Transsibiriska Järnvägen             Denna sida är uppdaterad/granskad: feb 2008

Startsidan   Biljetter   Bilder   Guidebok   Startplats Helsingfors   Tips

Grundfakta för Transsibiriska Järnvägen

Denna mytomspunna järnväg blev färdig år 1905 och går från Moskva till Vladivostok i det Ryska fjärran östern. 1916 var sträckan till Peking i Kina färdig.


När någon pratar om att resa med Transsibiriska Järnvägen, så menar de vanligen tågresan till Peking i Kina. Det finns två möjligheter att åka till Kina längs Transsibiriska.
   Antingen längs rutten Trans Mongolian som går genom Mongoliet och gör det möjligt för resenären att ta ett stopp i Mongoliets huvudstad Ulan Batur. Den andra vägen till Peking i Kina går runt Mongoliet och denna rutt kallas Trans Manchurian.
   Dessutom finns det möjlighet att åka hela vägen genom Ryssland till Vladivostok i det Ryska fjärran östern (så långt bort man kan komma i Ryssland). Denna rutt är det som är den ursprungliga Transsibiriska järnvägen och den går exakt samma väg som de två första rutterna till staden Ulan Ude, där det splittas upp till tre "grenar" (se karta).
   Oavsett vilken av dessa tre rutter som väljs, så tycker jag att du skall ta ett antal stopp efter vägen. Se till att börja med till att stanna någon eller några dagar i Moskva. Det är en spännande stad och du måste ändå byta tåg där när du kommer från Finland.
   Därefter går det antingen att åka hela vägen i ett sträck till Peking eller Vladivostok, eller ta ett eller flera stopp efter vägen. Exempelvis vid Bajkalsjön och/eller i Mongoliet för den som åker genom detta land.

                St. Basil's Cathedral    Röda Torget, Moskva

Starta resan med Finlandsfärjan
Normalt brukar själva resan starta redan i Stockholm och båt till Helsingfors i Finland. Den kommer fram på morgonen och sedan avgår tåget mot Moskva framåt kvällen.
   På Helsingfors tågstation finns Forex växlingskontor, uttagsautomater (Visa/Master Card), förvaringsboxar för rygga/väska, kiosker och serveringar. I anslutning till stationsbyggnaden (ta rulltrapporna en trappa ned bara) finns restauranger, livsmedelsbutiker (bland annat fanns färdig pytt med ägg att köpa billigt i butiken) och uttagsautomater (Visa/Master Card).
   Tåget (nr 32) går sedan klockan 18.23 varje kväll och kommer fram till Leningrad stationen i Moskva nästa morgon klockan 08.25. Köper du denna biljett genom Finska Järnvägen kostar det strax över 94 euro i fyrbädds kupe: www.vr.fi/heo/sve/ita/fhinnat.htm
   För den som vill ta sig vidare i Moskva med tunnelbana från Leningrad stationen, finns tunnelbanestationen Komsomolskaya i anslutning. Om du planerar att ta dig till ditt hotell med tunnelbanan, tänk på att det kan vara ganska krångligt att hitta rätt bland alla tunnelbanelinjer (alla stationers namn och riktningar för tunnelbanelinjerna står med ryska bokstäver och är svåra att tyda för en icke-ryss).

Dags att kliva på tåget österut
Tågen från Moskva och österut längs Transsibiriska järnvägen mot Kina, Mongoliet och Ryska fjärran östern avgår från Jaroslavskaya-stationen (ligger precis bredvid Leningrad stationen).
   På tågen kan du välja mellan fyrbädds- eller tvåbäddskupé. Fyrbädds fungerar alldeles utmärkt och är såklart mycket billigare än de mer lyxiga tvåbäddskupeerna (som exempelvis har dusch). När det gäller tvättmöjligheterna i fyrbädskupeerna, så är det vaskning i handfat på vagnens toalett som gäller.
   Det finns alltid varmt vatten till te, kaffe, snabbnudlar och liknande att hämta i vagnarna (finns en samovar med hett vatten i ena änden på vagnen).
   I tågets restaurangvagn finns dryck, snacks och maträtter och du betalar i lokal valuta (US-dollar kan också fungera, fast vanligen till dålig växelkurs). Ju längre resan varar, desto mindre utbud i restaurangvagnen.
   När du åker genom Ryssland brukar det finnas: kefir, kaffe, the, kaka, kex, kaviar, ost, stekt ägg, korv, skinka, soppa, kycklingrätt, biffstek och fiskrätt att köpa i restaurangvagnen.
   På stationerna finns nästan alltid små kiosker och stånd. Utbudet varierar från station till station, du kan hitta till exempel kex, dryck, snacks, frukt och smårätter till billiga priser. Var dock vaksam på tåget, så att det inte avgår utan dig, då det oftast bara stannar kortare stunder.

Tre avgångar per vecka
Som sagts tidigare finns det tre huvudlinjer att åka med österut: Trans Manchurian och Trans Mongolian (via Mongoliet) till Peking i Kina och Trans-sibiriska till Vladivostok.
   Från den Vladivostok finns sedan möjlighet att under sommarhalvåret åka vidare med båt till Sydkorea och Japan (båtarna till Japan kan dock gå ganska sällan och oregelbundet).

De viktigaste tågen längs Transsibiriska torde vara:
Tåg nr 4 - Moskva – Peking (Kina), går via Mongoliet
Avgår en gång i veckan och är framme i Peking vid tvåtiden dag sex.
Tåg nr 20 - Moskva - Peking, går runt Mongoliet
Avgång en gång i veckan (sen kväll) och framme i Peking dag sju på morgonen.
Tåg nr 6 - Moskva - Ulan-Bataar, Mongoliet
Avgår en gång per vecka (sen kväll) och ankommer Ulan Batur tidigt dag fem.
Tåg nr 10 - "Baikal" Moskva – Irkutsk
Avgår varannan dag (jämna datum) klockan 23.25 och kommer fram till Irkutsk natten till dag fyra kl 04.16.
Tåg nr 2 - "Rossiya" Moskva – Vladivostok (längst bort i Ryska Fjärran östern)
Avgår varannan dag (ojämna datum) klockan 21.25 och kommer fram till Vladivostok natten till dag sju kl 01.03.

Tågen går ganska sakta, ca 70-80 km per timma och stannar på en stor mängd stationer. Men stoppen är korta, vanligen 15-20 minuter och det finns inte tid annat än till att sträcka på benen ute på perrongen. Gå inte ut från stationen, för ibland kan de ge sig av efter ett kortare stopp (exempelvis om de ligger efter tidtabellen) och det är nog ingen höjdare att bli strandsatt någonstans i Sibirien.

Visum till alla länder
Du måste ha visum alla länderna du passerar igenom: Ryssland, Mongoliet (om du åker via det landet) och Kina. Ryska visumet är det som är krångligast att ordna och går enklast att göra med hjälp av en svensk resebyrå.
   För den som planerar att åka med Trans-Mongolian tåget genom Mongoliet utan att kliva av i det landet, måste du ändå ha ett visum. Och om du skall stanna en tid i Mongoliet, så måste du så klart också ha visum.
   Visumen till Mongoliet och Kina går enkelt att ordna själv, men det är även möjligt att låta din svenska resebyrå ordna dessa åt dig. Fast då får du betala dem en avgift, förutom själva visumavgiften.

Det kinesiska visumet ordnar du på deras ambassad i Stockholm. Det tar fem arbetsdagar innan visumet är klart och kostnaden är 220 kr, sedan finns även möjlighet att få visum giltiga för fler inresor i landet (kostar mellan 330 och 660 kr). Läs mer om att ordna det kinesiska visumet på deras sajt (länk 1) och du kan även ladda hem ansökningsblanketten som PDF-fil (länk 2):
www.chinaembassy.se/eng/qzhhz/default.htm
www.chinaembassy.se/eng/qzhhz/conservice/form/P020071023052780310500.pdf
Kina har även ett konsulat i Göteborg som utfärdar visum: www.chinaconsulate.se

Mongoliets generalkonsulat ligger i Göteborg på Götabergsgatan 34. Telefonnumret dit är 031-16 76 21 och kontorstiderna är 10.00-12.00.

Robert Karlsson