Du måste ha dykcert för att dyka med tuber

När det gäller sportdykning med tuber, så går det på mängder av platser i världen att hyra utrustning och följa med på dykutfärder. För att dyka med tuber, måste du dock ha dykcertifikat och den största dykorganisationen i världen som utfärdar dessa är Padi. Det finns tusentals Padi-anslutna dykskolor världen runt.
   En Padi open water nybörjarkurs (minimiålder 15 år) ger ett internationellt certifikat för dykning ned till 18 meters djup. Kursen tar normalt 3-4 dagar att genomföra, där ungefär hälften av kurstiden är teoretiska studier och resten bedrivs i vattnet.
   Naturligtvis går det att ta ett dykcert hemma i Sverige, men det blir billigare på en mängd andra platser runt om i världen. Dessutom är det såklart varmare och skönare att göra det i ett tropiskt land.
   I Asien är ön Koh Tao på den thailändska östkusten en av de hetaste favoriterna för budgetresenärer som vill lära sig dyka och även Malaysia har ett par billiga dyköar (Tioman och Perhentian). Bay Islands utanför Honduras östkust är Centralamerikas billiga dykparadis och Malawisjön är Afrikas budgetpärla under ytan.
 
Om du planerar att dyka (eller ta dykcertifikat) under nästa långresa, tänk på att kolla upp att din reseförsäkring eller hemförsäkringens resedel gäller även vid sportdykning (ned till 18 meters djup).
 
Om du har glasögon, men inte linser, kan det vara värt att investera i ett cyklop med slipat glas, detta då det är knepigt att ha på sig glasögonen under ett vanligt cyklop.
 
På inläggen härunder har jag samlat in lite prisuppgifter för dels vanliga dyk och för att ta dykcert (nybörjarkursen Padi open water diver). Detta är bara ungefärliga priser, för att ge dig en prisbild. Kolla runt med lite olika dykföretag på plats för att få mer exakta prisuppgifter. Det kan ibland även ingå något extra i kurspriset, exempelvis rabatt på boende (eller rent av gratis boende). Hör även med andra resenärer om de kan rekommendera någon.

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email