Ring 112 vid nöd i Europa

Om du skulle råka illa ut under en resa i ett EU-land, så gäller 112 som larmnummer, oavsett om du ringer från din mobil eller en fast telefon. Och det är gratis att ringa 112.

Så ring 112 om du råkar du illa ut på en resa i ett EU-land: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike..

Att ringa 112 vid nödsituation gäller även i följande Europeiska länder: Albanien, Georgien, Moldavien, Island, Montenegro, Norge, Serbien, Schweiz och Turkiet.

112-samtalet kopplas fram till en särskild nödcentral i det land du befinner dig i (du kommer alltså INTE till SOS alarm i Sverige). I vissa länder tar SOS-operatören hand om samtalet och larmar sedan hjälpresurser beroende på vad som hänt. I andra länder vidarekopplas samtalet till ambulans, brandkår eller polis beroende på hur man utformat den nationella räddningsorganisationen.

Språket som talas när du ringer ett 112-nödsamtal är huvudsakligen landets egna språk, men i vissa fall talar de även engelska.

Följande sidor har mer info om 112 i Europa:
* europa.eu/youreurope/citizens/travel/security-and-emergencies/emergency/index_sv.htm
* eena.org/about-112/whats-112-all-about

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *