Tågluffarguide Europa 2021

Att ge sig ut på luffen i världen med ryggsäck är underbart och en klassiker i Europa är tågluff. Låt nyfikenheten och upptäckarlusten styra färden. Hoppa på ett tåg, kliv av när du vill och ta ett nytt tåg när det känns rätt.

Numera kan man rent tekniskt lägga upp själva biljettköpen på lite olika sätt:

* Köpa tågluffarkortet – vilket ger bäst valuta för pengarna på tågen i Västeuropa. Finns flera olika varianter, till exempel 10 eller 15 resdagar under en månad.

* Köpa tågbiljetter online – ett alternativ i västra Europa, att köpa billiga enkelbiljetter online i god tid innan avresa (från de statliga tågbolagens sajter). Blir billigt, men då saknar du friheten att kunna kliva på och av tåg när du vill.

* Köp tågbiljetter på stationer i Östeuropa – det mesta är billigare i Östeuropa och vanligen är det riktigt billigt att köpa biljetter efterhand på tågstationerna.

 

Nedan på denna sida finns prisuppgifter för tågluffarkort och en massa tips och råd inför tågluffen.
Lycka till med reseplaneringen och ha en fantastisk underbar luff genom Europa!

 

1. Köpa tågluffarkortet

Det bästa alternativet (prismässigt) är att köpa kortet online via den officiella sajten för interrail-organisationen (alla deltagande länder). Interrailkortet (tågluffarkortet) skickas hem till dig med DHL registered delivery (skall vara säkert, kostar nio euro och tar nio dagar).

www.interrail.eu

Det näst bästa alternativet är att köpa kortet via Snälltåget.se, det som kanske kan kännas som lite osäkert här är att kortet skickas med vanlig post till dig…

www.snalltaget.se/destinationer/interrail

Sedan finns några fler sajter som säljer tågluffarkort, men jag tycker det är sämre alternativ. Bland annat Europarunt.se (som SJ samarbetar med, då SJ inte själva säljer kortet), men alltså dyrare att köpa där.

 
2. Priser interrail kort / tågluffarkort

Nedan finns prisexempel för de bästa varianterna av interrail kortet (tågluffarkort). Två barn under elva år reser gratis med en betalande vuxen.

Prisexempel hämtade från: www.interrail.euwww.snalltaget.se/destinationer/interrail

Växlingskursen för euro till svenska kronor (inom parentes nedan) är uträknad april 2018. Se Jorden Runts valutakalkylator: www.jordenrunt.nu/resa/valutakalkylator (öppnas i nytt fönster)

I alla nedanstående avgifter ingår tågresa till och från närmaste gräns i Sverige (din första och sista resdag på kortet, platsbokningsavgift tillkommer på dessa resor genom Sverige)

 
InterRail Global Pass – 15 resdagar – giltig för 15 resdagar under en månad:

Ungdom (12-27 år)
interrail.eu = 376 euro (ca 3 867 kr) + frakt 9 euro (ca 93 kr)
Snälltåget.se = 3 970 kr

Vuxen (28-59 år)
interrail.eu = 472 euro (ca 4 854 kr) + frakt 9 euro (ca 93 kr)
Snälltåget.se = 4 950 kr

Senior (60 år och uppåt)
interrail.eu = 424 euro (ca 4 360 kr) + frakt 9 euro (ca 93 kr)
Snälltåget.se = 4 460 kr

 
InterRail Global Pass – 10 resdagar – giltig för 10 resdagar under en månad:

Ungdom (12-27 år)
interrail.eu = 305 euro (ca 3 137 kr) + frakt 9 euro (ca 93 kr)
Snälltåget.se = 3 250 kr

Vuxen (28-59 år)
interrail.eu = 381 euro (ca 3 918 kr) + frakt 9 euro (ca 93 kr)
Snälltåget.se = 4 020 kr

Senior (60 år och uppåt)
interrail.eu = 344 euro (ca 3 538 kr) + frakt 9 euro (ca 93 kr)
Snälltåget.se = 3 650 kr

 
InterRail Global Pass – 5 resdagar – giltig för 5 resdagar under en 15 dagars period:

Ungdom (12-27 år)
interrail.eu = 208 euro (ca 2 139 kr) + frakt 9 euro (ca 93 kr)
Snälltåget.se = 2 610 kr

Vuxen (28-59 år)
interrail.eu = 269 euro (ca 2 767 kr) + frakt 9 euro (ca 93 kr)
Snälltåget.se = 2 890 kr

Senior (60 år och uppåt)
interrail.eu = 242 euro (ca 2 489 kr) + frakt 9 euro (ca 93 kr)
Snälltåget.se = 2 610 kr

 
InterRail Global Pass – fria resor i en månad – du kan resa hur mycket du vill under en månad:

Ungdom (12-27 år)
interrail.eu = 510 euro (ca 5 245 kr) + frakt 9 euro (ca 93 kr)
Snälltåget.se = 5 330 kr

Vuxen (28-59 år)
interrail.eu = 637 euro (ca 6 550 kr) + frakt 9 euro (ca 93 kr)
Snälltåget.se = 6 620 kr

Senior (60 år och uppåt)
interrail.eu = 574 euro (ca 5 903 kr) + frakt 9 euro (ca 93 kr)
Snälltåget.se = 5 980 kr

 
3. Interrailkortet gäller i 29 länder

Interrail kortet (tågluffarkortet) gäller för tågresor med de statliga tågbolagen i 29 länder:

Belgien, Bosnia-Herzegovina, Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Holland, Irland, Italien, Kroatien, Luxemburg, Makedonien, Montenegro, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Schweiz, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och Österrike.

 
4. Anslutningsresor i Sverige

Oavsett vilken sorts tågluffarkort (interrail kort) du köper, ingår anslutningsresa inom Sverige . Vilket är giltigt första och sista resdagen på ditt kort. Pris för platsbokning tillkommer.

 
5. Vissa tåg måste du boka plats på…

Den stora grejen med att tågluffa är friheten att kunna kliva på ett tåg när man får lust och njuta av färden och kliva av när man känner för det. Vanligen finns flera alternativ där ej bokning krävs (lokala tåg, långsammare tåg, tåg med byten…) så använd dem och ”var fri som en fågel” på din tågluff.

I vissa länder och på visa tåg måste du dock boka platsbiljett (vilket kostar en slant, ofta ca 40-50 kronor). Följande sida har fakta om vilka tåg och länder du måste boka platsbiljett för och vad det kostar:
www.interrail.eu/plan-your-trip/guide-interrail-train-reservations

 
6. Ofta extrakostnad för tåg över landsgränser

Om du skall ta dig över en gräns mellan två länder med direkttåg krävs ofta platsbiljett. Det går dock vanligen att ta sig ungefär samma sträcka med andra tåg, men då blir det vanligen till att ta sig fram med lokala tåg och byta flera gånger (kan ta flera timmar längre).

Ett exempel på många tågbyten var när jag en gång åkte mellan Köln (Tyskland) och Lille (Frankrike):
1. Köln (kl 11:15) till Aachen (precis vid gränsen till Belgien) och restid strax över en timma.
2. Aachen (kl 12:34) till Liege (Belgien).
3. Liege (kl 14:03) till Gent (Belgien) och framme kl 15:45
4. Gent (kl 16:03) till Kortrijk (Belgien) och framme kl 16:24.
5. Kortrijk (kl 16:25, blixtsnabbt tågbyte) till Lille (Frankrike) och framme kl 17:00.
Med direkttåg hade de cirka 35 milen tagit ett par timmar, men kostar 25-30 euro extra. Nu tog det längre tid (ca sex timmar) men kostade inget extra.

 
7. Glöm inte att skriva i ditt tågluffarprotokoll

I ditt tågluffarkort skall du i ett protokoll skriva (lista) alla tågresor du gör. Det är sällan någon konduktör kollar detta, men rent tekniskt kan de ge böter om det inte är ifyllt.

Själv har jag varit med om att en konduktör kollat detta (på en resa i Belgien) och just då hade jag glömt lista den tågresan. Han gav mig onda ögat och började treva efter böteslapparna (men jag klarade mig undan när jag snabbt som blixten började skriva).

 
8. Glöm inte att skriva datum på flexibiljetterna

Om du har ett kort (Global pass Flexi) där det ingår ett visst antal resedagar (5 resdagar under en 15 dagars period eller 10-15 resdagar under en månad) är det viktigt att du varje resdag skriver in den dagens datum på biljetten (annars är inte biljetten giltig för den dagen och du kan få böter).

Detta måste göras innan första resan den dagen (gör det innan du kliver på tåget).

 
9. Kolla tågtider online

Onlinetidtabeller Europa:
www.interrail.eu/plan-your-trip/interrail-timetable
reiseauskunft.bahn.de

 
10. Tågkarta för Europa

 
Ladda hem Europakarta med tågtider mellan olika destinationer:
www.interrail.eu/sites/interrail.eu/files/documents/interrail_2018-lr.pdf

 
11. Suverän tågtidtabell för hela Europa
 

europe-rail-timetable

Om du skall tågluffa är det skönt att veta vilka tågsträckor som finns för de rutter du planerar och en suverän guide är European Rail Timetable. Inte så fasligt dyr att köpa och i storlek är den ungefär som en guidebok. Jag klarar mig inte utan denna tidtabell. Kostar cirka 250 kronor i bokform eller cirka 150 kronor digitalt till mobilen.

www.europeanrailtimetable.eu

 
12. Rabatter med tågluffarkortet

Det finns en hel del bra rabatter i de olika länderna som är kopplat till kortet. Det kan handla om boende, utfärder och transporter med exempelvis buss och färjor.

Tågluffarkortet gäller inte på Eurostar tåget i tunneln under Engelska kanalen, men de har vissa platser på varje tåg med billigare pris för tågluffare.

Du hittar alla officiella rabatter här: www.interrail.eu/interrail-passes/pass-benefits

Ta för vana att alltid fråga om du får rabatt med kortet och ibland kan man till och med få rabatt där det egentligen inte skall vara det. Jag fick till exempel en gång rabatt på färjan från Dover (England) till Calais (Frankrike) och denna rabatt var inte listad någonstans som oficiell rabatt. men tack vare att jag visade upp tågluffarkortet blev färjebiljetten med P & O Ferries åtta pund (ca 85 kr) billigare.

 
13. Inte alltid billigast med tågluffarkort i västra Europa

Det är inte alltid det är billigast med tågluffarkort för tågresor genom Europa. Det kan i många fall bli billigare att via de europeiska ländernas tågsajter köpa online-biljetter och pussla ihop en egen tågluff. Ett minus med att köpa onlinebiljetter är att du inte har samma frihet som med ett tågluffarkort (att bara kunna hoppa på ett tåg), utan köper du biljetter en och en har de fasta datum.

 
14. Billigare med vanliga biljetter i Östeuropa än tågluffarkort

Skall du tågluffa endast i östra Europa (vilket är helt underbart), tjänar du inte på att köpa tågluffarkort. I länderna i östra Europa är tågresor vanligen riktigt billigt och där behöver du inte ens köpa biljetter online (otroligt billigt att även köpa biljetter i biljettkassorna på stationerna precis innan avgång). Jag har tågluffat i Österupa flera gånger och alltid köpt biljetter efterhand på stationerna.

Här är några av mina favoriter i Östeuropa (favorit tågresor och favoritstäder till exempel):
www.jordenrunt.nu/resa/topplista-stader-osteuropa

 
15. Valutakalkylator
 
Jag tycker det är enklast att ta ut pengar med bankkort i de länder jag besöker, men för att hålla koll på hur mycket de olika valutorna är värda, använd följande valutakalkylator:

Valutaomvandlare från OANDA

 
16. Sydeuropeer har ofta semester i augusti
 
Många länder i södra Europa har augusti som den stora semestermånaden och följaktligen är det mer folk på resande fot där då…

 
17. Turistinfo i städer
 
Ofta finns en turistinformation på tågstationen i större städer och jag brukar alltid ta reda på info om eventuella beondealternativ. I vissa fall har turistinfon utförlig fakta över hotell och vandrarhem med priser och kan ibland även hjälpa till med bokning helt gratis (i andra fall kostar bokningshjälp en slant och i vissa fall finns ingen hotellinfo alls). Dock, det skadar inte att alltid fråg på första bästa turistinfo och de brukar dessutom ofta ha en liten gratis stadskarta som alltid är nyttig att ha.

 
Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.
 

Text och research: Robert Karlsson (april 2018)

kommentarer

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *