Mäktiga stenformationer i KalampakaLågpris >>> flyg och hotell - e-guidebok

 
kalampaka-grekland-avstand1

Uppe i norra Grekland (området Meteora på fastlandet) finns en magisk liten plats som jag lovar kommer att bli ett minne för livet om du gör ett besök. Byn Kalampaka klättrar upp mot foten av lodräta klippor som skjuter rakt upp i skyn och denna syn är något att vallfärda till.

Jag har varit runt vårt underbara klot på jakt efter världens sevärdheter och jag lovar att denna plats med lätthet kliver in på min topplista över de mest magiska platserna jag besökt.

Lite på avstånd börjar man ana vad som komma skall och desto närmare du kommer, desto mer dramatisk blir det.

kalampaka-grekland-avstand2

Väl på plats i Kalampaka, är det dags att ge sig ut på upptäcktsfärd och en naturlig början är att leta sig upp genom byn till foten av de lodräta klipporna.

kalampaka-grekland-promenad5

kalampaka-grekland-promenad3

Det finns många fina fotomöjligheter runt om i byn, med klipporna i bakgrunden och när du väl känner dig färdig med det, då är det dags för en riktig vandring (tidsmässigt minst halvdag).

kalampaka-grekland-promenad1

Det är nämligen så att du kan följa en vandringsled från byn och vandra upp genom klippformationerna, för att njuta av naturen och utforska området Meteora och dess klippor och kloster.

kalampaka-grekland-promenad2

Till att börja med är det en stenbelagd vandringsled som sakta snirklar sig uppåt genom landskapet.

kalampaka-grekland-promenad4

Stoppa lite då och då och tittar du tillbaka varifrån du kom. Då bjuds det på hänförande utsikt.

kalampaka-grekland-avstand-baksida1

Ta det lugnt helt enkelt. Njut. Fotografera. Och var glad, för du är på ett världsklassäventyr.

kalampaka-grekland-avstand-baksida

Och väl uppe är det först en stenbelagd väg, som leder till närmaste topptempel. På många av klipptopparna i området finns nämligen kloster

kalampaka-grekland-kloster4

Här nedan är två nunnor på väg till ett av dem.

kalampaka-grekland-nunnor-kloster

Sedan kan du fortsätta din vandring längs med en asfaltsväg och kika på natur, klippor och ännu fler kloster som tornar upp sig på de dramatiska klipptopparna.

kalampaka-grekland-road1

kalampaka-grekland-kloster1

kalampaka-grekland-kloster2

kalampaka-grekland-no-camping

Om du undrar, så är det förbjudet att campa uppe på klipporna!!!

kalampaka-grekland-kloster3

Och klostren tar inte emot övernattningsbesökare. Däremot kan man mot en avgift göra besök i klostren under dagtid (kostar tre euro per kloster).

kalampaka-grekland-kloster5

Om du väljer att besöka ett eller flera kloster, det är helt upp till dig. Eller så nöjer du dig med att bara njuta av utsikt, natur och klippor utan att gå in i något kloster. Oavsett vad, du kommer inte bli besviken. Och när du börjar känna dig mör i benen och inte vill eller orkar gå längre, ta då bussen tillbaka till byn Kalampaka (det går en lokalbuss flera gånger om dagen längs vägen och priset tillbaka är 1,80 euro).

kalampaka-grekland-kvall01

På kvällen kan du sedan njuta av solnedgång.

kalampaka-grekland-kvall02

Varför inte en god middag på en av uteserveringarna och därefter en god natts söm.

 
Planering

Du kan ta dig hit exempelvis från Aten med bil, buss eller tåg. Själv tog jag tåget och det var fem ganska trevliga timmar (jag älskar att åka tåg och resan var riktigt trevlig). Från Greklands näst största stad, Thessaloniki, går det också att ta sig med bil, buss eller tåg till Kalampaka. Ett tredje alternativ är att åka dit från ön Corfu (nordvästra Grekland) och då blir det först båt och sedan bil eller buss.

Det finns boendemöjligheter för alla olika plånböcker i byn, allt från budgetboende i sovsalar till privata rum i olika prisklasser.

Lokalbussen (Meteora Bus) går upp genom klippområdet och stannar vid flera olika kloster och sedan tillbaka samma väg. Den gör denna rund flera gånger per dag och kostnaden är alltså 1,80 euro åt varje håll (upp eller ned). Stoppet för bussen i byn är bland annat precis bredvid turistbyrån.

kalampaka-grekland-meteora-buss

 
Mer fakta om du vill planera ett besök:
www.visitmeteora.travel
www.visitgreece.gr/en/religion/monasteries/meteora

Text och bild: Robert Karlsson (juni 2018)

 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)