Bli inte lurad i Thailand (scams)

Runt om i världen blir besökare lurade och blåsta på pengar och Thailand är inget undantag och det finns en hel del olika lurendrejerier (scams) mot turister där.
 
Några grundregler för att minimera riskerna att förlora pengar:
 
1. Tro inte att du under en resa kan tjäna stora pengar på inköp av saker utomlands (guld, silver, juveler, ädelstenar, persiska mattor…) och sedan sälja varorna dyrt hemma. Inte ens de som är expert på exempelvis ädelstenar och jobbar med det dagligen i Sverige, kan tjäna några jättelika summor.
 
2. Om någon försäljare säger att du kan tjäna pengar snabbt genom att köpa hos dem och sälja dyrt i hemlandet, tro inte på honom/henne. Den enda som troligen kommer att tjäna på affären är försäljaren…
 
3. Om någon försäljare eller lokal person ”är snäll” och förklarar för dig hur man vet vad som är en äkta och värdefull ädelsten, tro inte på honom/henne. Många är de turister runt om i världen som mött snälla personer/försäljare som förklarat vad som är äkta och vad som är falskt. När de senare kommit hem med den ”äkta” varan de inhandlat, visar det sig att den inte alls är särskilt värdefull.
 
4. Var extra uppmärksam den första dagen/dagarna när du anlänt till ett resmål efter en lång flygresa. De som lurar turister är proffs och väljer ofta ut sina offer bland de som verkar trötta, vilsna och nyanlända. Och det är ett faktum att när man är trött/jetlaggad efter en lång flygresa och värmen är tryckande, då är det svårare att tänka klart och det är lätt att man gör misstag. Många av de som blir lurade på en resa, blir det just under de första dagarna.
 
5. De som lurar turister är proffs och väldigt vältaliga. De är vana att ”dra valser” och övertyga/manipulera turister. Om någon börjar prata med dig om att göra affärer tillsammans (tjäna stora pengar), ta för givet att du kommer att bli lurad och gå direkt därifrån innan du hinner bli fast och drömmen om stora pengar förblindar dig.
 
6. Ofta låter det alldeles för bra för att vara sant. Och i minst 999 fall av 1 000 är det inte sant och det är du som är den stora förloraren…
 
7. Det finns inga genvägar. Behöver du fylla upp reskassan, så finns det bara ett vettigt sätt. Att ta ett vanligt hederligt jobb och börja spara (antingen jobb hemma eller exempelvis frukt- och grönsaksplockning i Australien/Nya Zeeland)…
 
Tusentals lurade varje Âr…
På Svenska ambassaden i Bangkok, hos turistpolisen och från Thailands statliga turistbyrå berättas ständigt om personer som förlorat pengar på inköp av ädelstenar i Thailand (turistbyrån får årligen in cirka 1 000 klagomål från turister som blivit lurade vid juvelköp).
   Alla har trott att de skall kunna köpa ädelstenar billigt och sedan sälja dem dyrt i sitt hemland. I affärerna där de köpt stenarna, har försäljarna inte gjort något för att ta ifrån dem den illusionen.
   Men det är en illussion, de enda som tjänar på affären är försäljarna i butiken. I bästa fall, om du har tur, kan du sälja stenarna hemma för samma pris som du köpt dem för. Rådet från mig, Svenska ambassaden och turistpolisen i Thailand är entydigt: Köp inga ädelstenar i Thailand, för att sedan sälja dem hemma.
   De enda som kan tjäna pengar på att köpa och sälja ädelstenar, är de som normalt arbetar med detta även i Sverige och vet vad som är kvalite och vad som inte är kvalite.
   Enda anledningen för en besökare att köpa ädelstenar i Thailand, är om du köper något för eget bruk. Så hittar du något du tycker är vackert och skulle vilja ha, kan du fundera på att köpa. Men gör inga impulsköp och jämför gärna priset med flera butiker.

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email