Covid-19 – inreseregler Kroatien

Den som vill åka till Kroatien bör först kika på deras Covid-19 regler för inresa i landet.

Till att börja med gäller inga speciella regler om resenären kommer från ett grönlistat EU land.

Men Sverige är för närvarande väldigt rödlistat (se bild nedan från 22 april, klicka på bild för att se den senaste uppdateringen):

Inreseregler till Kroatien (så länge Sverige är rödlistat)

Så länge Sverige är rödlistat (vad gäller infektionstakten av Covid-19 i Sverige) gäller följande för svenskar som vill besöka Kroatien. Om du uppfyller ETT av följande fyra alternativ (A, B, C eller D) är du välkommen till Kroatien…

A. Visa upp ett negativt PCR test (eller ett rapid antigen test – RAT) som inte är äldre än 48 timmar. Och stannar du lite längre i Kroatien, måste du ta ett nytt test på plats i Kroatien (senast tio dagar efter du tog det tidigare PCR testet i Sverige). Alltså, så länge du stannar i Kroatien, gäller att ta ett nytt test senast tio dagar efter ditt förra test.

B. Visa upp ett certifikat om genomgången vaccination mot Covid-19. De ska framgå att du fått dos 2 och att det gått minst 14 dagar sedan du fick spruta 2. Om det är Johnson & Johnsons vaccin som bara tas i en dos, gäller 14 dagar efter den dosen (men i skrivande stund, 26 april, vaccinerar Sverige inte med Johnson & Johnsons vaccin).

C. Visa upp test-intyg på att du haft Covid-19 under de senaste 180 dagarna och att det gått elva dagar sedan du blev friskförklarad.

D. Det sista alternativet är att du tar ett Covid-19 test vid ankomst till Kroatien (du betalar för testet) och isolerar dig i väntan på resultatet. Om sedan testresultatet visar att du är frisk, blir du insläppt i Kroatien.

Detta var reglerna för inresa till Kroatien i korthet. Läs de fullständiga reglerna här:
mup.gov.hr/uzg-covid/english/286212

Väl på plats i Kroatien, måste du sedan följa de allmänna Covid-19 reglerna som gäller. Nationellt gäller bland annat just nu att ha på munskydd inomhus i exempelvis butiker. Kan även finnas lokala regler i olika regioner. Alla regler kan ändras snabbt beroende på hur Covid-19 utvecklas (om den förändras antingen till det bättre eller sämre). Läs mer på den Svenska ambassadens sajt:
www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/kroatien

Kika även på Kroatiens turistsajt som har mer info om hälsa och Covid-19 regler:
www.croatia.hr/en-GB/coronavirus-2019-ncov-q-and-a

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *