Björn Thelin (äventyrare)      30 frågor      Dagbok från Grönlandsexpeditionen


30 frågor till en Grönlandsäventyrare  

30 frågor är en intervjuserie där jag via e-post frågar olika människor som reser eller har kontakt med utlandet om att resa, känslor och problem och glada minnen från främmande länder...
   Jag har kontaktat en varierad krets av människor, alltifrån vanliga resenärer till proffsresenärer, bergsbestigare, Svensk präst utomlands och utrikes-
journalister.
   Nummer tio i serien är Björn Thelin, som är intresserad av äventyrssporter och expeditioner. Klättring, dykning, skidåkning, skärmflyg, kajakpaddling, ridning (islandshästar). Han har deltagit i många expeditioner i bl.a. Syd-Amerika, Himalaya, Grönland, Norra Canada, Spetsbergen och norra Ishavet.

© Björn Thelin

1   Hur gammal är du Björn?
- 46 år.

2   Vad betyder resa för dig?
- Det är bland det mest berikande man kan göra!

3   Är det en flykt från verkligheten att resa?
- Det är en avkoppling, nödvändig sådan för mig, från stress, jobb och vardagsliv. Men ingen flykt från verkligheten, snarare ett sätt att uppleva en annorlunda verklighet.

4   Hur många länder har du besökt?
- Vet ej riktigt, kanske runt 50.

5   Hur många expeditioner och resor har du gjort?
- Resor i betydelsen att jag lämnat Sverige har jag gjort hundratals ggr, det mesta dock i jobbet. Privat har jag väl i snitt rest utomlands ett par ggr per det senaste 30 åren. Riktiga expeditioner har jag väl ett tiotal bakom mig.

6   Hur förbereder du dig?
- Beronde på syfte. Är det en expedition är det mycket fysisk träning.

7   Hur mycket bagage bär du med dig på en expedition?
- Tjaa... Nordpolsförsöket släpade jag på 140 kilo, korsningen av Grönland ca 90 kilo, annars försöker jag resa lätt!

8   Hur många deltagare brukar vara med på dina expeditioner?
- Oftast en person till

9   Vilken del av en expedition är roligast?
- Alla på sitt sätt, förberedelsen, själva expeditionen, eventuell lyckad avslutning.

10  Vilka språk talar du?
- Engelska och spanska (jag har bott i Bolivia), några ord franska och tyska.

11  Hur gör du dig förstådd om du inte talar landets språk?
- Brukar inte vara några problem! Teckenspråk och minspel kommer man långt med!

12  Svåraste landet att resa i?
- Norr om Grönland på ishavet var det knepigt. Jag kom ju ej fram...;-)

© Björn Thelin

13  Har du haft problem med myndigheter (polis, imigration, tull...)?
- Tjaaa...att korsa gränser i Sydamerika kan vara tidsödande... Jag kan bli sur på korkade frågor när man ska in i USA och England, men inga direkta konfrontationer har jag upplevt.

14  Värsta reseminnet?
- Svåra upplevelser... ..när man har varit rejält sjuk eller råkat ut för allvarliga missöden och faror så blir ju de berikande erfarenheter så jag tycker inte att nåt minne är hemskt eller värst. Tråkigast är väl att sitta extra timmar, eller till och med dygn, och vänta på sin försenade fligh på trista flygplatser men då kan man ju alltid läsa en god bok!

15  Mest minnesvärda resminnet?
- Jag har så många positiva minnen. Men att känna och lukta på ljung och jord efter att levat en månad på Grönlands inlandsis (efter en korsning av Grönland på 700 km) var en enorm upplevelse!
   Den otroliga gästfriheten i Brasilien, där jag bodde hos ett antal privateprsoner under en två månaders resa över hela landet, är också ett favoritminne!

16  Godaste maten?
När man är riktigt hungrig är maten som godast även om man normalt inte ens skulle smaka den! Annars älskar jag min hustrus mat!

17  Har du någon gång blivit sjuk under resa eller expedition?
- Har fått amöbadysenteri tre gånger och giardia en gång. Dvs magen har fått en del stryk. Har också förfryst en del tår och fått en del förslitningsskador.

18  Varför ger du dig ut på en expedition där liv eller hälsa ibland riskeras?
- Både liv och hälsa riskera man även om man korsar en gata hemma i Stockholm. Risker på expeditioner/resor är inget självändamål utan ibland en nödvändig komponent för att uppleva eller uppnå något.

19  Hur föredrar du att resa i ett land (inrikesflyg, tåg, buss, bil, cykel, gå, skidor...)?
- För egen maskin! Skidor med pulka (på slät glaciäris) och kajak är behagliga sätt att ta sig fram!

20  Fördelar eller nackdelar med transportmedlen?
- Oj...att gå för egen maskin ger en helt annan känsla av att man uppnår något. Men självklart tar man till de mekaniserade färdmedel som finns när man måste,.

21  Hur brukar du bo?
- Tält på expeditioner annars vanligen hotell. Snöbivack är behagligt om än lite tidsödande att gräva. Under bar himmel är skönt om det inte regnar.

22  Ditt lyckligaste ögonblick?
- När jag gifte mig med min hustru!

23  Något speciellt folkslag som intresserar dig?
- Jag fascineras av många folkslag men polareskimåerna i Qaanaq, norra Grönland, som frivilligt har avstått användandet av snöskooter för hundspann och som i stor utsträckning jagar traditionellt är ett fascinerande folk.

24  Har du någon gång varit rädd?
- Många gånger. Riktig skräck har jag upplevt när jag åkt med halvgalna chaufförer i skraltiga bilar/bussar på vägar med stup på sidorna. Även vid flygincidenter, som när ena flygmotorn la av innan en landning på Galapagosöarna. Rädd blir jag när jag inte själv kan kontrollera det som händer.

25  Har du lärt dig något på dina resor, expeditioner och utlandsarbete?
- Massor! Framför allt kanske att uppskatta hur bra vi faktiskt har det i västerlandet och att man därför inte behöver klaga för varje liten motgång.

26  Är det rätt att resa till en diktatur?
- Jaaa! Flöde av information och ideer leder till diktaturers fall. Ny teknik (fax, Internet, e-mail) och ökat resande innebär ett ökat flöde av information och ideer!

27  Vad får ditt blod att börja pulsera?
- Sex och äventyr!

28  Vilken berömd upptäcktsresande tycker du jag borde skriva om?
- Några av mina favoriter är Nansen och Schackelton. Men du borta skriva om lite okända äventyrare som t.ex. svensken Gunnar Andersson som övervintrade i Antarktis i en liten stenhydda i början av seklet.

29  Din framtidsdröm?
- Att snabbt bli ekonomiskt oberoende och tillbringa resten av mina dagar med spännande resor och expeditioner med min hustru och mina barn!

30  Vart bär nästa resa av till?
- Vi ska snart få ett barn så jag avvaktar lite just nu med resandet. Annars blir det väl lite tjänsteresor i USA och Europa framöver och ett litet äventyr har jag på G, som jag ligger lite lågt med än så länge!

Gå till Björns Hemsida.

Robert Karlsson   (1 december 1998)

Vill du läsa fler intervjuer i serien 30 frågor: Samtliga intervjuer.
Bland annat svarar äventyrarna Göran Kropp och Mikael Strandberg på frågorna.

| Om Jorden Runt | Sajtkarta | Resebutiken | E-post | Rekommendera oss |
© expedition Jorden Runt 2000