sväljer gurgelvattnet), plus att ha is i läsken eller drinken.

Vad kan man äta och vad kan man inte äta är något som många undrar över. Ett grundråd är att det går utmärkt att äta all mat som är kokt eller stekt/grillad ordentligt och kommer in rykande hett på tallriken.
Docent Lars Rombo (specialist tropikmedecin och chefsöverläkare vid Mälarsjukhuset) säger följande om vad man kan äta på resa i världen:
"Man kan äta allt som ser gott ut, luktar gott och smakar gott."
Vidare anser han att man utan att oroa sig kan ha is i groggen och borsta tänderna i vanligt kranvatten var man än befinner sig, eftersom det är en obefintlig risk att du skall bli sjuk av dessa två saker.

Du kommer troligen – på resan – att använda bankkort för uttag av pengar. Men det kan även vara bra att ha lite nödfallspengar i kontanter (speciellt om du är ute på en långresa).

Bra till exempel om du skulle hamna på en plats där de inte har uttagsautomater eller att automaterna är sönder. Eller om du blir av med ditt bankkort.
   Jag brukar ha 500-600 kronor i antingen dollar eller Euro i reserv (sedlar i mindre valörer, typ 10 och 20 euro/dollar). Brukar förvara nödfallspengarna på lite "hemliga" platser (kan ju inte avslöja var här, då är det ju inte hemligt längre!).

Jag har bland annat fått användning av mina nödfallspengar då jag fastnade i tre dagar precis innanför gränsen i Nepal och det inte gick att ta sig vidare på grund av oroligheter. Det fanns ingen uttagsautomat, men däremot växlingskontor (och då kom mina nödfallspengar väl till pass).
   Nödfallspengarna kom även väl till pass en gång i Brasilien (i Salvador) när mitt bankomatkort inte fungerade under ett par dagar.

Glöm inte att kolla giltighetstiden för ditt pass, eftersom många länder kräver att passet är giltigt i sex månader efter ankomst. Du kan även behöva tillräckligt med tomma sidor i passet för stämplar och visum (dock sällan att det stämplas i passet vid ankomst inom EU).

Behöver du ett nytt pass, görs detta hos polismyndigheten där du bor. Nytt pass kostar 400 kronor och är sedan giltigt i fem år.
www.polisen.se/tjanster-tillstand/pass-och-nationellt-id-kort

Bra att köpa på apotek är en liten flaska sårsprit, kirurgtejp och självhäftande kompresser (perfekt för skrubbsår). Även febertermometer, minisax, pincett, plåster och vanliga kompresser är bra att ha. Glöm inte kondomer (både för tjejer och killar som kan tänkas ha tillfälliga sexuella förbindelser).

Mer om vad som är bra att ha som reseapotek på:
www.jordenrunt.nu/resa/sjuk-pa-resan

Ta det varligt med solen och underskatta inte dess styrka. I länder nära ekvatorn kan det i början räcka med 20 minuter solande för att bli rejält bränd. Sola kortare perioder. Solen är som starkast mitt på dagen och bäst är att sola på för- och eftermiddagar. Använd alltid solskyddsmedel (med hög solskyddsfaktor).

Om du inte är försiktig med solandet, riskerar du skador på huden. Av egen erfarenhet vet jag att det inte är roligt att ”få med sig en oönskad souvenir hem” i form av hudcancer. Jag fick operera bort hudcancern hemma i Sverige och sedan skickades den bortopererade biten till ett labb för test och det var flera ångestfyllda veckor innan jag fick besked om vilken form av hudcancer det var (hade, som tur var, den mildare formen som heter basiliom).

Språkkunskaper är alltid bra att ha med i bagaget. Engelskan är oftast det andraspråk som resenärer och folk inom ländernas turistindustri använder (på hotell, restauranger, resebyråer och dylikt).

