Att tänka på om du skall fira karneval – säkerhet

Tänk på att, nästan oavsett vilken karneval du besöker i världen, så lockas även ficktjuvar till dessa folkfester. Nedan finns ett antal råd för hur du minimerar riskerna för att bli av med saker under ditt karnevalsbesök.
 
Folkfester som karnevaler brukar ofta samla mycket folk, vilket vanligen även brukar locka ficktjuvar. De trivs på platser där det är mycket folk som trängs med varandra och ficktjuvarna är speciellt glada för besökare som har fickor, ryggor och väskor fyllda med godsaker (kameror, mobiler, pengar, plånböcker, pass och dylikt). Ficktjuvar gillar också att karnevalsbesökare har på sig fina armbandsklockor och smycken.
   Dessa ficktjuvar lever på att kunna befria dessa besökare från sina ägodelar och det utan att det märks. Att karnevalsbesökaren dessutom är glad och ofta onykter och har mycket mindre koll än normalt, gör karnevaler till ett Mecka för ficktjuvar.
 
Slutsatserna man kan dra av detta äro:
 
#1 – Lämna värdesaker hemma
Låt inte ficktjuven befria dig från dina ägodelar (mobil, armbandsklocka, smycken, dyr kamera, pass, plånbok, stora sedlar, bankkort mm.)… så lämna dessa saker hemma (du kanske inte behöver ha med dig allt ut på resan överhuvudtaget), på hotellrummet eller i hotellets värdeförvaring.
   De flesta hotell (även de billiga) och hostel (vandrarhem) i Brasilien har små värdeförvaringsskåp, på billigare ställen måste du ha eget hänglås.
 
#2 – Dagskassan i strumporna
Speciellt i Brasilien är rådet att man har pengar man behöver antingen i strumporna eller i en dold ficka innanför byxorna. Ha dem absolut inte i en plånbok i fickan.
 
#3 – Ha endast med det du har råd att bli av med!
När det gäller kontanter, ta bara med dig ut det du nödvändigtvis behöver och lämna resten på hotellets värdeförvaring. Bättre att vara tvungen att gå tillbaka till rummet/hotellet för att hämta mer pengar ett par gånger under dagen/kvällen.
 
#4 – Karnevalsbyxor utan fickor
Speciellt för Brasilien (men det kan funka även på de flesta karnevaler): Gör ett par speciella karnevalsbyxor utan synliga fickor. Detta så att ficktjuvar ser att det inte finns några fickor att leta i hos dig.
   När jag var i Salvador i Brasilien på en ”förkarneval” veckan innan den riktiga karnevalen startade, så var jag en kort stund i en folksamling framför en musikscen. På mindre än fem minuter hade minst tio olika händer letat igenom mina byxfickor (och här var det inte så att de som letade försökte dölja detta faktum, de sket i att jag märkte det). Nu hade jag inget i fickorna, men det var klart obehagligt ändå. Hade jag haft byxor utan synliga fickor, hade jag sluppit dessa påhälsningar av händer.
 
#5 – Köp en engångskamera
Fundera på vilken kamera du skall ha med dig ut i karnevalsvimlet. Du måste strängt taget alltid ha den i handen, för att vara säker på att inte få den stulen.
   Dessutom, många karnevalsbesökare blir riktigt ”glada i hatten” (onyktra) och då kan det vara lätt att tappa bort exempelvis kameran. Så det är värt att tänka efter innan, om det är värt att ta med sin kamera ut. Kanske är det bättre att köpa en engångskamera och använda under karnevalsdagen (dagarna).
 
#6 – Lämna väskan på rummet
Ha inte någon väska på dig (minirygga, axelrems eller handväska), för dessa drar till sig ficktjuvars blickar direkt och de är duktiga på att tömma dem utan att det märks.
 
#7 – Fråga experterna om ytterligare råd
Kolla med ditt hotell, lokala turistbyråer, turistpoliser och liknande om de har ytterligare råd och tips. Fråga om eventuella farliga områden…

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email