Smultrontips – Poas – Costa Rica

[good-old-gallery id=”32451″]

Costa Rica (Centralamerika) har flera vulkaner som är olika grader aktiva. En av de allra häftigaste är Poas med sin kratersjö och den ligger bara ett par timmars bussresa från huvudstaden San Jose.

Poas är fortfarande aktiv och det har hänt att de varit tvungna att stänga denna nationalpark under en kortare period av säkerhetsskäl.
   Senast detta inträffade var 1995 och då strömmade ut giftig gas ur vulkanen. Man fick även stänga 1992 (stängt i en månad) och 1989, då på grund av mindre utbrott. Det senaste riktigt stora utbrottet var 1953.
   Vulkanen ligger på en höjd av 2 704 meters höjd och den kollapsade vulkankratern är 1,3 kilometer bred och 300 meter djup. Besökare kan stå precis vid kanten på ena sidan och titta ned på den vackra lilla sjön och alla små rykande svavelgula hål och sprickor.

Mer fakta om Poas:
www.costaricainfolink.com/en/poas-volcano-national-park-costa-rica
www.costarica-nationalparks.com/poasvolcanonationalpark.html

[google-map-sc zoom=”9″]

 
Stanna en natt och få utsikt
Från San Jose går det en daglig buss upp dit på morgonen och de flesta besöker Poas som en dagstur. Men mitt råd är att du stannar några dagar och kan vara först på plats innan hordena av turister anländer (kring tio eller elva börjar turistbussarna anlända).
   När jag var där bodde jag en natt på det magiska lilla guest houset Lagunillas Lodge. Detta ställe ligger ungefär fem kilometer före själva vulkanområdet och kan säga till på bussen att du vill gå av vid avfarten till La Gunillas (därifrån är det ett par kilometers promenad längs en grusväg).
   La Gunillas har bara några få rum att hyra och två små stugor. Här är de inga mästare på att prata engelska, men det går ändå hyfsat att göra sig förstådd på engelska. Det allar bästa med detta ställe, är deras underbara stora altan och utsikten därifrån är minst sagt extrem (hela San Jose dalen brer ut sig under dig).

Det är helt magiskt att sedan på kvällskvisten, innan solen gått ned, sätta sig ned bredvid en sprakande brasa på altanen och äta middag. Du har en grym utsikt och det är tungt att se hur stadens långt därunder dig förändras när det blir mörkt och alla lampor tänds.

Sedan ett måste att gå upp lagom i tid för att se solen gå upp över San Jose också. Vulkanområdet öppnar vid åtta, se till att vara där i tid, då det fylls på med busslaster med turister mellan tio och elva.

Deras hemsida är bara på spanska, men man förstår ändå de viktigaste (rumspriser och man kan se bilder):
www.lagunillaslodge.com/Lagunillaslodge/Reservaciones.html

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *