England – London – Pengar och bankkort

Valuta   Brittiska Pund   En pund = ungefär 11,50 kr.
 
Om ditt bankkort är anslutet till Visa eller Master Card, går det att ta ut pengar i lokal valuta i bankers uttagsautomater (ofta kallade ATM). Det är precis som hemma: in med kortet, slå in fyrsiffrig kod och välj belopp (på uttagskvittot står inte hur mycket du har kvar på kontot). Tänk på att många svenska bankerna tar en avgift på 30-40 kr för varje uttag utomlands (dock inte i Euro-länder). Skandiabanken och ICA-banken har inga uttagsavgifter någonstans i världen.
 
Med internetbank går det att kolla saldot på kontot direkt efter ett uttag.
 
De svenska växlingsbolagen tar inte ut någon växlingsavgift och har bättre kurser än bankerna härhemma. Skall du växla svenska kronor i London, så tar många växlingskontor där ut en växlingsavgift eller har dåliga kurser.
 
Vid ett besök i London (nov 2006), testade jag fyra olika alternativ för att få 20 pund i handen. Nedan är resultatet:
Uttag London – ICA-bankens kort (Master Card) = 273,20 kr
Växling hos Forex i Sverige innan avresa = 280,50 kr
Växla svenska kronor på växlingskontor i London = 284,80 kr
Uttag London – Nordea bankkort (Visa) = 276,31 kr (+ uttagsavgift 30 kr).
Har inte gjort denna test vid senare besök, men skillnaderna torde ändå vara ungefär likvärdiga nu som då (fast själva kursen är annorlunda).
 
Förvara kontanter, bankkort, pass, flygbiljett och värdehandlingar på en säker plats under resan till / från resmålet. I exempelvis penningpåse eller penningbälte under kläderna och sedan på hotellets värdeförvaring (om det finns). I din vanliga plånbok bör du bara ha de pengar du behöver över dagen (och som du kan stå ut med att bli av med om en ficktjuv skulle ”hälsa på”).
 
Tänk på att om du tar med dig dyra och pråliga smycken och/eller klockor när du åker iväg, så drar detta tills sig tjuvens blickar. Ju mindre man ser ut som ett vandrande bankfack på ett främmande resmål, desto bättre är det.

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email