Brev 5 – 14 feb 2015

Innehåll: Grats på Shanghais museum, Blodröd måne över Indonesien, Provsmakade 120 maträtter i Bangkok, Kärleks-VIP-behandling på thailändska flygplatser, Planera UB-besöket, Fototävling i Mongoliet, 13 insidertips från West End, Middag 50 meter över Zagreb, Havets läckerheter i Skottland, Rigas TV-torn blir hög sevärdhet, Lettlands turistsajt har nytt utseende, Billiga romantiska restauranger i New York, Topp 5 skyddade områden i Peru, Topp 5 nya barer i Brisbane, Nytt backpackerboende i Australiens vinregion, Upptäck Kenyas tusen fågelarter, Gömsle i Namibia lockar djurfotografer…

Nyhetsbrevet mejlas ut till över 5 000 prenumeranter (resenärer, resejournalister och resebranschfolk).
Det blir cirka 2-3 nyhetsbrev per månad. Prenumerera du också…

 
  Nedan kan du provläsa dagens nyhetsbrev från Jordenrunt.nu       ( Provläs fler nyhetsbrev här )
 


  Brev 5 – Lördag den 14 feb 2015
Över 5 000 resenärer, journalister och branschfolk prenumererar på brevet.
Skickas: 2-3 gånger per månad.
PRENUMERERA DU OCKSÅ!
Redaktör: Robert Karlsson
Kontakt: res@jordenrunt.nu
Annons: jordenrunt.nu/resa/annons
4 000 Restips: www.jordenrunt.nu/resa
 

Jorden Runts Mycket Stolta Partners:

       

      

Stolt Sponsor av Nyhetsbrevet:
MediService – Vaccination inför utlandsresan – klicka för prisuppgifter
Vaccinering och rådgivning. Drop-in. Ölandsgatan 42 (Skanstull), Stockholm.

Dags för nyhetsbrev med 17 lördagsnyheter!

Det är lördag och här kommer nyhetsbrevet du väntat på hela veckan. Häll upp en kopp fika, knapra på en bulle och bli inspirerad att upptäcka världen. Och dagens brev handlar om:

Grats på Shanghais museum, Blodröd måne över Indonesien, Provsmakade 120 maträtter i Bangkok, Kärleks-VIP-behandling på thailändska flygplatser, Planera UB-besöket, Fototävling i Mongoliet, 13 insidertips från West End, Middag 50 meter över Zagreb, Havets läckerheter i Skottland, Rigas TV-torn blir hög sevärdhet, Lettlands turistsajt har nytt utseende, Billiga romantiska restauranger i New York, Topp 5 skyddade områden i Peru, Topp 5 nya barer i Brisbane, Nytt backpackerboende i Australiens vinregion, Upptäck Kenyas tusen fågelarter, Gömsle i Namibia lockar djurfotografer…

Trevlig läsning och Mycket nöje önskar…

robert-icon-nyhetsbrev
Robert ”jordenrunt.nu” Karlsson (resenär, redaktör, resejournalist, skribent, radioreporter och filmare)
Älskar att resa och brinner för att inspirera andra resenärer om resor, resmål och ekoturism.

Jag går just nu en radiokurs och planerar en resepodd (poddradio) – och vill få kontakt med resenärer som är sugna på att bli radio-intervjuade. Har du gjort en spännande resa och vill berätta (och finns i Stockholm), vill jag gärna intervjua dig. Skicka mig ett mejl (res@jordenrunt.nu) i så fall…

Om DU vill tipsa dina bekanta om nyhetsbrevet från jordenrunt.nu – blir jag såklart jätte-jätteglad.
Dagens brev ligger online här: www.jordenrunt.nu/resa/nyhetsbrev/2015/01/31/brev-3-31-jan-2015

Min film om flygrädsa – www.jordenrunt.nu/resa/flygradd – tipsa gäna vänner och arbetskamrater!

—– Annons —–     Jorden Runt Partnerpaket!

Bli partner med Ert Reseföretag – kostar 3 600-3 800 kr per år!

Bland annat ingår:
* Er länkade logga + länkat företagsnamn i alla nyhetsbrev under ett år (ca 35 stycken).
* Ert länkade namn är alltid med i sidfoten på alla sidor på www.jordenrunt.nu/resa.
* Ert länkade namn är alltid med i sidfoten på blogg.reseforetag.se.
* Ert Reseföretag listas på Svenska Reseföretag sidorna.
* Ni får en hel sida om ert Reseföretag på ännu fler resedomäner.
Läs om allt som ingår i partnerpaketet: www.jordenrunt.nu/resa/annons

1. Kina – Grats på Shanghais museum

Shanghai Museum (beläget i – ganska logiskt – staden Shanghai i Kina) har öppet dagligen året om och det är gratis inträde. Man har öppet klockan 9-17, men det är inte säkert att man kommer in på eftermiddagen. Detta då det maximala antalet besökare per dag är satt till 8 000 och om den siffran uppnåtts släpper man inte in några fler besökare den dagen. Slutsats, gå dit tidigt!
www.shanghaimuseum.net/en

2. Blodröd måne över Indonesien i vår

I vår blir det månförmörkelse över Indonesien och det kanske inte låter som något speciellt att se, men vid ett läge under en kort period kommer månen att vara blodröd, kallad ”Blood Moon”. Datumet som gäller är den 4 april 2015 och blodmånen kommer fram strax före klockan sju på kvällen. Månförmörkelsen inträffar även på fler platser i världen, bland annat Australien. Mer fakta på följande sida och där finns även ett diagram över vilka länder i världen som månen förmörkas på:
www.indonesia.travel/en/news/detail/1590/total-lunar-eclipse-on-4th-april-2015-blood-moon-over-the-sky-of-jakarta

3. Matbloggare provsmakade 120 maträtter i Bangkok

Om du är nyfiken på Thailands matkultur, då skall du absolut kika på följande blogginlägg. Matbloggaren Thanis Lim har nämligen i sin blogg publicerat ett inlägg med titeln: ”Bangkok Food Guide: Must eat food in Bangkok!”. Blogginlägget bygger på fem intensiva matdagar i Bangkok, där han provsmakade 120 maträtter (bör således ha blivit 24 maträtter per dag). Bland annat rekommenderar Thanis matstället ”Som Tam Nua” och deras paradrätt Green Papaya Salad. Ett annat tips är matvagnen Nine Zong Duck Noodles och där är det soppa på anka som gäller. För ytterligare mattips, surfa vidare till:
www.thanislim.com/2015/01/bangkok-food-guide-must-eat-food-in.html

4. Kärlekspar får VIP-behandling på thailändska flygplatser

Nu i februari är det kärlekens månad, något som Thailändska turistbyrån firar med ett specialerbjudande för alla kärlekspar som reser till Thailand fram till och med den 28 februari 2015. “Romantic Thailand” är ett samarbete med Suvarnabhumi Airport i Bangkok och Phuket International Airport.
   Alla kärlekspar som anländer till dessa flygplatser får använda en egen “Preminum Fast Lane” genom passkontrollen, för en snabb och smidig passage. TAT har personal som väntar på att få välkomna alla par vid speciella registreringsdiskar i ankomsthallarna. När man registrerat sig får man inte bara en gåva, utan även deltagande i en enkel dragning med möjlighet att vinna boende, spa- och middagsupplevelser. Paren får även en fotografering dagen till ära, för att fira sin ankomst och kärlek.

Om man landar på Suvarnabhumi Airport, finns det två registreringsdiskar. En vid East Concord (som tar emot passagerare från gate A, B, C, D) precis i slutet av rullbandet och den andra vid West Concord (som tar emot passagerare från gate E, F, G) också precis i slutet av rullbandet.

Om man landar på Phuket International Airport, är registreringsdisken placerad i ankomsthallen, som även syns av resande som ankommer med buss.

se.tourismthailand.org/What-news/detail?home_news_id=1981

5. Planera UB-besöket med hjälp av Ulan Bators turistsajt

Många resenärer som tar en tur längs Transsibiriska Järnvägen, brukar även ta ett stopp i Mongoliet för en utfärd med jeep på grässtäppen. Och då innebär det att kliva av tåget i Mongoliets huvudstad Ulan Bator. Det tar nog en dag eller två innan du kommer iväg på jeep-utfärden på landsbygden och om du vill ha tips på vad som finns att se och göra i Ulan Bator under väntetiden, kika på stadens turistsajt:
ulaanbaatour.mn

6. Fototävling i Mongoliet

Om du gillar att fotografera, har Ulaanbaatar City Tourism Department lanserat fototävlingen ”2015 Tourist Photo Competition”. Temat är “Harmonic UB”, tävlingen pågår fram till den 26 september 2015 och i potten ligger en Mongolisk utflykt:
www.facebook.com/events/420026828139902/?ref_newsfeed_story_type=regular&fref=nf

—– Annons —–     Har du rätt reseskydd?

Boka din reseförsäkring från 25:- per dag:
www.jordenrunt.nu/forsakring

7. London – 13 insidertips från West End

Vill du ta del av 13 stycken spännande insidertips från Londons West End, kika på följande sida. Där tipsar bland annat Simon Thomas (VD för The Hippodrome London) om att äta lunch på restaurangen Cicchetti, som är en makalös italiensk tapas-restaurang. Coen van Niersen (General Manager, W London Leicester Square) bjuder till exempel på tips om unik matkombination (japanskt och peruanskt) på Chotto Matte. Och Julian Shaw (Director, BAFTA 195 Piccadilly) å sin sida föreslår exempelvis en en konsert vid lunchtid på St James’s Church. För fler tips från dessa tre herrar, surfa vidare till:
www.visitlondon.com/discover-london/london-areas/central/top-13-tips-from-west-end-insiders

8. Kroatien – Middag 50 meter över Zagreb

Den 21-24 maj 2015 finns återigen möjligheten att tillsammans med 22 andra personer äta middag 50 meter upp över Zagreb (Kroatien). Dinner in the Sky är något helt annorlunda och bordet med gäster, plus kocken och serveringspersonal hänger uppe i luften (en lyftkran halar upp allt till 50 meters höjd). Kostnaden är 99 euro för denna lyxmåltid med utsikt. Finns även möjlighet att äta lunch och det är något billigare pris och kostar 59 euro. Plus att man har lite vinprovning och drinkmöjligheter:
www.dinnerinthesky.com.hr/en

9. Frossa i havets läckerheter i Skottland

Den västra kusten av Skottland bjuder på många goda möjligheter att i närheten av vattnet hugga in på fisk och skaldjur i restauranger. Och om detta är något som lockar dig, finns West Coast Seafood Trail och på deras sajt finner du fakta om boende och restauranger där du kan frossa i havets läckerheter:
www.theseafoodtrail.com

10. Lettland – Rigas TV-torn skall bli en hög sevärdhet

I Riga (Lettland) planerar man att göra om det 368 meter höga TV-tornet till en modern turistattraktion. Det betyder en ny observationsplattform (för utsikt över staden), restaurang, utställningsytor och en skalenlig modell av Lettland:
www.greetingsfromlatvia.lv/?date=2015-02&cat=439&lang=en&id=931

11. Lettlands turistsajt har nytt utseende

Lettlands dtatliga turistsajt har under hösten och vintern fått ett nytt utseende och nya funktioner för den som planerar ett besök i landet (det finns bland annat fakta om tusentalet sevärdheter). Ett av målen med den nya sajten var att den skulle bjuda på fler och större bilder av spännande platser i landet. Du hittar den här: www.latvia.travel

12. New York – Topp 8 romantiska restauranger ”on a budget”

Här kommer åtta tips på romantiska restauranger i New York som inte kostar skjortan att besöka:

1. Botequim (East Village)
2. El Quinto Pino (Chelsea)
3. Esperanto (East Village)
4. Le Barricou (Williamsburg)
5. Mesa Coyoacan (Williamsburg)
6. Moustache (West Village)
7. Northern Spy Food Co. (East Village)
8. Root & Bone (Lower East Side)
www.timeout.com/newyork/restaurants/the-most-romantic-restaurants-in-nyc

13. Topp 5 skyddade områden i Peru

I Peru rekommenderar ”National Service of Protected Natural Areas of the State” följande fem naturskyddade områden:

1. Tingo Maria National Park
2. Palomino Island and Cavinzas
3. Machu Picchu sanctuary
4. Huascaran National Park
5. Paracas National Reserve
www.peruthisweek.com/travel-5-natural-areas-that-you-need-to-visit-in-2015-105038

14. Australien – Topp 5 nya barer i Brisbane

Enligt Visit Brisbane är följande fem nya barer värda ett besök:

1. Up on Constance
2. The Gypsies Wagon Public House
3. Sonny’s House of Blues
4. Bar Pacino
5. Buffalo Bar

Mer fakta om dessa fem, plus ytterligare fem tips finns på:
www.visitbrisbane.com.au/Information/Articles/Eat-and-Drink/10-new-summer-bars

Fler bartips för Brisbane (Australien):
restaurant.australia.com/en/explore/queensland/Experiences/brisbanes-bar-scene.html

15. Australien – Nytt backpackerboende i vinregion

McLaren Vale Backpackers har nu öppnat upp sitt vandrarhem i vinregionen McLaren Vale (cirka 45 minuter söder om Adelaide) och boende i sovsal kostar från 28 AUD (ca 182 kr):
mclarenvalebackpackers.com.au

16. Upptäck Kenyas tusen fågelarter

Med över 1 000 fågelarter i Kenya, är landet ett riktigt litet paradis för den som vill njuta av färgglada och vackra fåglar. Allt från den lilla fågeln Amani Sunbird upp till världens största fågel, som är strutsen. Och den som exempelvis ger sig ut på en tre veckors safariupplevelse i landet, kan få se upp emot 600 olika fågelarter under rundturen. Fler tips om fågelskådning Kenya (som är möjligt året om):
www.magicalkenya.com/what-to-do/go-on-safari/birding

17. Gömsle i Namibia lockar den som vill fota djur

Om du är sugen på att med kameran krypa in i ett gömsle vid ett vattenhål i Etosha National Park, då finns vid Andersson’s Camp ett ”gömställe” (hide) som är öppet dag som natt. Bara att göra det bekvämt för sig och vänta in spännande djur som kommer för att dricka ungefär sex meter bort. Blev du nyfiken, kika då i följande blogginlägg på Namibias turistsajt för mer fakta och bilder:
stories.namibiatourism.com.na/blog/bid/360427/Hide-and-Seek-in-Namibia

 1. Australien – Gratisbuss runt Parramatta
 2. Att välja en säker dykbåt på resmålet
 3. England – Bo i ett fort på ö i Engelska kanalen
 4. Thailand – Stor inomhuslekplats i Bangkok
 5. Frankrike – Karnevalen i Nice
 6. Gratis att besöka Queensland Museum
 7. Heritage trails Nya Zeeland
 8. Söderhavet – Världens tuffaste bungy på Vanuatu
 9. New York – Gratis – Sony tekniska museum
 10. Kenya – Tåg mellan Nairobi och Mombasa
 11. England – öppet hus i september
 12. Nepal – Guest house hjälper handikappade barn
 13. Museum om landminor i Kambodja
 14. Brev 4 – 7 feb 2015
 15. Irland – Billiga lånecyklar i Dublin
 16. öppet hus och gratis på byggnader i Kanada
 17. öppet hus i Tyskland i september
 18. Gratis på flottans museum i Singapore
 19. Tågluffa med Amtrak genom USA
 20. Bli guidad på Afrikas största fotbollsarena
 21. Belize – turistsajter
 22. Argentina – Sajt om stadsdel i Buenos Aires
 23. Mexiko – Turistsajter
 24. Belize – Centralamerika – Visumregler
 25. Säg HEJ på världens språk
 26. Besök Lettlands tågmuseum i Riga
 27. Brev 3 – 31 jan 2015
 28. Glada kon tipsar om vegetariskt mat och bonde
 29. Träffa svenskar i Shanghai
 30. Mexiko – Visumregler
 31. Bo uppe i trädhus i England
 32. Gratis inträde på nationalparker i västra Australien
 33. Bli volontär och lär barn engelska i Peru
 34. Japan – Gratis i sagolik sopstation i Osaka
 35. Amsterdam – Gratis rundtur i diamantfabrik
 36. Jamaica – Karibien – Visumregler
 37. Storbritanniens bästa plats för stjärnskådning
 38. Thailand – Res och bo ekovänligt
 39. England – Gratis guidning i Exeter
 40. Taiwan – Gratis ”stopover” stadsrundtur
 41. Wwoofa och få gratis mat och boende
 42. Turistsajter Malaysia
 43. Magiska vulkansjöar i hela Världen
 44. Söderhavet – Cooköarna – Visumregler
 45. New York – Gratistider på botanisk trädgård
 46. Kambodja – Ekovänliga guidade fågelutflykter
 47. Brev 2 – 20 jan 2015
 48. Besök Harry Potters inspelningsstudio
 49. Nya Zeeland – Besök litet Elvismuseum
 50. CityCycle i Brisbane
 51. Namibia – Visumregler
 52. Brasilien – Gratis på indianmuseum i Rio
 53. USA – Lånecykel i New York
 54. Thailand – Gratis på flottans museum
 55. Belgien – Lånecykelsystem i Bryssel
 56. Spanien – Billiga lånecyklar i Valencia
 57. Kina – åk Ding Ding i Hong Kong
 58. Cook Island – turistsajter Cooköarna
 59. österrike – Gratisdagar på Wienmuseer
 60. Papua Nya Guinea turistsajter
 61. Nya Zeeland – Devonport museum är gratis
 62. Australien – Visum för turister
 63. Jamaica – Turistsajter
 64. Marocko – Visumregler
 65. Motormuseum i Lake District i England
 66. Nya Zeeland – Visumregler – Turister
 67. Tågresor och tågpass i Sydkorea
 68. Argentina – Trekka i Nahuel Huapi NP i Patagonien
 69. Indien – Taxibolag med kvinnliga chaufförer i Mumbai
 70. Spanien – Barcelona – Gratistider på konstmuseum
 71. Brev 1 – 8 jan 2015
 72. Chile – Besök Robinson Crusoe Island
 73. Nya Zeeland – officiella turistsajter
 74. Fiji Island – Visumregler
 75. Valutakurser för världens länder
 76. Kenya – Visumregler
 77. USA – Kalifornien – California Rail Pass
 78. Allt om att resa med bil i Europa
 79. Gratis guidade turer den 21 februari varje år
 80. Kenya turistsajter
 81. Fiji turistsajter
 82. Madrid – Gratistimmar på Pradomuseet
 83. önska Gott Nytt år på främmande språk
 84. Brev 37 – 31 dec 2014
 85. Hitta Din Resa ut i Världen!
 86. Res vegetariskt
 87. Argentina – Gratis reservat i Buenos Aires
 88. Bo uppe i träd på Puerto Rico
 89. Hotellkedja i Storbritannien ger rabatt
 90. Bo i slott i Indien
 91. USA – Kolla stjärnorna ovanför Hawaii
 92. Brev 36 – 24 dec 2014
 93. Gratis inträde på fågelreservat i Dubai
 94. Emirates Air Line över London för några pund
 95. Restips om världens länder
 96. Brisbane – Gratis rundtur i City Botanic Gardens
 97. Thailand – Boende nära Bangkoks flygplats
 98. Brev 35 – 19 dec 2014
 99. Bo i billigt trädhus i Guatemala
 100. Bo i trädhus i Tyskland

Jorden Runts stolta partners

Iventus – Störst i Sverige på Ryssland, Transsibiriska, Mongoliet och Samarkand (Uzbekistan).

AllResor – familjeägd fullservice-resebyrå för flyg, charter och hotell. Även egna paketresor.

Singelresor – Singelresor erbjuder upplevelseresor för singelresenärer!

Superbilligt Boende – bo från 5 euro i hela världen på vandrarhem, budgethotell eller guest house.

Gouda Resefösäkring – reseförsäkringar för alla sorters resenärer – pris från 31 kronor per dag.

MediService Vaccination – Rådgivning inför resor och vaccinering. Billigaste i Stockholms län!

Fler Reseföretag, partners och kampanjer: www.jordenrunt.nu/resa/reseforetag

Mer från Jorden Runt – sajt – prenumerera – facebook – linkedin – flygbiljetter


Läs fler Nyhetsbrev från jordenrunt.nu:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *