Champagneprovning i distriktet Champagne

För en champagneälskare är Avenue de Champagne lite av ett himmelriket som bjuder på provsmakning av den ljuva nektaren Champagne.

Jag var i himmelriket senast i november 2011, då jag spatserade upp och ner längs Avenue de Champagne i Epernay, i distriktet Champagne i Frankrike.
   Kanske inte världens charmigaste gata, men många vackra byggnader och bara Champagnehus så långt ögat når. Epernay är en av två viktiga städer i Champagnedistriktet och här finns exempelvis stora Champagnehus som Moet & Chandon och Mercier.
   Den andra stora Champagnestaden är Reims (ett par mil norr om Epernay) och av de stora finns där exempelvis Taittinger, Lanson, Mumm och Veuve Clicquot.
   I båda städerna finns dessutom många fler Champagnehus och ett flertal tar emot besökare (både stora och små) och visar runt i sina Champagnekällare (som kan hysa upp emot tre miljoner buteljer) och har provsmakning.

Välj bort de stora Champagnehusen och besök de små
Efter att ha besökt fyra olika Champagnehus (två i Reims och två i Epernay) har jag kommit fram till att det inte nödvändigtvis är de största och mest kända märkena som är bäst att besöka för rundtur och provsmakning.
   Enligt min erfarenhet kan det ge en större upplevelse att besöka de mindre Champagnehusen, då de dels har färre besökare och ditt besök således blir mer personligt för dem. Plus att de små vanligen anstränger sig mer för att verkligen ge besökaren en bra upplevelse och bjuda på en provsmakning som sätter spår.
   De stora däremot är redan såpass kända, att det känns som de egentligen inte behöver anstränga sig för att locka besökare eller göra framförallt provsmakningen till en upplevelse. Plus att det oftast är mycket dyrare att besöka dem. Så var det till exempel när jag besökte Taittinger i Reims där rundturen i källaren var okej, men provsmakningen bestod av ett slafsigt upphällt glas champagne i ett trist rum.

Rapport från mina besök hos Champagnehus
Jag har under de senaste två åren besökt fyra stycken Champagnehus i distriktet Champagne i Frankrike och nedan bjuder jag på rapporter (med betyg och omdöme) från de fyra besöken (två i staden Reims och två i Epernay).

Jag har rankat besöken och de jag tyckte var mest givande och bäst kommer först…

Epernay – nov 2011 – Comtesse Lafond – bäst provsmakning

Nästan längst bort på Avenue de Champagne, närmare bestämt på nummer 79, ligger Comtesse Lafond i ett litet ”slott”. Här kan man ännu inte besöka några champagnekällare, men de har ett vackert provsmakningsrum.
   Det ingår alltså ingen rundtur, utan det handlar helt och hållet om provsmakning och kostnaden är nio euro. Rummet är varmt, ombonat och trevligt. En sprakande brasa, fina möbler och så en provsmakning som ger det där lilla extra.

Damen som sköter provsmakningen berättar om de olika sorterna av deras champagne som man får provsmaka (tre stycken) och till exempel får man reda vilka maträtter som passar till deras olika champagne.

Omdöme: Oerhört bra provsmakning och helt klart dagens höjdpunkt (värmde upp smaklökarna hos Achille Princier innan besöket hos Lafond. Sammanlagd kostnad för dessa två besök (hos Achille Princier och Comtesse Lafond) var 15 euro och ungefär lika mycket som det skulle ha kostat att besöka exempelvis Moet & Chandon (största huset i Epernay) och jag väljer alla dagar i veckan provsmakningskombinationen av Achille Princier och Comtesse Lafond före Moet & Chandon.

Namn: Comtesse Lafond
Adress: 79 avenue de Champagne, Epernay, Frankrike
E-post: commercial@comtesselafond.com
Webb (endast på franska): www.deladoucette.fr/comtesse_lafond/comtesse_lafond_accueil.html

Reims – nov 2010 – Charles de Cazanove – näst bästa provsmakningen

Jag har varit i Reims två år på raken (2010 och 2011) och november 2010 besökte jag Champagnehuset Charles de Cazanove som ligger nära stadens tågstation. Hos dem behövdes ingen förbokning, utan det var bara att titta in (jag fick vänta ca 20 minuter på en guidad tur som kostade nio euro).

Det var bara jag och guiden och först fick jag se en kort (ca 10 minuter) standardfilm om Champagnetillverkning (som många visar) och sedan en rundtur genom deras tillverkningsavdelning med moderna maskiner som automatiskt vred flaskorna under lagringstiden (vilket förr i tiden gjordes för hand). Lokalen var inte jätterolig, utan såg mest ut som en lagerlokal helt i betong. Guiden berättade dock utförligt om tillverkningsprocessen och jag kunde ställa alla frågor jag hade.
   Det bästa hos Charles de Cazanove var provsmakningen. Vilket var på slutet och hölls i ett trevligt rum där jag fick prova tre olika sorters av deras Champagne: en vanlig, en rose och en årgångschampagne. Jag hade tre glas framför mig med de olika sorterna i varsitt glas och sedan kunde jag smaka, njuta, jämföra och känna att jag var i himlen.

Omdöme: Ett bra besök där provsmakningen var höjdpunkten, samtidigt som det var intressant att se det moderna peroduktionssättet.

Namn: Charles de Cazanove
Adress: 8 place de la République, Reims, Frankrike
Telefon: (03) 26 88 53 86
Webb: www.champagnedecazanove.com

Epernay – nov 2011 – Achille Princier – intressant rundtur, dålig provsmakning


Achille Princier är en liten Champagnetillverkare (ca 50 000 flaskor om året) som ligger ett par minuter från Avenue de Champagne i staden Epernay.
   Hos dem ser man först en standardfilm om champagnetillverkning och sedan får man gå runt på egen hand i deras källare som visar upp det ”gamla” sättet att producera champagne (alltså lagring i kyliga källargångar och vridande av flaskorna för hand).

Avslutning med provsmakning uppe i deras butik (stående vid disken) och kostnaden för besöket beror på om du vill prova en av deras champagne (kostar sex euro) eller 8,50 euro om du vill prova två av deras sorter. Storleken på provsmakningsglasen här var sju centiliter.

Omdöme: Besöket hos Achille Princier var helt okej och höjdpunkten var rundturen i källaren. Perfekt som uppvärming av en provsmakningsdag i Epernay.

Namn: Achille Princier
Adress: 9 rue Jean Chandon Moet, Epernay, Frankrike
Telefon: (03) 26 32 06 22
E-post: achilleprincier@orange.fr
Webb: www.achilleprincier.com/anglais/caves.html

Reims – nov 2011 – Taittinger – intressant rundtur, usel provsmakning

I november 2011 avslutade jag min Champagnedag i Frankrike med ett besök på Taittinger i Reims och där hade de färdiga tider för rundturer på engelska (ingen förbokning). Vi var ett tiotal personer som betalat 14 euro och först fick vi se en kort film om Taittingers historia (intressant film) och därefter en rundtur i deras källare som tog ungefär 35 minuter.

Deras champagnekällare var roligare att besöka än hos Charles de Cazanove och Taittinger visade upp det gamla sättet att producera champagne där de i sina källargångar hade ungefär tre miljoner champagneflaskor.

Efter rundturen i källaren var det dags för provsmakning, vilket var en stor besvikelse. Lite slafsigt upphäld Champagne i varsitt glas i ett sterilt, kalt och deprimerande rum (kändes mer som en begravningsbyrå, än ett bubblande provsmakningsrum hos en champagnertillverkare).

Dessutom ingen information om vilken sort av deras champagne det var eller vilka maträtter som fungerade till den.

Omdöme: En intressant rundtur källargångarna, men tyvärr en helt opersonlig och intetsägande provsmakning. I mina ögon inte värt de 14 euro det kostade. Dessutom var detta lågsäsong (en vardag i november) och under högsäsong lär det var mycket fler besökare och än mer opersonligt och stressigt.

Namn: Taittinger
Adress: 9 place Saint-Nicaise, Reims, Frankrike
Telefon: (03) 26 85 45 35
Webb: www.taittinger.fr

Planera ditt besök i Champagnedistriktet

För att planera ditt besök när du är på plats i Champagne, finns turistbyråer i både Reims och Epernay (ligger i början på Avenue de Champagne) och de har kartor och information om Champagnehusen (och de pratar engelska).
   Som städer känns Reims lite mysigare, men där ligger å andra sidan Champagnehusen lite mer utspritt (plus att det är långt från tågstationen) och dessutom är det inte så många man bara kan titta in hos utan förbokning.
   Epernay däremot har fler som du bara kan titta in hos utan förbokning och där ligger dessutom strängt taget alla Champagnehus på en och samma gata, nämligen Avenue de Champagne (som ligger under tio minuters promenad från tågstationen).

Sedan tror jag även det kan vara riktigt givande att besöka lite småbyar i regionen och besöka små lokala champagnetillverkare. Tror det kan vara väldigt trevligt, personligt och även ganska billigt (ibland rent av gratis). Själv har jag ännu inte hunnit med detta, men jag hoppas på att göra det under hösten 2012.

Transporter och resor i regionen
Både Reims och Epernay går utmärkt att besöka som en dagsutflykt från Paris, ungefär 45-75 minuters tågresa (beroende om du tar TGV snabbtåg eller lite långsammare lokaltåg). Från Paris avgår tågen från Paris Est (Gare du Est) i den norra delen av staden, inte långt från exempelvis Gare du Nord och Montmartre.
   Väl på plats går det lokala tåg mellan Reims och Epernay, som stoppar i en del byar efter vägen och med lite planering går det att besöka även mindre kända Champagneplatser. Räkna dock inte med att hinna med för mycket på en dag. I november 2011 var jag i Epernay på förmiddagen (besökte två Champagnehus) och på eftermiddagen i Reims (besök hos Taittinger) och det blev lite stressigt.
   Är det en dagsutflykt från Paris så koncentrera dig på antingen Reims eller Epernay. Då behöver det inte bli så stressigt och ni kan njuta av besöken i lugn och ro, äta lunch i staden och sedan vara tillbaka i Paris lagom tills kvällsmåltiden.
   Ett annat alternativ kan vara att hyra bil under ett par tre dagar och kombinera ett besök i Reims eller Epernay, med en eller ett par dagar i småbyar i Champagnedistriktet.

Länktips planering av Champagneresa

Reims turistsajt: www.reims-tourism.com

Fakta om Champagnehus i Reims bland annat:
www.reims-tourism.com/reims-champagne/champagne.aspx

Hitta till turistbyrån i Reims:
www.reims-tourism.com/tourism-office-of-reims/contact-us/information-desk.aspx

Epernays turistsajt: www.ot-epernay.fr/-Welcome-

Fakta om Champagnehus i Epernay:
www.ot-epernay.fr/-Champagne-wines-

Hitta till Epernay och turistbyrån:
www.ot-epernay.fr/To-get-to-Epernay

Bra och utförlig sajt med fakta om Champagneturism i distriktet Champagne:
www.champagne.fr/en/oenotourisme-champagne.aspx

Allt om hur champagnetillverkning går till (allt från druvorna till buteljering):
www.champagne.fr/en/situation_particuliere.aspx

Fakta om champagnehus: www.maisons-champagne.com/en

Text, research och bild: Robert Karlsson

kommentarer

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *