Svenska piloters arbetstid kan vara en säkerhetsrisk

Svensk Pilotförening (SPF) varnar just nu för att dagens flygarbetstidsregler för piloter kan vara en säkerhetsrisk, då en stor andel piloter ibland är så trötta att de somnar oavsiktligt under flygning. Detta är en slutsats de drar efter att ha analyserat en undersökning av svenska piloters arbetstider. Undersökningen genomfördes i augusti 2011 av Axánd Konsult AB och de frågade ut svenska piloter om hur deras arbetstider påverkar arbetet.

Jag har också tittat igenom rapporten av denna undersökning och det är ingen rolig läsning. Jag är flygrädd och gillar inte direkt att flyga (även om jag gör det ibland) och får inte direkt ett större förtroende för flyg, när bland annat en stor del av piloterna själva anser att de då och då är så trötta att de inte borde vara i tjänst.

Det var 625 svenska piloter som svarade på enkäten med 18 frågor och bland annat anser hela 80 procent att de nuvarande flygarbetstidsreglerna utgör en säkerhetsrisk.
   Dessutom svarade 54 procent av de intervjuade piloterna att de somnat ofrivilligt i cockpit och sju av tio piloter erkänner att de har gjort olika fel i cockpit som en direkt konsekvens av att de varit för trötta.
   Därtill säger 23 procent att det ofta inträffar att de är så trötta att de tycker att inte borde vara i tjänst och 57% säger att detta inträffar då och då.

Svensk Pilotförening kräver nu en omedelbar ändring av arbetstidsreglerna för piloter.

Läs Svensk Pilotföreningens pressrelease    Läs hela undersökningen här

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *