Thailand – Upptäck kanalerna i Bangkok

Bangkok har kallats Asiens Venedig, tack vare alla kanaler som korsar staden åt alla håll och kanter. Tyvärr har många kanaler genom åren fyllts igen. Men fortfarande finns många kvar och de trafikeras med bland annat små taxibåtar (kallas ”long tail boat”) och kanotliknande farkoster.

Bangkoks pulsåder är den stora floden Chao Praya, som flyter genom staden. Vattnet är brunaktigt och lockar inte till ett dopp (även om lokala barn badar och folk tvättar kläder i vattnet). Vattnets färg till trots, är denna del av staden mycket friskare och det känns som det både är dess pulsåder och lunga.

Att ge sig ut på en färd längs floden är uppfriskande och förutom tidigare nämnda ”long tails” och kanotliknande farkoster, finns även större passagerarbåtar. Chao Praya Express kör nämligen reguljär passagerartrafik upp och ner längs floden och båtarna stannar på hållplatser utefter linjesträckningen.

Det är billigt och roligt att åka med. Det kostar 15 baht (cirka fyra kronor) och stoppet (hållplatsen) Phra Arthit ligger i närheten av budgetområdet Khao San Road. Mer fakta om Chao Praya Express:
www.chaophrayaexpressboat.com/chaophrayaexpressboat?lang=en

En annan kanal som har daglig trafik, är Khlong Saen Saep, som trafikeras med båtar som har plats för upp till ungefär 50-60 passagerare. Kostnad från cirka tio baht och upp till 20 baht. Rutten är 18 kilometer lång och har 29 stopp. Mer fakta om denna rutt och fler turer på kanaler (khlong) i Bangkok på följande länkar:
www.transitbangkok.com/khlong_boats.html
www.bangkok.com/attraction-waterway/khlongs.htm
www.transitbangkok.com/khlong_boats.html
wwww.lonelyplanet.com/articles/exploring-bangkok-by-boat
www.thailandguru.com/boats.html
amazingthailand.com.au/attraction/chao-phraya-river-waterways

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email