Läsarfråga: cykla på Nya Zeeland!

Jonna frågar om att arrangera en ”egen” cykelresa. Här är mina svar om att planera en cykelresa på Nya Zeeland:

Jag vill ge mig själv en cykelresa på Nya Zeeland i 50-års present. Har du några bra råd och tips?

Börja planera vad du vill se och göra på Nya zeeland. Kanske köpa en guidebok eller kolla in sajter online. Några tips på sajter:

Kolla på turistsajten för Nya Zeeland, till exempel kika på deras avdelning om ”Great Rides” (cykelleder på Nya Zeeland):
www.newzealand.com/int/feature/cycle-trails

Ladda hem denna pdf med cycles trails:
www.newzealand.com/assets/Tourism-NZ/PDFs/0dcd62687c/n42840_6.pdf

Titta också här:
www.kennett.co.nz/rides

Här finns massor med fakta (allt du vill veta) om att cykla på Nya Zeeland:
nzpocketguide.com/mountain-biking-in-new-zealand-a-complete-guide

Vad skulle en sådan cykelresa kunna tänkas kosta?

Om du gör det på egen hand (alltså på egen hand fixar flygbiljett och sedan boende på plats och fixar din egen cykel) så kostar det inte mer än en normal resa till Nya Zeeland. Eller, det bör bli billigare än en rundresa på egen hand, då du ska cykla och slipper betala för tåg och bussresor på Nya Zeeland.
Omöjligt att säga exakt hur mycket det skall kosta, då det bland annat beror på ditt boende (camping, vandrarhem eller hotell), mat och nöjen och eventuella sevärdheter du vill unna dig (båtturer, museer och dylikt).
Generellt så blir det ju såklart billigast om du har med dig tält och sovsäck och dylikt. Något dyrare att bo på vandrarhem (en fördel med detta boende är dock att det ofta finns kök som går att använda för att laga egen mat).

Finns det möjlighet att ta med sin cykel och i så fall hur?

Det varierar från flygbolag till flygbolag vilka regler de har för att ta med en cykel. Du kan googla efter regler för ”ditt” flygbolag (”bicycle on plane” + flygbolagets namn). Med Lufthansa till exempel verkar det dyrt och inte värt det om du flyger med dem. British Airways däremot går det att ha med cykel som incheckat bagage om cykeln ryms inom den vikt som ingår för incheckat bagage för biljetten (cykeln måste vara packad i en speciell cykelväska):
www.britishairways.com/en-gb/information/baggage-essentials/sports-equipment

Kan man annars långtidshyra en cykel där?

Ja, det går att långtidshyra cykel på Nya Zeeland (googla ”longterm rent bicycle New Zealand” eller ”longterm hire bicycle New Zealand”). Hittade detta företag som även säljer cyklar, som de sedan ”köper tillbaka” (de betalar tillbaka en viss del av köpepriset, tex 50% om cykeln återlämnas inom två månader):
www.aroundagaincycles.co.nz/hiring

Sedan går ju så klart att köpa båda ny cykel (kostar ca ett par tusenlappar för enklare cykel) eller köpa begagnad (typ som du köper en begagnad cykel här i Sverige). Dessa alternativ kan i många fall bli billigare än att långtidshyra en cykel (lite beroende på hur länge du skall ha cykeln).

Får man tälta ”hursomhelst” på NZ?

Nej, du får inte tälta hursomhelst på Nya Zeeland. Men det finns ändå något som heter ”Freedom camping” och betyder att det är okej att campa i naturen utan avgift, men det gäller inte överallt. På följande sajter finns mer info om bland annat Freedom camping:
www.newzealand.com/int/camping
www.freedomcamping.org/plan-your-trip

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Kommentarer

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *