Välj rätt flygbiljett inför resan

Det finns flera sorters flygbiljetter att välja på för den som är på väg ut på en resa: enkelbiljetter, tur-och-retur, jordenrunt eller open Jaw.

Enkelbiljett
Vid en långresa kan en enkelbiljett vara bra för den som inte riktigt vet vilken plats hemresan skall ske från eller om du inte vet hur länge du skall vara borta. En sak är dock helt säkert, det blir nästan aldrig det billigaste alternativet att köpa en enkel biljett till resmålet och sedan en enkel biljett hem (om resmålet är utanför Europa). Det är nästintill alltid mest fördelaktigt rent prismässigt att köpa en tur-och-retur biljett. För resa inom Europa är dock situationen annorlunda med alla lågprisbolag.
 
Tur-och-retur biljetter
Du flyger ned och hem från samma resmål och biljetten är giltiga för en viss tidsperiod innan du måste åka hem. Allra vanligast (och billigast) är 30-dagars biljett (du måste alltså åka hem inom 30 dagar). Men det brukar även finnas biljetter för tre eller sex månader eller tur-och-retur biljett giltigt för hemresa inom ett år.
   Det är nästan alltid så att 30-dagars biljetten är billigast och sedan blir det dyrare desto längre period som väljs. Nästan alla biljettpriser som annonseras om i tidningar eller på nätet gäller för en 30-dagars biljett. Likadant är det för kampanjbiljetter som flygbolagen vanligen erbjuder under perioder när de inte fyller upp planen (brukar vara mellan april-maj och augusti-september).
 
Open Jaw
En typ av biljett där du flyger ned till en plats och sedan hem från en annan i samma världsdel. Exempelvis för Asien, att flyga ned till Peking (och resa landvägen till Thailand) och flyga hem från Bangkok. Det skall vara samma flygbolag åt båda hållen och priset räknas ut på följande sätt: lägg samman båda resmålens tur-och-retur priser och dela sedan med två (och vips så har du Open Jaw priset). Inte alla flygbolag erbjuder Open Jaw på alla rutter, utan du får fråga din resebyrå eller flygbolaget om det är möjligt med Open Jaw.
 
Jordenrunt biljetter
Finns i flera olika varianter. Vanligen samarbetar flygbolag om jordenrunt biljetter (ofta genom flygbolagsallianserna, typ Star Alliance som bland annat innehåller SAS, Thai, Air New Zealand…).
   Oftast är en jordenrunt biljett giltig för sex månader eller ett års resa och det är alltid ett visst antal stopp som ingår i biljetten. Det brukar vara 5-6 stopp, men det går att lägga till stopp och vanligen måste detta göras innan avfärd, vilket brukar kosta 800-900 kr extra per stopp. KOLLA UPP ordentligt innan du köper biljetten vilka regler som gäller: exempelvis om du kan lägga till stopp under resan, om det går att ändra avresedatum och om det kostar något extra att göra dessa saker.
   Det går att åka antingen österut och exempelvis börja med Asien eller västerut och starta med Nord- eller Latinamerika. Ur penningsynpunkt kan det vara bra att resa västerut och börja med dyrare USA, Söderhavet och Australien och sedan avsluta med billiga Asien (och innan hemresan ha möjlighet till superbillig shopping).
 
Kombinationsbiljetter komponeras ibland av resebyråer och har stopp i antingen en eller flera världsdelar.
 
Hitta din biljett
Kolla gärna in Jorden Runts sida som länkar till Svenska Reseföretag och Resebyråer
 
Missa inte heller sidan med Tio tips vid bokning av lågprisflyg
 
Flyga miljövänligt – är det möjligt?
Det finns aktiva val att göra för att flyga så miljövänligt som möjligt – läs mer här!

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email