Covid-19 – inreseregler Grekland

Följande gäller för inresa i Grekland just nu och fram till den 14 maj 2021, då inresereglerna lättas ytterligare.

Om du uppfyller ETT av följande två alternativ (A eller B) är du välkommen till Grekland…

A. Visa upp ett negativt PCR test som inte är äldre än 72 timmar. Detta gäller för alla ankommande turister över fem år.

B. Visa upp ett certifikat om genomgången vaccination mot Covid-19. De ska framgå att du fått dos 2 och att det gått minst 14 dagar sedan du fick spruta 2. Om det är Johnson & Johnsons vaccin som bara tas i en dos, gäller 14 dagar efter den dosen (men i skrivande stund, 30 april, vaccinerar Sverige inte med Johnson & Johnsons vaccin).

För både A och B gäller att intygen (test/vaccination) måste vara på engelska och namnet på intyget måste vara samma som ditt namn i passet.

Sedan måste alla ankommande resenärer fylla i PLF (Passenger Location Form) allra senast klockan 23:59 dagen innan ankomst till Grekland.

I online-blanketten PLF ska du fylla i detaljerad information om vart du rest från (Sverige till exempel) och din adress i Grekland (hotellet du ska bo på). Om du ska besöka fler platser i Grekland, är minimikravet att fylla i adress i Grekland för de första 24 timmarna. Är ni en familj som reser, skall ni bara fylla i en blanket för hela familjen.

Via följande nio flygplatser får turister anlända till Grekland: Athen, Thessaloniki, Heraklion, Corfu, Rhodes, Kos, Chania, Mykonos och Santorini.

Vid ankomst på flygplatsen utförs slumpmässiga hälsotester. Den som blir utvald att göra ett hälsotest måste tacka ja till det (annars kan de neka dig inresa i Grekland). Det tas bland annat RAPID antigen test och om det skulle bli positivt, gäller karantän i minst tio dagar på speciella karantänhotell (det är den grekiska staten som står för hotellkostnaden). Efter tio dagar tas ett nytt test.

Läs de fullständiga reglerna på följande sida (även länk till PLF-formuläret):
https://travel.gov.gr/#/

Väl inne i Grekland, gäller nationella och lokala regler som turister måste följa. Bland annat kan det vara svårt att resa runt i landet och munskydd gäller överallt. Finns även fler lokala regler i olika regioner. Alla regler kan ändras snabbt beroende på hur Covid-19 utvecklas (om den förändras antingen till det bättre eller sämre). Läs mer på den Svenska ambassadens sajt:
www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/grekland/reseinformation/covid-19-l%C3%A4gesbild-och-reseinformation/

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *