Gjirokastra – Spännande stenstad i Albanien

 
gjirokaster-albanien-stentak-hus

 
I södra Albanien hittar du stenstaden Gjirokastra, som klättrar uppför en bergssluttning och längst upp på toppen tornar det tusenåriga fortet upp sig. Den nedre delen av staden, i dalgången vid huvudvägen är ganska ointressant, utan det är först en bit uppför berget som allt börjar bli spännande.
 

gjirokaster-albanien-vag-upp

 
Där klättrar stenvägen brant uppför och man börjar förstå varför staden även kallas för stenstaden. Här är det mesta gjort av sten. Vägarna, murar, tak, väggar, golv… allt är av sten. Och det hela tar andan ur en när man går här. Väldigt brant uppför och väldigt mäktigt.
 

gjirokaster-albanien-mur-plus-hus-bergstopp

 
Sedan 2005 är denna del av staden skyddad enligt UNESCOs världsarv och man har nu olika projekt för att restaurera förfallna byggnader och återställa dem till originalskick.
 

gjirokaster-albanien-stentak-hus-narbild1

 
En perfekt plats att spendera en natt eller två på. För det är eftermiddag, kväll och morgon som är mest spännande. Då är inte de dagsbesökande turisterna där, souvenirförsäljare tar paus och du får staden mer för dig själv tillsammans med lokalbefolkningen.
 

gjirokaster-albanien-gult-gammalt-hus

 
Skall du besöka Gjorokastre Fort längst upp på berget (och det skall du definitivt göra), så häng på låset när de öppnar.
 

gjirokaster-albanien-stengata-plus-fort

 
Jag var där strax innan klockan nio på morgonen och när de sedan öppnade (klockan nio) var vi bara två besökare. Efter klockan halv elva ungefär börjar turistbussar rulla upp till fortet och då är det skönt att vara klar.
Det kostar 200 leke (ca 17 kronor) att gå in och det är värt varenda slant.
 

gjirokaster-albanien-fortet-kanoner

 
Direkt efter ingången, vid den stora gången finns ett tjugotal stora kanoner från andra världskriget.
 

gjirokaster-albanien-fortet-kanoner2

 
Tyskarna och Italienarna hade fortet som högkvarter i denna region och när de sedan retirerade i slutet av andra världskriget lämnade de all större utrustning kvar uppe i fortet.
 

gjirokaster-albanien-fortet-staty-tank

 

gjirokaster-albanien-fortet-tank

 
Du kan även gå utomhus uppe vid fortet.
 

gjirokaster-albanien-fortet-klocktorn

 
Förutom klocktorn och vidunderlig utsikt, finns ännu fler kanone och ett gammalt amerikanskt stridsflygplan.
 

gjirokaster-albanien-fortet-kanon-planet

 

gjirokaster-albanien-fortet-plan1

 
Stridsflygplanet var tvunget att nödlanda i Albanien 1957 och piloten blev släppt. Men planet behölls av den albanska kommunistdiktaturen och fraktades till Gjirokastre. En anledning till att planet fraktades dit, kan vara att diktatorn Enver Hoxa kom just från Gjirokastre.
 

gjirokaster-albanien-fortet-plan-narbild

 
När du är klar uppe i fortet (efter en eller ett par timmar) kan du exempelvis ta lite promenader i byn eller bara sitta ned någonstans och njuta av utsikten.
 

gjirokaster-albanien-fortet-skugga

 

gjirokaster-albanien-solned

 
Text och bild: Robert Karlsson (juni 2018)
 

gjirokaster-albanien-fortet-selfie2

 
Planera besöket i Gjirokastre

Staden ligger cirka 23 mil söder om huvudstaden Tirana. Från Gjirokastre tar det cirka 1,5 timma med minibuss till kuststaden Sarande och det är en trevlig resa om cirka sex mil upp och nedför berg. Minibussarna avgår varje heltimma under dagtid nere vid stora vägen (till vänster när du kommer ned till stora vägen) och kostar 300 lek (ca 25 kr).

Gjirokatre ligger dessutom endast tre mil från den albanska och grekiska gränsen (gränsövergången heter Kakavia). Det går en direktbuss till Gjirokaster från Ionannina i Grekland (kostar åtta euro och tar ca 1,5 timma). Från Ionannina är det ytterligare ett par timmar med buss till den grekiska klippstaden Kalampaka (en fantastisk plats att också besöka).

Uppe i stenstaden finns flera B&B där du kan hyra rum. Jag bodde hos en familj och betalade efter en del prutande 1 500 lek (ca 125 kronor) för ett stort rum med säng, bord och stolar och badrum. Det är en ganska lång och jobbig vandring upp från minibussarna, men det är roligare att bo däruppe än på något av hotellen i den nedre delen av Gjirokastre.

Det finns bankomater både i den nedre och övre delen av staden. Se dock upp med Raiffeisen Bank, de ville ta en avgift om 700 lek (ca 60 kr) när jag försökte ta ut pengar i deras bankomat (då avbröt jag uttaget).

Ännu mer planering på följande sajter:
albania.al/destination/13/gjirokastra
www.gjirokastra.org/gjirokastra

 
MISSA INTE – fler platser att besöka i Albanien!

Ytterligare en höjdpunkt i Albanien är Butrint (tusenårig ruinstad), läs mer här:
www.jordenrunt.nu/resa/butrint-albanien

Missa inte heller staden med tusen fönster (Berat), läs mer här:
www.jordenrunt.nu/resa/berat-albanien

Om du har vägarna förbi huvudstaden Tirana, ta ett stopp för en natt, läs mer här:
www.jordenrunt.nu/resa/tirana-albanien

Den magiska kustvägen längs Albaniens riviera, läs mer här:
www.jordenrunt.nu/resa/medelhavskusten-albanien