Att välja väska på hjulLågpris >>> flyg - hotell - reseförsäkring - e-guidebok

Om du skall köpa en ny resväska på hjul finns en mängd olika varianter att välja på och dessutom finns det både mjuka och hårda väskor.

Nedan är en liten guide för dig som planerar att köpa en ny rullväska…

En behändlig kabinväska eller en stor resväska
Börja med att tänka över hur länge du skall vara borta och hur mycket saker du behöver ha med. Fundera därefter på vilken sorts väska (kabin- eller normal resväska) som passar bäst för dig.
   Kabinväskan är egentligen en mindre variant av en normal resväska och skillnaden är bland annat att resväskan måste du checka in på flyget, men kabinväskan kan du ta med dig in i planet och väl framme behöver du således inte vänta på bagaget.
   En nackdel med en kabinväska är däremot den begränsade packstorleken och om du vill resa med en stor garderob kan det bli svårt. Då får du helt enkelt välja en stor resväska i stället.
   Det kan naturligtvis vara bra att ha en av båda varianterna, men det kan bli dyrt, då en väska av god kvalitet vanligen kostar minst tusen kronor (oftast över 2 000 kronor för kända märken).

Att välja mellan en hård eller mjuk väska
När det gäller vikt, skiljer det numera inte så mycket mellan en hård eller mjuk väska. Däremot har du normalt lite bättre skydd för dina nedpackade saker i en hård väska, men vanligen finns inga utvändiga fickor på hårda.
   Mjuka väskor däremot är mer lämpade för utvändiga detaljer som fiffiga fack och fickor, vilket gör det lättare att komma åt småsaker som exempelvis en bok, tidning eller dylikt (du slipper således öppna hela väskan för att ta fram småsaker).
   Mjuka väskor på hjul brukar ha en hård ram och mjuka och flexibla över- och underdelar (ofta används det mycket slitstarka materialet corduranylon).

Två- eller fyra hjul – vilket är bäst?
När det gäller två eller fyra hjul, har båda varianterna sina för- och i viss mån nackdelar och strängt taget alla väskor på hjul har ett teleskophandtag för att dra väskan med.
   En väska med fyra hjul är lite lättare att manövrera än en på två hjul och går även alldeles utmärkt att dra när den står upprätt (till exempel i kön för att checka in). Däremot har väskor med fyra hjul en större tendens att få skador på just hjulen (de går inte att kapsla in lika bra som på en tvåhjuling).
   På tvåhjuliga väskor är det alltså lättare att kapsla in och gömma hjulen, vilket gör tvåhjulingar mer oömma och tåliga för stötar.
   Visserligen erbjuder många väsktillverkare livstids garanti på sina väskor, men det är ändå skönt att slippa krångel med att reklamera en väska med exempelvis trasigt hjul och behöva vänta på lagning eller få en ny väska (det är rent allmänt bra att fråga vilken sorts garanti som finns på väskan när du skall köpa).

Bra med TSA-lås på resväskor
Många resväskor har i dagens läge något som kallas TSA godkända lås och det betyder att låset kan öppnas av säkerhetspersonal på flygplatser (framförallt i USA och Storbritannien).
   Säkerhetspersonal på exempelvis flygplatser har helt enkelt universalnycklar till TSA-lås (även kombinationslås) och behöver således inte bryta upp en incheckad väska som de tycker verkar misstänksam (vilket de annars skulle göra).
   Förutom inbyggda TSA-lås på resväskor, finns även TSA-lås som hänglås att köpa och passar exempelvis om du bara har ett utvändigt lås på din resväska.
   På en kabinväska är däremot inte TSA-lås lika viktigt (då du inte checkar in den på flyget).

Nu bör du vara mogen för att titta runt i butiker och då återstår bara att hitta favoritväskan som har den färg och form du gillar och som passar din plånbok.

Lycka till och trevlig resa…

Text och research: Robert Karlsson

 
 
 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)
 
 

1 kommentar

  1. Gullevi berne Gullevi berne
    03 augusti 2018    

    Söker efter väska med gummihjul. Är tystare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Stolta partners till jordenrunt.nu

    Booking.com

             

             

    Fler Reseföretag som tar dig ut i världen

    Annonsera på jordenrunt.nu
jordenrunt.nu på Facebook
jordenrunt.nu på twitter
RSS prenumerera på jordenrunt.nu
Robert \\