Det är också bra att lära sig lite av det språk de talar i de länder du skall till: lite korta meningar, ord och att räkna är alltid kul och nyttigt att kunna.
   Ett bra sätt att få kontakt med lokalbefolkningen är att be om hjälp med uttal av ord och meningar. Det är sällan problem att hitta en ”lärare” som gladeligen hjälper dig och vips har du dessutom fått kontakt med någon lokal person...

Svenska ambassader finns i många av världens länder och kan hjälpa dig i nödens stund. Bland annat kan de rekommendera sjukhus och läkare, eller hjälpa dig att kontakta ditt försäkringsbolag. Eller hjälpa till med provisoriskt pass, om du skulle bli av med ditt riktiga pass. Däremot lånar de inte ut pengar om du saknar biljett hem. De kan dock förmedla pengar till dig från anhöriga hemma i Sverige.

På följande utmärkta sajt finns reseråd för världens länder och fakta om svenska ambassader: www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare

I de många länder i Asien, Afrika och Sydamerika bör man inte dricka kranvatten.
   Många resenärer väljer även att inte borsta tänderna i kranvatten (de använder buteljerat vatten även till tandborstning), då de är rädda att bli sjuka av kranvattnet de sköljer med.
   Men det är en minimal risk att du skall bli sjuk av att borsta tänderna i kranvattnet, såvida du inte sväljer gurgelvattnet (själv borstar jag alltid tänderna i kranvatten...).

Docent Lars Rombo, specialist på tropikmedecin och chefsöverläkare vid Mälarsjukhuset, anser till exempel att det är säkert att borsta tänderna i kranvatten och även att ha is i groggen/läsken.

De allra flesta länder i världen har en officiell turistsajt på internet, med information för den som planerar ett besök. Även många städer och regioner runt om i världen har officiella turistsajter.

Här på Jordenrunt.nu finns såklart en mäktigt stor länklista till turistsajter (strax under tusen länkar för ett 50-tal länder):
www.jordenrunt.nu/resa/reselankar

Fortfarande finns även riktiga fysiska turistbyråer i många länder och städer, där du kan ställa frågor och hämta kartor och broschyrer. Det brukar finnas info om dessa (adress och öppettider) på turistsajterna.

grundtips-a-o-tvattlina

Det är inte alltid det finns bra platser att hänga tvätt under resan (om du tvättar själv). Så att ha en 4-5 meter lång tvättlina i ryggsäcken, att spänna upp i rummet eller på bungalowens altan, är bra för nytvättade kläder. Några klädnypor kan även vara bra att ha (så slipper du se dina kläder segla iväg mot solnedgången om det blåser). Det finns speciella rese-tvättlinor att köpa eller ha helt enkelt en rulle tjockare snöre med dig...

 

 
För att hitta den bästa/billigaste biljetten för din resa, bör du kolla med flera olika resebyråer. När det gäller flyg är de vanligaste typerna av biljetter tur-och-retur eller enkelbiljetter. Det finns även jordenrunt-biljetter, Open Jaw (tur-och-retur med flyg ned till en stad och hem från en annan stad) och flerstoppsbiljetter.
   På denna sida finns utförlig information om olika biljettyper och vi har även en speciell avdelning om jordenrunt biljetter. Söker du resebyråer, har Jorden Runt samlat fakta om och länkar till över Svenska reseföretag.
   Att resa med tåg längs Transsibiriska Järnvägen genom Ryssland och Mongoliet till Kina är en höjdpunkt för många resenärer. Från Moskva tar det ungefär sex dygn att åka och det går även att stanna efter vägen och exempelvis utforska Mongoliet. På vår Transsibiriska avdelning finns allt du behöver veta för att planera din tågluff. Exempelvis fakta om tågresan, platser att besöka, tidtabeller, resebyråer där du kan köpa biljetter, visum…
 
En ordentlig Reseförsäkring är ett måste att ordna innan avresa. I hemförsäkringen ingår 45 dagars fullgott reseskydd (stöld- och sjukförsäkring).
   Om resan varar längre än 45 dagar går det att förlänga hemförsäkringens reseskydd. Kolla med ditt bolag vad det kostar. Jämför sedan priset för att förlänga, med att teckna en separat reseförsäkring för dagarna utöver de första 45.
   När det gäller separata reseförsäkringar finns det huvudsakligen två stora bolag: Gouda och Europeiska. Båda bolagen har flera olika försäkringsvarianter: ungdomsförsäkringar, vanliga och studentförsäkringar (om du skall studera utomlands).
 
Här finns mer fakta om reseförsäkring på resan
 
Jorden Runt samarbetar med Goda – teckna deras försäkring online här
 
Avbeställningsskydd ingår inte i de normala reseförsäkringarna (hemförsäkringens reseskydd eller de separata reseförsäkringarna), utan det måste du teckna separat om du vill ha det.
   Detta skydd ger pengarna tillbaka exempelvis om du blir sjuk innan avresa och inte kan åka eller täcker eventuella avgifter för att flytta fram avresan om du skulle bli sjuk. I avbeställningsskyddet ingår även bagageförseningsförsäkring (ingår inte i de normala reseförsäkringarna), som ger en summa pengar om ditt bagage skulle bli försenat på flyget.
   Det finns flera bolag som erbjuder avbeställningsskydd och normalt gäller försäkringen för alla resor under ett år.
 
Jorden Runt samarbetar med Goda – teckna Avbeställningsskydd online här
 
Att vaccinera sig innan avresa är en viktigt förberedelse. Om det är första långresan, leta upp gamla vaccinationspapper (visa upp för vaccinationsmottagningen) då du kan behöva fylla på med någon spruta av grundskyddet du tog under skoltiden. Sedan beror det på vart du skall om du behöver några ytterligare vaccinationer eller eventuellt malariatabletter.
   Kolla sedan med olika vaccinationsmottagningar om priser, då det kan skilja ordentligt mellan olika mottagningar. Runt om i landet går det ofta att vaccinera sig på stora sjukhus eller distriktsläkare, dessa brukar vara billigare än privata vaccinationskliniker. I stockholmsområden är det dock inga storsjukhus som utför resevaccinationer.
   På vår vaccinationsavdelning finns utförligare fakta om sjukdomar, vaccinationer och prisjämförelser mellan ett 100-tal vaccinationsmottagningar i hela Sverige.
 
Pengar, valuta, reskassa, bankkort, Visa, euro, resecheckar, dollar, kontanter, bankomater, växla pengar… För att kunna resa krävs pengar och utan att ha fyllt upp reskassan är det således svårt att komma iväg. Här är några tips på hur du – när din kassakista är fylld till bredden – kan bära med dig pengarna under färden.
   Jag personligen föredrar att ha den största delen av reskassan kvar på mitt bankkonto och ta ut pengar efterhand med mitt bankkort med Visa på bankomater/uttagsautomater (kallas vanligen ATM utomlands).
   Det är en årsavgift (cirka 200-300 kr) att ansluta ditt kort till Visa (eller Master Card, som är liknande Visa) och sedan tar din bank oftast en avgift för varje uttag du gör utomlands utanför euro-länder. Avgiften brukar vara 30-40 kr. Banker som inte har någon uttagsavgift vid uttag utomlands är Skandiabanken och ICA-banken.
   Utöver mitt bankkort med Visa har jag en del nödfallskontanter, för tillfällen då det inte finns några bankomater. Jag brukar ha mellan 500 och 1 000 kr i Euro och dollar (mindre valörer, typ 5, 10 och 20-sedlar). Ofta fungerar även att ha svenska sedlar (men ha inte bara det) och vilket av Euro eller dollar du skall ha mest i beror lite på vart du skall åka.
   Lite grovt kan man säga att Euro är väldigt bra i Asien (även dollar går bra där). I Centralamerika (liksom till stor del Sydamerika) regerar fortfarande dollar, även om kursen för Euron blir bättre för var dag som går. Men i flera länder där kan det vara svårt att växla kontanter om det inte är i dollar.
   I Afrika torde dollarn vara gångbar överallt, men Euron är på G här också (men grundrådet till Afrika bör vara att ha den övervägande delen av nödfallspengarna i dollar).
   Innan avresa brukar hemifrån brukar jag även växla lite lokal valuta för det första landet jag ska till. Det är exempelvis skönt att ha pengar till flygbussen, hotell och mat för första dagen.
   På valuta-sidan finns utförligare fakta om att bära med sig reskassan (även om resecheckar och speciella kort som går att ladda upp med pengar).
 
Glöm inte att kolla att ditt pass fortfarande gäller. De flesta länder kräver att passet är giltigt i sex månader efter ankomst. Det behövs tomma sidor för stämplar och visum i passet (ofta en sida per visum). Behöver du ett nytt pass, görs detta hos polismyndigheten där du bor.
 
Ett visum krävs för att du skall bli insläppt i vissa av världens länder. Ofta måste visumet ordnas i förväg på landets ambassad och i en del fall går det att få det vid ankomst (på flygplats och/eller landgräns).
   Vanligen är det en visumavgift på 200-400 kr och om du måste ansöka i förväg önskar de nästan alltid minst en passbild av dig (plus ifylld ansökan).
Regionsvis kan man säga följande:
– I Latinamerika kräver nästan inga länder visum för svenskar.
– I Asien varierar det och exempelvis kräver följande länder visum: Indien, Indonesien, Kambodja (går att få vid ankomst), Kina, Mongoliet, Nepal (går att få vid ankomst), Laos (går att få på flygplatser och flera landgränser), Thailand (om du skall vara i landet längre än 30 dagar) och Vietnam.
   Mer fakta om länders visumregler, ansökan av visum och länkar till utländska ambassaders sajter med visumregler finns på vår utförliga visumavdelning.
 
Jorden Runt har olika checklistor som du kan ladda hem som PDF-filer och skriva ut. Sedan kan du i lugn och ro göra din reseplanering med hjälp av dessa. Bland annat finns följande:
Räkna ut din resbudget
Hyra ut lägenhet
Förslag på packlista (där det går att lägga till saker, så du kan skapa din personliga lista).
 

 
En guidebok kan vara en stor hjälp i planeringen av en resa och även under färden. De största internationella guideboksförlagen är Lonely Planet, Rough Guides, Footprint, Frommers och Lets GO.
   Om du skall resa till ett flertal länder, kan det bli jobbigt/tungt att släpa med sig en guidebok för varje land. Då kan det vara läge att satsa på en övergripande bok som täcker in flera länder i en region, exempelvis Sydostasien, Transsibiriska Järnvägen, Centralamerika, Sydamerika, Afrika. Naturligtvis är inte dessa övergripande böcker lika utförliga som landsböckerna, men de räcker ändå gott och väl om du skall besöka många länder under färden.
   Ett guideboksförlag som ger ut spännande böcker är Insights Guides, men deras böcker lämpar sig nästan uteslutande för läsning innan avresa och har mest reportageliknande artiklar med stora färgbilder om olika platser. Perfekt för att ligga hemma i soffan och bli inspirerad av.
   Allra billigaste sättet att köpa en guidebok härhemma är via nätbokhandeln Adlibris. Boken levereras via posten och det är gratis frakt dessutom. Du kan spara hundralappar på att köpa genom Adlibris, jämfört med en vanlig bokhandel.
 
Här hittar du guideböcker från Adlibris:
Europa  Oceanien  Karibien  Latinamerika  Nordamerika  Asien  Afrika
Ekoturism  Resa med Barn  Äventyrsresor   Ännu fler guideböcker
 
En annan sorts ”guidebok” är andra resenärer du möter under färden. De har rest runt på plats och de vet de senaste om resvägar, guest house och prisnivåer. Det är många gånger då jag mött någon, som berättat om en spännande plats och sedan har jag ändrat min resplan och åkt dit (alternativt att någon varnat för en dåligt ställe som jag skippat).
 
Mejla gärna restips hit till oss på Jorden Runt när du är ute och luffar runt i världen. Det kan handla om exempelvis bra hotell, restauranger och resebyråer. Eller om nyöppnade eller stängda gränsövergångar, ändrade priser eller öppettider för sevärdheter. Kanske vill du berätta om bra utfärder, en vacker plats, häftiga båt- eller bussresor. Du kan också varna andra resenärer för dåliga guest house, usla matställen eller opålitliga researrangörer.
   På vår stora sida med läsartips finns hundratals intressanta och nyttiga tips för den som planerar en resa eller är ute på resande fot.Kolla igenom Läsartipsen för att hitta ”guldkornen” inför din färd.
 
Ytterligare ett sätt att inhämta resfakta – före eller framförallt under pågående resa – är på nätet. Ett par av de stora guideboksförlagen i världen har lagt ut delar av sina guideböcker på nätet. De bästa förlagen för att hämta resfakta på nätet är Rough Guides och Frommers har lagt ut väldigt mycket material på nätet.Du kan även kolla in: Lonely Planet, Lets GO och Footprint.
 
Från ländernas turistbyråer går det numera alldeles utmärkt att få resfakta direkt på nätet. Oftast är dessa turistsajter på engelska, men en del länder har även speciella versioner på svenska. Jorden Runt har samlat länkar till turistsajter för över 130 av världens länder.
 
Prisnivåer på resmålen är alltid lika intressant att veta för den som planerar en resa och här på Jorden Runt finns prisfakta för länder och städer.
 

 
Packa väskan eller ryggsäcken beroende på vart du skall åka. Oavsett om du skall åka ett varmt land eller en kyligare plats där varma kläder behövs, packa alltid så lätt som möjligt.
   Tänk på att du ofta skall bära ditt bagage på fullsatta stationer eller krångla dig på och av överfulla bussar och tåg och att du kanske får gå långa sträckor för att hitta rum på guest house eller hotell. Ju lättare bagage du har att bära, desto enklare blir allt.
   Själv har jag en lmindre ryggsäck på cirka 40 liter och den får jag alltid in under exempelvis sätet eller på hatthyllan på bussar och tåg (slipper således ha den i obevakade bagageutrymmen på bussar och tåg).
   Förutom ditt huvudbagage med kläder och dylikt, är det bra att även ha en mindre väska där du kan ha guidebok, mobil, musikspelare, vattenflaska, kamera och lite mer personliga saker.
   Om du vill har mer tips på att packa väskan/ryggan och vad som är bra att ha med sig, ladda hem denna packlista.
 
Bra att köpa på apoteket är en liten flaska sårsprit, kirurgtejp och självhäftande kompresser (perfekt för skrubbsår). Även febertermometer, minisax, pincett, plåster och vanliga kompresser är bra att ha. Glöm inte kondomer (både för tjejer och killar som kan tänkas ha tillfälliga sexuella förbindelser).
 
Ta INTE med dyra smycken och klockor när du åker ut på en resa i världen. Det finns flera anledningar till detta och bland annat drar guld och glitter till sig tjuvars blickar. Ett annat skäl är att dessa saker lätt kan tappas, gå sönder eller bli stulna i trängsel på bussar och tåg. Det är till exempel inte roligt att bli av med eller ha sönder en gammal fin släktklenod. Tänk även på att kopior av dyra produkter (fuskrolex klocka till exempelvis) inte heller är bra att ha på sig eftersom tjuvar på avstånd inte kan se om det är äkta eller kopia och då drar du tjuvarnas intresse till dig (och det vill man inte på resande fot).
 
Se till att du har kopior av adress- och epostlistan. Mejla exempelvis listan till dig själv och du kan lätt kontakta familj och vänner även om du blir av med mobil eller så.
 
Ta kopior på alla värdehandlingar (tex. pass, flygbiljett och bankkort) och förvara en kopia i stora packningen och en i den lilla. Mejla också nummer på och fakta om värdehandlingarna till dig själv. Om du blir av med någon värdehandling, går det lätt att komma åt all fakta genom kopiorna och mejlen.
 

 
Kamerautrustning är naturligtvis ett måste, men tänk noga igenom hur mycket du kommer fotografera. Samma sak som när det gäller att packa väskan, gäller när det handlar om att välja kamerautrustning till resan. Det är skönt att ha en så liten och lätt kamera som möjligt.
   Personligen föredrar jag en liten och lätt kompaktkamera. Jag har även rest med större systemkameror, men flest bilder för mig brukar det faktiskt bli med kompakta kameror. Just nu reser jag med en riktigt vass kompakt digitalkamera (Samsung EX1).
 
Fördelar med en lätt kompaktkamera:
– Går snabbt att plocka fram och ta ögonblicksbilder med, är lätt att alltid bära på sig och dagens kompaktkameror ger överlag bra bilder.
 
Fördelar och nackdelar med systemkamera:
– Ger vanligen bättre bildkvalitet än en kompaktkamera. Men tänk på att de kan vara tunga att alltid ha med sig och den är mer stöldbegärlig.
 
Om du är en van fotograf, redan har en systemkamera och känner att resans mål delvis är att ta många bra bilder, skall du naturligtvis ta med systemkameran.
 
När du använder en digital kamera finns det en hel del saker att tänka på vid köp. Först och främst vad du skall ha bilderna till: bara till att visa på dator/internet eller planerar du att även kunna skriva ut bilderna som pappersbilder.
   För bilder som skall skrivas ut bör du välja en bättre (dyrare) kamera med minst 5 megapixel för att bilderna skall bli bra utskrivna. Dessutom bör kameran vara inställd på högsta bildkvalitet när de sparas i minneskortet.
   Desto bättre/högre bildkvalitet du väljer, desto mer utrymme tar varje bild på minneskortet. Om du skall kunna skriva ut bilderna så de ser bra ut (och är tillräckligt stora) får du räkna med varje bild kommer att ta minst ungefär en meg i utrymme på minneskortet.
   Följaktligen kan det vara svårt att ha alla resans bilder kvar på ett minneskort och du måste troligen tömma det ett antal gånger. Det finns många internetcafeer runt om i världen (oftast där det finns mycket turister) som erbjuder möjligheter att tömma korten och exempelvis lägga över dem på två stycken USB-minnen (bra med extra kopia och den ena kan du exempelvis skicka hem). Numera finns det USB-minnen med väldigt hög kapacitet och väljer du exempelvis 16 gigs USB-minne, bör du klara dig ganska lång.
   Det kan även vara bra att ha med en liten kortläsare, som kopplas till en dator, om de inte skulle ha kortläsare på internetcafeet.
   Om du skall använda dina digitala bilder bara för att kunna ses på skärm (exempelvis mejla till kompisar eller lägga upp på ett fotoalbum på nätet), så räcker lägsta bildkvalitet på kameran och då för då in minst tre gånger så många bilder på minneskortet. Men tänk på att dessa bilder troligen inte kommer att se så bra ut om du ändå skulle vilja skriva ut dem i framtiden (och de kommer också att bli små i centimeter-storlek vid utskrift).
 
Att skriva dagbok varje dag under resan kan kanske kännas lite jobbig, men jag lovar att i efterhand kommer du att uppskatta att läsa om vad du varit med om på färden (jag brukar ibland plocka fram gamla resedagböcker och skratta åt vad jag varit med om). Även om du gör en dagbok online, är det också kul att göra det med papper och penna på det gamla hederliga sättet (du kan även klistra in kvitton, bilder och biljetter också).
 

 
Du som söker ”tokbilligt” boende runt om i världen kan i många fall ha svårt att boka i förväg, då de stora bokningssajterna eller resebyråerna sällan befattar sig med dessa ställen. Det är dock inget du behöver oroa dig nämnvärt över, då det inte brukar vara något problem att få tag på billiga guest house eller hostel på resmålen.
   Om du vill boka billigt boende i förväg (till exempel den första natten efter en långflygning) samarbetar Jorden Runt med Hostel World, så att du kan boka det allra billigaste boendet i världen (över 5 000 hostel, guest house och billiga hotell i 148 länder). Du måste dock betala en liten bokningsavgift (två dollar) och betala tio procent av kostnaden för boendet (resterande 90 procent betalar du på plats). Några prisexempel:
Sydney (från 67 kr natten), Lima (från 23 kr), Bangkok (från 28 kr), London (från 86 kr), Peking (från 30 kr), Kapstaden (från 35 kr), New York (från 135 kr), Rio (från 71 kr)…
Sök boende här
 
Jorden Runt har även en avdelning med tips på spännande och annorlunda boende
 

 
Studera, arbeta eller vara volontär utomlands är populärt och vissa resenärer ser till att lägga in något av detta under resan.
   En tids språkstudier i en region är nyttigt för den som inte behärskar det lokala språket. Bland annat är det många resenärer som startar sin färd i Latinamerika med att på plats plugga lite spanska. Detta då engelska inte är speciellt utbrett i denna del av världen.
   I Guatemala (Centralamerika) är det exempelvis väldigt vanligt med spanskastudier och många startar färden med 2-3 veckors kurser (finns mängder av språkskolor där).
   Högre studier (högskola/Universitet) finns det många möjligheter att genomföra runt om i världen. Till exempel studerar många utlänningar i Australien. Några länkar för studier i Australien: www.studiesinaustralia.comwww.study-in-australia.org/sweden
   Att arbeta en tid under färden för att fylla upp en sinande reskassa vill många resenärer göra, men det är inte alltför lätt att hitta betalda arbeten. Speciellt i fattigare länder är det svårt att hitta något om du inte har specialistkunskaper inom ett område. Dessutom måste du oftast ha ett speciellt arbetsvisum.
   En möjlighet i Australien, Kanada och Nya Zeeland är något som heter Working Holiday visum, vilket tillåter kortare deltidsarbeten under ett års tid. mer fakta om Working Holiday i dessa tre länder.
   Att vara volontär en tid är populärt bland många resenärer och exempelvis hjälpa till i skolor, på barnhem eller rädda djur. När det gäller volontärarbete utgår ingen lön, men i vissa fall ingår gratis mat och boende. Ett bra sätt att hitta volontärarbeten är att söka på plats på resmålen. Hör till exempel med lokala turistbyråer och kolla anslagstavlorna på billiga guest house, hotell eller hostel.
 
Jorden Runt har en avdelning med 70-talet tips på volontärmöjligheter i världen.
 

 
E-post är det absolut billigaste sättet att ha kontakt med vänner och familjen. Det finns internetcafeer i de allra flesta av världens länder och i Asien, Afrika och Latinamerika kostar det vanligen under en tia per timma.
 
Ringa hem från utlandet är ofta ganska dyrt om man ser till minutpriset, men om du bara ringer några gånger kan det vara värt dvad det kostar (beroende på var du befinner dig). har du mobilen med dig bör ett SMS vara ett billigt sätt att kontakta familj och vänner hemma.
 
Ringa över nätet finns det i vissa fall möjlighet till på exempelvis internetcafeer och priset per minut kan i många fall bara vara en eller ett par kronor per minut.
 

 
Om du skulle råka illa ut på färden så finns det ett antal sätt att få hjälp. Jag har ju tidigare på denna sida berättat om reseförsäkring och skulle du bli sjuk, skadad eller bestulen kan de bland annat hjälpa dig att täcka kostnader och transporter. Kolla med ditt försäkringsbolag hur du kontaktar dem i nödfall.
 
En svensk ambassad finns i många av världens länder och kan hjälpa dig i nödens stund. Bland annat kan de rekommendera sjukhus och läkare, eller hjälpa dig att kontakta ditt försäkringsbolag. Däremot lånar de inte ut pengar om du saknar biljett hem. De kan dock förmedla pengar till dig från anhöriga hemma i Sverige. Här hittar du kontaktadresser till alla Sveriges ambassader i världen.
 
Spara alla kvitton från exempelvis läkarbesök och polisanmälningar. Du måste vid hemkost lämna dessa till ditt försäkringsbolag för att få ut ersättning.
 
I många länder finns det speciella turistpolisenheter och det är oftast enklare att hitta engelsktalande poliser där (i exempelvis Latinamerika är det svårt att hitta engelsktalande i den normala poliskåren). Hos turistpoliserna kan du bland annat göra polisanmälningar. Om det inte finns turistpolis, får du göra din anmälan till den vanliga polisen.
 
Fler tips i Nödens Stund (Jorden Runts nödsida har fakta och råd om du råkar illa ut på resan).


 
Ha för vana att inför varje flygresa kontrollera med flygbolaget om några förändringar skett. Avgångstider kan ändras eller flighter helt ställas in. Det är resenären ansvar att kontrollera detta och flygbolaget hör inte av sig.
 
Ta det varligt med solen och underskatta inte dess styrka. I länder nära ekvatorn kan det i början räcka med 20 minuter solande för att bli rejält bränd. Sola kortare perioder (solen är starkast mitt på dagen och bäst är att sola på för- och eftermiddagar) och använd solskyddsmedel (solskyddsmedel hela tiden).
   Annars riskerar du skador på huden och av egen erfarenhet vet jag att det inte är roligt att ”få med sig hem en oönskad souvenir” i form av hudcancer (jag hade den mildare formen som heter basiliom, fick operera bort den och det tog flera ångestfyllda veckor innan jag fick besked från laboratoriet vilken form av hudcancer det var).
 
Språkkunskaper är alltid bra att ha med i bagaget. Engelskan är oftast det andraspråk som resenärer och folk inom ländernas turistindustri använder (på hotell, restauranger, resebyråer…).
   Det är också bra att lära sig lite av det språk de talar i de länder du skall till: lite korta meningar, ord och att räkna är alltid kul och nyttigt att kunna.
   Ett bra sätt att få kontakt med lokalbefolkningen är att be om hjälp med uttal av ord och meningar. Det är sällan problem att hitta en ”lärare” som gladeligen hjälper dig och vips har du dessutom fått kontakt med någon lokal person…
 
Många resenärer känner obehag vid flygresa och för vissa är det en jobbig rädsla som kan göra flygresorna riktigt tunga. Själv gillar jag (Robert Karlsson) inte alls att flyga och att göra det nattetid i mörker är värst. Ett faktum är dock att flyget är det överlägset säkraste transportmedlet som finns och det är statistiskt mycket farligare att åka buss, bil eller cykla.
   På denna Flygrädslesida finns mer fakta om flygsäkerhet, hur flygplanen fungerar, tips på böcker och kurser för att bota flygrädsla.
 

 
Nu bör du vara nära avresa och jag önskar dig en underbart spännande och lärorik färd.
Ett par ord på vägen bara innan du ger dig av:
 
Njut av din färd – att resa är nämligen livets bästa krydda!
 
Robert Karlsson // Jorden Runt //
 
Om du vill ha fler planeringstips – gå hit!