Läsartips – Jordenrunt med The Great Escapade

Jag fick ett mejl från Charlie – som har ett långt och utförligt tips om att flyga jordenrunt. Först handlar det om flygbiljett via alliansen The Great Escapade och sedan har han även flera allmäna tips.
 
Tusen Miljoners Tack till Charlie för alla dessa sköna tips…
 
———- Charlies jordenrunt tips ———
 
För några år sedan fick jag tipset här på Jorden Runt om www.thegreatescapade.com
 
Tack Robert för det tipset!
 
Jag tror att The great Escapade är det billigaste sättet att ta sig runt jorden om man tillhör gruppen som gillar destinationerna för de tre flygbolagen Virgin Atlantic, Air New Zealand och Singapore Airlines. Jag har nu blivit expert på utnyttja det och delar med mig här.
 
Fakta om The Great Escape
 
Start och slut för jordenrunt resan: London (Heathrow)
Flygbolag: Virgin Atlantic (VS), Air New Zealand (NZ), Singapore Airlines (SQ).
Alla flyger med toppmoderna plan.
 
Min nästa jordenrunt resa med dem: sep – okt 2010, reser vi i 60 dagar.
 
Rutt:
London – Los Angeles (USA, 17 dagar) ñ Tonga (Söderhavet, 4 dagar) ñ Auckland (transfer) ñ Christchurch (sydön på Nya Zeeland, 7 dagar) – Melbourne (Australien, 10 dagar) – Egen transport = husbil till Brisbane ñ Singapore (transfer) ñ Bangkok (Thailand, 9 dagar) ñ Singapore (transfer) ñ Tokyo (Japan, 7 dagar) ñ London.
 
Denna jordenrunt resa kostade (med alla skatter och liknande inkluderat) genom The Great Escapade 1 600 Brittiska Pund = ca 17 400 kr enligt växelkurs i slutet på mars 2010 (då brittiska punden var dyrare i februari 2010 när jag köpte biljetten, blev dock min kostnad i svenska kronor 19 400 kr).
 
Ovanstående Jorden Runt-resa är nog ekonomiskt fördelaktig eftersom inte så många inom resebranschen här i Sverige vet något om den. Och ingen reklam för den i Sverige. Men har man tid att sitta vid datorn och lära sig hur sajten fungerar och vilka möjligheter den ger kan det bli bingo. Våren 2009 när jag reste med The Great Escapade för först gången, kunde jag inte reglerna tillräckligt. Men för resan nu till sommaren utnyttjar jag reglerna maximalt tycker jag.
 
Vi åkte och skall åka i västlig riktning: Det betyder att alla flygdygn blir längre och man somnar lätt vid framkomsten.
 
Vår 2009 resa kostade totalt med alla flyg ca 21 000 kr (med Star Alliance skulle det kosta 31 000 kr).
 
Bra med The great Escapade är attÖ
 
Du kan utan extra kostnad komma till nästan alla Söderhavsöar även om du ofta måste ta omvägen över Auckland (Nya Zeeland). Kostar tid och ibland flygplatsövernattning.
 
Du når Samoa och Tonga på linjen Los Angeles – Auckland. Dock bara ett flyg per vecka med stopp i Tonga (direktflyg Los Angeles ñ Auckland finns däremot varje dag).
 
Tonga – Auckland: många flighter, men endast en rimlig avgångstid per vecka (den valde vi).
 
På sträckan Honolulu (Hawaii, USA) ñ Auckland, finns avgångar nästan varje dag.
 
På Nya Zeeland kan du utan extra kostnad flyga till nästan varje mjölkbord (dock finns begränsningar i antalet stopp i ett land).
 
Dåligt med The great Escapade är attÖ
 
Syd-och Mellanamerika finns inte alls med i The great Escapades linjenät.
 
Inrikes och mellan Karibien-USA-Kanada får du själv betala. Till exempel: Flyg The Great Escapade från London till Miami och betala själv (flyg med annat bolag) till Los Angeles och/eller Honolulu.
 
Finns i Great Escapades linjenät: London ñ Los Angeles – Auckland och ev. Samoa och/eller Tonga på vägen. även möjligt London – LA. Betala själv (flyg med annat bolag) till Honolulu. Ingår i linjenätet Honolulu – Auckland.
 
Virgins kundbokning i London är jobbiga. Går bara att kontakta dem per telefon. Jag tror att man måste boka med det bolag som man åker första sträckan med.
 
Men åker man London – Los Angeles kan man åka med Air New Zealand och då boka med dem. Vi hade en besvärlig bokning – först telefonbokning i nästan två timmar (ringde med Skype för 17 kronor) och sedan via mejl för ändringar och konfirmation (tack till Tracey på Air New Zealand). Fördel med Air New Zealand-bokning: de börjar sitt jobb åtta på kvällen svensk tid.
 
Min resebyrå, STA i Lund, försökte boka för oss på Virgin både 2009 och 2010. Virgin behagade inte ens svara.
 
Mer fakta om The great Escapade
 
I de 29 000 miles som ingår i priset för jorden runt biljetten, räknas både egna transporter och tillbaka-åkningar (tex. om du måste åka tillbaka en sträcka för att komma vidare).
 
Merpris för varje 1 500 miles du åker (utöver de 29 000 som ingår) kostade 500 kr hos Air New Zealand. Hos Virgin tror jag kostar 1 000 kr.
 
Air New Zealand tog en administationsavgift på 500 kronor. Virgin tar procent c:a 500 kr/biljett om du betalar med kreditkort. Gratis vid dragning från kort utan kredit.
 
För mig är Air New Zealand överlägset både på grunf av trevlighet, pris och särskilt möjlighet till mejlkontakten efter att första beställningen är gjord. Kan det vara så att Ny Zeeländare är ett trevligare folk än bortskämda engelsmän (londonbor som jobbar på Virgin).
 
Det kan vara lite svårt att veta det exakta slutpriset innan alla bokningar är klara.
 
övriga allmänna restips
 
Vid inresa till Nya Zeeland: ha ingen mat med dig. Känsligt. Du får även redogöra för om dina skor har gått i någon skog där du kom ifrån. Samma sak med exempelvis fruk när du kommer till Australien.
 
På Nya Zeeland: Sydön är finast och kring Queenstown sker allt äventyrligt. Nordön är också mycket bra men på 13 dagar hinner du inte runt med hyrbil med start och stopp i Auckland. Färjan mellan öarna är också dyr och omständlig. Flyger du jordenrunt med The Great Escapade, välj hellre att flyga en sträck inrikes på Nya Zeeland.
 
Eller använd hyrbil på Nya Zeeland mellan Auckland och Wellington och sedan ny hyrbil på Sydön som du återlämnar i Queenstown. Du behöver bara köra en gång från norr till söder samt mycket billigare färjebiljett.
 
Annars är Nya Zeeland kanonbra. Naturen, äventyren och folket. Priset för boende på hostell/vandrarhem för under 200 kr per säng med tillgång till kök och alltid dubbelrum. Ibland delad dusch och toa. Jag förstår att Nya Zeeland är ungdomarnas favoritställe att resa på. Landsortsbyarna liknar filmens Vilda Västern-städer. Underbart med avsaknaden av lapplisor.
 
Nya Zeeland Landet har de sista 150 åren ñ verkar det som – varit med i alla krig som funnits på planeten. Krigsminnen och krigsmusÈer överallt.
 
Som motsats till Nya Zeeland när det gäller priser, har vi södra Florida och Honolulu där en sängplats kostar 500-600 kronor.
 
Minidator är fantastiskt
 
Minidator är fantastiskt att ha med sig. Numera kan man hitta internetuppkoppling var som helst. Där hittar du var du skall bo nästa dag eller vecka eller vad du skall söka efter i området. Ring på Skype, nästan gratis, bäst med lös mikrofon och hörlur. Vi valde hotell eller hostel om de hade internet. Ibland gratis eller inte alltför stor avgift. Ute på stan kan man hitta anslutning på bibliotek, eller utanför på gatan om det är stängt. Vissa cafÈer och Hamburgerrestauranger har ofta internet.
 
Att sitta i en by på Nya Zeeland och betala sina räkningar är en omställning i hjärnan som förmodligen ungdomarna tycker är världens mest naturliga. Så har det väl alltid varitÖ
 
Se upp med usla svenska pass
 
är ditt pass utskrivet 2002-2005: se till att skaffa nytt pass. Fy fan vad besvärligt det är med dessa gamla pass på grund av all maskinläsning (då passet bryts upp lossnar passets fotosida). Och kulmen är att höra på polisen i Lund vid hemkomsten: bara några få drabbas, så kostnaden för nytt pass skall man själv stå för. Heder åt Svenska Konsulatet i Brisbane, som vet om vad den usla passkvalitÈen har betytt för svenska medborgare.
 
När du har hyrbil
 
Navigatorn för 1 200 kr och med lånade kartor för alla resmål är en gåva av Gud till mänskligheten. Oj, vad bra. Men köp en egen navigator. Alla hyrbilsföretag hyr ut, men till höga priser.
 
Helförsäkring är svindyrt. Vi tog inga och skall inte heller ta några. Vi körde däremot extremt försiktigt. Knöligt i vänstertrafikens Nya Zeeland och Australien. Men co-drivern får i städerna ropa ”vänster” före och i varje vägkorsning/rondell. Särskilt vid utfart på gata/väg.
 
Vad jag förstått så blir maximal utgift om man själv orsakar en skada 26 000 kr. Jag hade dock otur med en smitningsskada (hyrbilen blev skrapad på sidan när vi var inne i ett köpcentrum och fick lägga ut 26 000 kr till hyrbilsföretaget, men vi fick tillbaka 23 000 kr tre månader senare).
 
Florida, Las Vegas, Hawaii och Brisbane: Fartradar överallt. Se till och håll fartgränserna.
 
Nya Zeeland: utanför städerna finns inga poliser eller fartradar. Djungelns lag. Intressant. Lite som i Sverige på 50-talet. Men så dog också många i trafiken på den tiden.
 
Om någon vill veta något mer eller kommentera innehållet kan ni mejla till:
chek55 snabel ”a” hotmail . com
 
Jag själv har förövrigt en fråga om Queenstown-äventyr:
Nära Queenstown på Sydön lär original-bungy-jump-bron finnas. Jag har en fråga till någon som hoppat där: är det rekommendabelt för en halvfet 63-åring att hoppa där? Eller är det det sista man gör i jordelivet? Skicka mig gärna ett mejl om ni har svar på frågan.
 
Hälsningar från Charlie

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email