Nya visumregler för USA – viktigt!

Från och med 12 januari 2009 är det obligatoriskt för alla (som kommer med flyg eller båt till USA och reser under VWP – Visa Waiver program) att ansöka elektroniskt om godkännande (ESTA) innan de påbörjar sin resa till USA. Bland annat så kommer det kollas att detta är gjort redan innan exempelvis man kliver på flygplanet till USA (efter 12 januari släpps man alltså inte ombord på planet utan detta). Den elektroniska ansökan (ESTA) görs online på (den är på flera språk, bland annat svenska, danska och norska):
https://esta.cbp.dhs.gov
 
Du kommer att få ange grundläggande biografiska uppgifter och svara på frågor för att ta reda på om du kan bli godkänd för att resa till USA. Ansökan kan lämnas när som helst innan avresa, men rekommendationen är att det görs så tidigt som möjligt. Den som ansöker får ett av följande svar inom ett par sekunder:
1. Ansökan godkänd: Du är godkänd för att resa till USA.
2. Ansökan godkändes inte: Du måste skaffa ett non-immigrant visum från en amerikansk ambassad eller konsulat innan du reser till USA.
3. Ansökan bearbetas… : Du kommer att få ett slutgiltigt svar inom 72 timmar. återkom till ESTA-sidan för att kontrollera status.
En godkänd ESTA-ansökan för resa till USA är:
’ Ett krav för alla som reser under VWP innan de går ombord för att resa till USA från och med 12 januari, 2009;
’ Giltig i två år, om den inte återkallas, eller tills ditt pass går ut;
’ Giltig för flera resor till USA. Allteftersom flera resor till USA planeras eller om din destinationsadress i USA eller reseplaner ändras efter att ansökan har godkänts kan du enkelt uppdatera uppgifter på ESTAs hemsida; och
’ Inte en garanti för att du blir insläppt i USA vid ankomst. En godkänd ESTA-ansökan ger dig endast rätt att stiga ombord ett flygplan eller en båt för att resa till USA under VWP.
 
Mer fakta om ESTA:
 
www.cbp.gov/linkhandler/cgov/travel/id_visa/esta/about_esta/esta_intro/
esta_swedish.ctt/esta_swedish.pdf

 
www.cbp.gov/linkhandler/cgov/newsroom/fact_sheets/travel/esta/
fact_sheet_esta.ctt/fact_sheet_esta.pdf

 
Mer fakta om VWP: (Visa Waiver program) innebär bland annat att medborgare från Sverige, Norge, Danmark och Finland kan resa till USA på semester eller affärsresa i upp till 90 dagar utan visum. Läs mer om VWP:
http://stockholm.usembassy.gov/consulate/vwpp.html
 
Om du kommer landvägen till USA och vill ha VWP, så är det inget krav med att ansöka om ESTA online innan avresa. Såhär säger den konsulära avdelningen på USAs ambassad här i Stockholm angående VWP om man kommer landvägen:
ESTA authorizations are mandatory only for air and sea travelers. VWP travelers applying for admission at land borders are not required to have an ESTA authorization. VWP applicants at land-border ports of entry will be processed in secondary inspection because of the requirement to issue evidence of admission (Form I-94W).

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email