Många arter upptäcka i Amazonas

En rapport från WWF i Amazonas (Brasilien) visar att forskare under en tioårsperiod har stött på mer än 1 200 nya arter av växter och djur. Till exempel rapporteras om en skallig papegoja, spindlar med blå huggtänder, anakonda lång som en limouisine, jättehavskatt som äter apor, en rosa floddelfin och färgsprakande giftgrodor.
   – Det här visar på den otroliga mångfalden av liv i Amazonas, men vi behöver brådskande och omedelbara åtgärder om den ska överleva, säger Allan Carlson, expert på tropisk naturvård på Världsnaturfonden WWF.
   Området är utsatt för hård press av människan och riskerar snabbt att förvandlas om inte starkare skydd ges. Avverkning och röjning för jordbruk till boskapsskötsel, soja, palmoljplantager och biobränslen har lett till att 17 procent av Amazonas – ett område dubbelt så stort som Spanien – har omvandlats under de senaste 50 åren. Läs mer om denna rapport och vilka åtgärder som görs för att rädda Amazonas:
www.wwf.se

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *