Volontär på resan

volontar-bild

Du kan göra en god gärning under resan genom att volontärarbeta. Ofta handlar det om att hjälpa till i skolor och på barnhem, eller göra en insats för natur och djur. Du får normalt ingen lön, men ibland får du boende och/eller mat som tack för hjälpen.
 
Det finns många organisationer i världen som gör behöver hjälp av volontärer. Antingen västerländska organisationer som har verksamhet i ett land eller lokala organisationer (ofta kallade NGOs = Non Govermental Organization) i ett land.
   Rent generellt kan man säga att många västerländska organisationer tar ut en avgift varje månad från volontären, allt från ett par tusen kronor upp till 10 000 kr (boende och mat brukar då ingå). Ibland tar även de lokala organisationerna ut en volontäravgift och ibland kan lokala organisationer till och med erbjuda gratis boende och måltider, som tack för din hjälp (utan att du behöver betala någon avgift).
   Det är lättare att ordna volontärjobbet i förväg innan avresa via en europeisk eller svensk organisation.
 
Söka volontärarbete under resans gång

Om du vill söka arbete på plats i en lokal organisation, kolla exempelvis efter lappar på anslagstavlorna på guest house, vandrarhem och backpacker-restauranger.
   Vidare kan du fråga på den lokala turistbyrån eller de som arbetar på ditt guest house, om de vet någon organisation eller skola som behöver hjälp.
   En tredje möjlighet att hitta volontärarbete är att kontakta olika nationalparker och höra om de behöver hjälp med park- eller djurvård eller om de känner till någon organisation som söker volontärer för att exempelvis skydda djur. Det är dock lite svårt att få volontärplatser i nationalparker.
 
När du söker volontärjobb på plats, tänk på att:
   …du troligen måste kunna en del av landets språk för att vara till någon nytta. I till exempel Latinamerika bör du behärska spanska.
   …klä dig propert när du kontaktar skolor/organisationer/turistbyråer om volontärarbete. Du behöver inte gå till överdrift och klä upp dig i kostym eller lång klänning, men ta på dig det bästa du har. Exempelvis långbyxor, strumpor och gärna skor och minst en T-shirt (inte linne). Ett gott första intryck ökar chansen att få hjälp att hitta en volontärplats…
 
Kortare volontärinsatser = alltid uppskattat
 
Förutom längre volontärarbeten, säg från ett par veckor upp till flera månader, så går det alltid att göra kortare insatser som kan bli väl så uppskattade. Till exempel kan du kontakta en skola och höra om du kan få komma in i en av klasserna (eller flera) och berätta om lite om Sverige. Det blir garanterat en spännande och lärorik upplevelse både för dig och barnen (fast då måste du så klart kunna det språk som barnen talar).
   Jag har bland annat berättat om Sverige på en skola ute i en kåkstad i Kapstaden i Sydafrika. Jag var med en lokal hjälporganisation som levererade böcker till en skola och en av lärarna frågade om jag ville berätta lite om Sverige för hans elever. Det var riktigt kul och blev succé.
   Några exempel på vad du kan berätta om är: hur det ser ut där du bor, vad du arbetar med, att det finns olika årstider i Sverige och att det snöar på vintern (väldigt exotisk att höra för barn i tropiska länder). Ha gärna med dig ett litet fotoalbum med bilder på din familj, området där du bor, bild på skolan du gick i och vinterbilder. Ungarna kommer tycka det är roligt att se bilderna (dessutom kan du visa fotoalbumet för andra du möter under resan).
   Ytterligare en exotisk sak att bjuda på vid skolbesök är att prata lite svenska för barnen eller kanske sjunga en svensk sång (någon barnsång kanske eller varför inte en Taube-visa). Det kan även vara häftigt att ha med ett kassettband med svensk sång/musik.
 
Volontärresa via jordenrunt.nu partners
 
KILROY: travels.kilroy.se/aventyr-upplevelser/volontararbete-utomlands
 
Heta volontärtips på jordenrunt.nu