Jordenrunt biljetter – fakta och tips inför resan

 
Naturligtvis har vi fakta om jordenrunt resor här på resesajten Jorden Runt punkt nu (skam vore det väl annars).

Det finns ett antal olika jordenruntbiljetter att välja på och oftast är det flera flygbolag som samsas om att täcka upp hela vägen runt jordklotet. Vanligen sker det genom redan existerande flygbolagsallianser.

jordenrunt-biljett-bild2

Du kan åka österut eller västerut, men inte åka tillbaka samma sträcka du tidigare åkt eller tillbaka åt det håll du kom från. Du flyger alltså antingen västerut eller österut och fortsätter åt samma håll varvet runt.

Ett litet tips är resa västerut. Då startar du med de lite dyrare delarna av världen: exempelvis USA, sedan Söderhavet och vidare mot Australien och Nya Zeeland, för att avsluta med billiga Asien (och du kan fylla väskan med kläder och souvenirer innan sista hoppet med flyg hem).
 
Spännande stopovers under en magisk resa jordenrunt

I biljetten ingår ett antal ”stopovers” och ett stopover är när du stannar mer än 24 timmar på en plats. Om du mellanlandar, kan du alltså stanna kortare än 24 timmar (om det passar med nästa flyg) och det räknas inte som stopover.
   Om du vill ha fler stopovers än vad som ingår i grundbiljetten, får du vanligen betala en tilläggsavgift per stopp och det brukar finnas en begränsning på hur många stopovers du får lägga till.
   Innan resan bokar du in dina stopovers och du måste vanligen även boka de olika avresedatumen innan resan påbörjas. Vanligen är det inte tillåtet att göra stopovers i Europa, däremot går ett stopp kortare än 24 timmar bra.
   Reglerna för om du kan boka om olika avresedatum under resans gång varierar, i vissa fall går detta att göra gratis, i andra fall får du betala en ombokningsavgift och för vissa jordenrunt biljetter går det inte alls att ändra några avgångar.

Glöm absolut inte att…

I god tid innan avresa (eller ännu bättre, innan du köpt biljetten), höra med din resebyrå eller flygbolagsallians om vad som gäller för just din jordenrunt-biljett (antal stopovers som ingår och om det gå att lägga till, möjlighet till ändring av flygdatum, eventuella ombokningsavgifter och dylikt).

Under resans gång gäller sedan att regelbundet innan varje flygskutt du skall göra, kontrollera vilka avgångstider som gäller. Flygbolagen kan ändra tider, så se till att kolla ordentligt, inte roligt att exempelvis missa ett flyg om det skulle vara tidigarelagt.

Sist, men inte minst, glöm inte att njuta… när du väl är ute på ett fantastiskt äventyr jordenrunt…

Hitta din jordenrunt biljett
Kolla gärna in Jorden Runts sida som länkar till Flygbolag, Reseföretag och ResebyråerLänktips

Flygbolagsallianser:
Star Alliance = www.staralliance.com/en/member-airlines
Oneworld = www.oneworld.com/member-airlines/overview
Sky Team = www.skyteam.com/en/about

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *