Fyra frågor till fotograf Jan FleischmannLågpris >>> flyg - hotell - reseförsäkring - e-guidebok

Jan är fotograf och skribent som brinner för att resa och fotografera djur, natur och människor runt om i världen. Han har givit ut flera böcker och förekommit med bilder och reportage i ett flertal tidningar.

jan-f

1. Dina tre favoritländer i världen?
– Brasilien för dess storslagna och på vissa platser oexploaterade natur, för dess varma invånare, för den utsökta maten med mycket kötträtter, färsk frukt och kokta grönsaker, (äter annars inte mycket grönsaker). Prisläget är också fördel, och givetvis för dess fotbollskultur. Och även för att det inte är så turistinriktat överallt, man får själv ta reda på saker, bekanta sig med människorna och det är inte heller alltid givet att de ger dig den kontakten tillbaka vilket får en att känna sig som man är i deras vardag.
– Kenya för dess varierade natur, dess rika djurliv (dock är vissa områden alltför exploaterade), också för att jag skaffat mig vänner både med kenyaner i Sverige och i Kenya (deltog på Kenyas självständighets dag i Stockholm förra veckan).
– Indien för dess mångfald och djurrikedom

2. Bra platser i världen för att fotografera djur med kompaktkamera?
– Samburu i norra Kenya, Pantanal i centrala Brasilien och Bandhavarh i Indien

3. Några tips för fotografering av djur i regnskog?
– Jag är inte så jättebra på att hantera regnskogsmiljöer eftersom jag har lätt för att råka ut för infektioner av insekterna. Men antingen att använda snabb film, eller en digitalkamera där man kan variera ASA-talet. Att lätta upp med elektronblixt (vissa djur kan dock bli skrämda). Att skydda utrustningen mot fukt, ett sämskinn räcker långt.

4. Några tips för att få bättre bilder på resan?
– Att ta reportagebilder, skeenden på bussen, undvika arrangerade bilder. Att inte enbart fotografera när solen lyser. Att variera vybilder med detaljer. Tänk också på att fråga personer om det går bra att ta bilder av dem, detta är särskilt viktigt i flera afrikanska länder och där du möter andra kulturer, ex mayaindianerna i Centralamerika.

På Jans hemsida hittar du fakta om böcker och kan se finfina och spännande bilder:
www.janwildlifephoto.com

 
Mer om resefotografering på jordenrunt.nu:

 
 
 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)
 
 

    Stolta partners till jordenrunt.nu

    Booking.com

             

             

    Fler Reseföretag som tar dig ut i världen

    Annonsera på jordenrunt.nu
jordenrunt.nu på Facebook
jordenrunt.nu på twitter
RSS prenumerera på jordenrunt.nu
Robert \\