Trecking i norra Thailand

Det går att välja på allt från kortare dagsutflykter till längre trecker där du är ute i flera dagar och vandrar mellan småbyar med bergsbefolkning (hill tribes). Allra vanligast torde vara en treck på 3-4 dagar där ni stannar till och bor i småbyar utefter vandringsrutten.
   I framförallt Chiang Mai, men även i Chiang Rai, finns en väldigt stor mängd arrangörer som kan arrangera din treck. Det är svårt att lista vilka som är bra och vilka som inte är det. Fråga andra resenärer som varit ute på trecker, för att få deras åsikt om bra utfärder.
 
Innan du bokar en treck, ta reda på hur många deltagare som skall ingå, vilka områden ni skall besöka, vad som ingår och vilken guide ni skall ha. Hör även om guiden har några speciella kontakter med befolkningen i byarna ni skall passera.
   Räkna med att du kommer stöta på andra som vandrar längs samma rutt som dig och ta försäkringar från din arrangör om att ni går efter en helt ny rutt där inga andra turister kommer att vandra (det är så många turister som går på trecking i Thailand varje år, att det är svårt att hitta rutter där inga andra är).
 
Hör med din arrangör om det är något speciellt du behöver ha med dig.
   Viktigt att tänka på är ett par bra skor att vandra i och att de är väl ingångna när du ger dig av. Personligen tycker jag att ett par vanliga ”jympadojjor” fungerar alldeles utmärkt. Jag har till och med kört trecker och vulkanbestigningr endast i flip-flopp (även om det vid riktigt brant vandring uppför vulkaner kan vara lite jobbigt med flip-flops).
   Det viktigaste när det gäller skor (oavsett om du väljer gympadojjor eller treckingkängor) är att du gått in dem ordentligt innan du ger dig av (några timmars vandring i en stad är inte tillräckligt för att gå in skor innan treck). Starta inte en treck med ett par nyköpta, då kommer du garanterat få skoskav första dagen och resten av vandringen blir en pina.

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *