Köpa ryggsäck inför resanLågpris >>> flyg - hotell - reseförsäkring - e-guidebok

En fördel med ryggsäck är att båda händerna alltid är fria och hittar du en ”rygga” som passar dig perfekt, känns det knappt att du bär den. Nedan är mina bästa tips för att hitta rätt…

Till att börja med, var ute i god tid. Gå i lugn och ro runt mellan sport- och friluftsbutiker för att hitta ryggsäcken som passar just dig. Och att just gå runt i fysiska butiker är viktigt, då det gäller att prova olika ryggäckar för att se vilken som sitter bäst på just din rygg. Förhoppningsvis kommer du få användning av den under många framtida resor, så låt köpet ta lite tid.
   Det viktigaste att prova innan köp är bärremmarna och ryggdelen (huvudkomponenterna för god bärkomfort). En ryggsäck som sitter dåligt kan försämra resan avsevärt, men en ryggsäck som sitter som gjuten kan göra resan till ett himmelrike. Det kan finnas lite olika varianter på bärremmar och helst skall du sikta in dig på en säck med kraftiga bärremmar (då sitter den vanligen skönare).

rygga-barrem

Prova ryggsäckarna ordentligt och gå runt mellan så många sport- och friluftsbutiker som möjligt. När du känna att du börjar hitta rätt, gå tillbaka en eller ett par extra gånger för att prova igen (och igen och igen). Tänk också på att i vissa fall kan priset skilja på samma modell mellan olika butiker (ännu en anledning att ha god tid på sig vid köp av ryggsäck).
   Det kan även finnas olika varianter av samma modell, till exempel en med bärremmar anpassad för män och en annan som är anpassad för kvinnor (ofta har modellen för kvinnor beteckningen W). Dessutom går det ibland att anpassa inställningen på bärremmarna beroende på din längd (så att den sitter bra oavsett hur lång du är). Fråga personalen i butiken vad som gäller för de modeller av ryggsäckar som de har.

Inte större än 50 liter – tycker jag
Storlek benäms vanligen i liter och jag tycker att man skall välja en så liten ryggsäck som möjligt. Själv reser jag extremt lätt, oavsett om det handlar om besök i Europeiska städer (höst/vinter) eller långresa i tropiskt klimat. Just nu har jag en North Face ryggsäck (Overhaul 40 på ca 41 liter) och en äldre och något mindre North Face (på ca 35 liter, som var min reskamrat under 10-15 år och som jag bara använder ibland numera).
   En fördel med en mindre ryggsäck är att den alltid får plats under sätet eller på hatthyllan på bussar och tåg och man slipper oroa sig för att någon skall stjäla den (om den ligger i bagageutrymme under en buss till exempel). Dessutom blir själva bärandet såklart lättare med en mindre ryggsäck och det är inga problem att spatsera runt och leta exempelvis boende när man kommer fram till resmålet.
   Jag tycker absolut inte att man skall ha större än 50 liter och skall du exempelvis luffa runt i Asien, är det mest lätta och svala kläder du har användning för och det behövs således inte så mycket packning.
   Testa dig fram till ungefär vilken storlek du behöver genom att lägga upp allt du tror du behöver ta med dig, på sängen. Ta sedan bort minst hälften och du börjar du närma dig vad som egentligen behövs. Låna gärna en kamrats ryggsäck eller testa en väska som du vet litermåttet på (så att du ser hur mycket packning du exempelvis får ner i 50 liter).

Okej, finns visserligen en negativ aspekt med en liten ryggsäck (under 40 liter) och det är ju såklart att man inte får i lika mycket packning som en större. Personligen gör jag dock valet att ha mindre packning och exempelvis tvätta kläder lite oftare på resan.

Toppmatad eller sidoöppning
Ryggsäckar som är lite mer friluftsinriktade är vanligen toppmatade (öppnas och packas från toppen), men ryggsäckar som är anpassade mer för resenärer har oftast öppning med dragkedja längs sidorna i stället (ungefär som en resväska öppnas). Vissa säckar har en kombination av toppmatat och dragkedja.
   Jag föredrar dragkedja, eftersom det är enklare att packa, jämfört med om den är toppmatad. Om du väljer en att ha dragkedja tänk på att det är en viktig komponent, så det gäller att kolla så att det är en rejäl dragkedjor (gärna med dubbla dragskor som går att låsa ihop med hänglås).
   Det är alltid bra att ha ett antal mindre fickor på utsidan som du kan öppna snabbt och enkelt vid behov. Bra för att ha exempelvis guidebok i (som lätt går att komma åt). Därtill är det bra att ha minst ett öppet sidofack för vattenflaska (brukar vara i nät och där kan du exempelvis ha plastvattenflaska). Titta även inuti ryggsäckens huvudfack om det finns några småfickor och fack, vilket är bra för att kunna lägga småsaker.

ryggsack-min-innerfack1

ryggsack-min-innerfack2

Alltid bra att ha fack med dragkedjor inne i ryggan (kommer alltid väl tillpass)…

Ryggsäck med minirygga på
Vissa ryggsäckar som är anpassade för resenärer har en liten dagturssäck som sitter fast ovanpå den riktiga ryggsäcken. Den lilla dagtursryggsäcken går sedan att ta loss för att användas på exempelvis dagsutflykter, när man inte behöver ha all packning med sig (den stora ryggan kvar på hotellrummet och denna lilla löstagbara med på utflykten).
   Men se upp med att ha värdesaker (till exempel kamera, mobil, dagbok och dylikt där) i den lilla när du samtidigt bär den stora. Det är nämligen lätt för exempelvis ficktjuvar att länsa den lilla om du bär den ovanpå den stora ute i folkvimmel.

Så egentligen tycker inte jag dessa dubbel-ryggsäckar är något att ha. Bättre att satsa på en mindre axelremsväska eller dylikt för värdesaker som du lättare kan ha koll på (och den axelremsväskan kan du även använda på exempelvis dagsutflykter).

Rullväska och ryggsäck i ett
På senare år har det börjat säljas en kombination av rullväska och ryggsäck. Finns i många olika varianter och det första du bör titta på om du är intresserad av detta är att bärremmarna är av god kvalitet. Som jag sa tidigare så är bärremmarna viktiga för god komfort, så de måste vara av bra kvalitet på dessa kombinationer.

Eftersom ryggsäcken även har två hjul och utdragbart teleskophandtag kommer den följaktligen väga mer än en vanlig ryggsäck. För mig personligen är det inget alternativ, men jag vet många kvinnliga resenärer som gillar kombinationen av att båda kunna dra när det ges tillfälle till det och bära som ryggsäck när det behövs.

Övrigt att tänka på

Ur ren säkerhetssynpunkt kan det vara värt att tänka på hur ryggsäcken ser ut. Det är alltid viktigt att INTE dra blickarna till sig, så en färglad och ”flashig” ryggsäck kanske inte är det bästa alternativet. En grå och trist gör troligen inte ficktjuvar lika intresserade, som om du bär en ryggsäck som ser dyr och färgglad ut (själv har jag alltid kört med svart).

Många ryggsäckar har dolda fickor i bärremmarna och i ryggdelen (alltså hemliga fickor som inte exempelvis ficktjuvar skall hitta in i). Förvara dock inte värdesaker i form av exempelvis pass, pengar och bankkort i dessa dolda fack (de skall du ha i ett pänningbälte under byxorna).

Tänk på att ryggsäckar klarar av en regnskur, men att de inte tål hur mycket väta som helst. En del har även ett inbyggt regnskydd som går att dra över den. I annat fall, komplettera gärna med ett regnskydd (finns att köpa och dras över ryggan vid regn).

Det är även viktigt att se till att din packning i ryggsäcken ligger i påsar som ser till att kläderna alltid verkligen är torra (jag brukar använda livsmedelskassar att packa i, exempelvis en för tröjor, en för underkläder, en för byxor, en för smutskläder…).

Robert Karlsson (fakta, research och tips)

 
 
 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)
 
 

5 Kommentarer

 1. Elin Elin
  13 november 2017    

  Toppen bra inlägg!
  Sitter och oroar mig om jag har köpt fel ryggsäck. Är borta i 4 månader, åker runt i Australien, nya Zeeland och Asien. Jag har en på 50 liter.Det borde väl funka bra?

 2. sofiehedlund sofiehedlund
  25 augusti 2017    

  Hej! Du skriver att man inte ska ha mer än 50 liter, men hur lång är resan menar du då?
  Vi ska resa i 6 månader och vi har tänkt ha 90 resp 75 liter. Vi tänker packa bara halva ryggsäcken när vi åker.
  Tacksam för svar! :)
  Sofie och Erdem

  • Robert Karlsson Robert Karlsson
   05 september 2017    

   Hej,
   hur stor ryggsäck beror delvis på vart man skall åka.
   personligen tycker jag att om man reser i exempelvis Asien eller andra varma regioner, behöver man inte så mycket kläder (inga långbyxor eller tjocka tröjor till exempel) och då räcker enligt min mening 50 liter gott och väl. Min senaste resa på Sri lanka hade jag en under 40 liter och det räckte gott för mig (hade pyttelite kläder med mig när jag åkte och köpte billigt efterhand). Sedan köpte jag extraväska precis innan jag åkte hem för att fylla på med kläder jag köpte precis innan hemresan.

   Jag personligen gillar alltså att resa väldigt lätt och tycker det är skönt med en liten ryggsäck.

 3. Kaos Kaos
  27 mars 2016    

  Nu startar snart en 19 månaders jorden-runt-resa.. är glad att jag hittat din sida! Tack för tips med ryggsäckar! Hade själv tänkt ha 35-38l, ser att jag tänk ”rätt” enligt ditt inlägg :)

  • Robert Karlsson Robert Karlsson
   29 mars 2016    

   Ha en kanontrevlig och spännande resa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Stolta partners till jordenrunt.nu

    Booking.com

             

             

    Fler Reseföretag som tar dig ut i världen

    Annonsera på jordenrunt.nu
jordenrunt.nu på Facebook
jordenrunt.nu på twitter
RSS prenumerera på jordenrunt.nu
Robert \\